Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia » Edycja postu

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 11:29, 19 kwi 2020

kasiek napisał(a)

O jak fajnie , ciekawe kiedy zakwitnie...
Nie Ty radziłaś? A ja z Tobą je kojarze

Ha, ha. Może dlatego że Ci pokazywałam jej duże ilości u mnie. Ciągle znajduję siewki jej w różnych miejscach. Już więcej jej nie chcę!
Fajnie że znalazłaś dla niej miejsce, u mnie od kilku lat wędrują z miejsca na miejsce i nie znalazłam dla nich docelowego stanowiska. Albo brak inspiracji, hmm...

Nowość u mnie

Urszulla 11:35, 19 kwi 2020

Milka napisał(a)
mam jedną kępkę tych jasnych szafirków, lubię je, bo maja fajne liście, tak samo te odmianowe Muscari.

Moja wiedza o szafirkach tak daleko nie sięga żeby kojarzyć liście. Swoim, liście przycinam zwykle w połowie, przed samym kwitnieniem bo się pokładają. Widać że to im nie szkodzi w kwitnieniu. Muszę zobaczyć w takim razie te o których piszesz.

A to moje ulubione pierwiosnki omszałe cudne przez cały sezon w dekoracyjnych rozetkach.

A propos bodziszka, to dopiero wczoraj mnie olśniło że pod brzozę mogłam go dać i mieć święty spokój. A tak mam tam misz masz: trawki, pierwiosnki, zawilce, liliowce- bez sensu tyle pracy w to włożyłam.

Jak się wkurzę to wszystko gdzieś poprzenoszę i tam dam rzeczywiście bodziszka ( zresztą już 3 sadzonki wsadziłam), a na tyłach hortensje bordowe które w zeszłym roku już chodziły mi po głowie ale nazw nie pamiętam. Będzie cienista rabata bezobsługowa.

Ten bodziszek do rozmnażania

Urszulla 11:54, 19 kwi 2020

paniprzyroda napisał(a)

Pięknie rozrosły Ci się te błękitne szafirki. Moje po przesadzaniu ubiegłorocznym dopiero zbierają się. Zamawiałam w necie te błękitne i zakwitły szafirowe, brr.

To pech swoje zamawiałam kilka lat temu w bene.... I dostałam co chciałam. Powiem szczerze że wolno się rozrastają. Od początku miałam ich dużo. A chcę jeszcze z drugiej strony jabłonki i chyba będę musiała ręcznie rozsadzać bo coś same nie chcą się tam wysiać

Co ciekawe wogóle nie mam tych szafirowych wiosna u mnie to pierwiosnki, które mnożę do bólu krokusy mi coś zjada więc z kilkuset zostały szczątki na przebiśniegi czekam żeby się rozmnożyły najpierw pod magnolią z cebulowych dają radę hiacynty, narcyze i narazie czosnki
takie kierunki wyłoniły z moich kilkuletnich doświadczeń. Ale prawdziwym okryciem są niskie, jesienne czosnki- fajnie się dzielą i są niezawodne.

O tych piszę- dostałam od znajomych małą kępkę, w zeszłym roku dzieliłam i rozdawałam. Czas żeby miały już swoje miejsca. Na razie są na edenkowej.
A propos edenkowej to już ożankę podzieliłam i czekam na deszcz żeby zrobić ostateczną rewolucję

Milka 05:42, 24 kwi 2020

No widzisz Ula, masz ten bodziszek, daj go pod brzozę i z głowy, zadarni po całości i mniej pracy. Ja juz tak w wielu miejscach robię
Milka 05:43, 24 kwi 2020

dubel
Kasiolaaa 06:55, 24 kwi 2020

U mojej babci przy lesie kiedys bylo bardzo duzo pierwiosnkow juz chyba z 18 lat nie bylam w tamtym miejscu ciekawa jestem czy nadal tak licznie tam rosną
Urszulla 08:25, 24 kwi 2020

Milka napisał(a)
No widzisz Ula, masz ten bodziszek, daj go pod brzozę i z głowy, zadarni po całości i mniej pracy. Ja juz tak w wielu miejscach robię

Bodziszka 4 sadzonki dałam więc stopniowo przeniosę rośliny i tak docelowo będzie zmiana. Idę na łatwiznę bo sił mi ubyło a pracy coraz więcej
Tak myślę że szkoda mi tego szpalerku bukszpanowego i chyba zrobię mu stanowisko przy nowej różance. Chyba że ćma zaatakuje to wyrzucę i tyle.

Urszulla 08:31, 24 kwi 2020

Kasiolaaa napisał(a)
U mojej babci przy lesie kiedys bylo bardzo duzo pierwiosnkow juz chyba z 18 lat nie bylam w tamtym miejscu ciekawa jestem czy nadal tak licznie tam rosną

Pewnie są jak jest las
Jak o pierwiosnkach mowa to omszałe są na 1 miejscu u mnie za całoroczny wygląd i śliczne kwiatuchy

A zaraz po nich te białe, bo jak rozwitają to robią białe kopułki

popcorn 08:45, 24 kwi 2020

Ale u Ciebie kwitnąco Ula! I porządkujesz! Bodziszki i pierwiosnki cuda!

pozdrawiam!
Urszulla 15:59, 24 kwi 2020

Pierwsza hakone która u mnie chce rosnąć