Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia » Edycja postu

Blaski i cienie nowego życia

sylwia_slomc... 13:06, 24 sie 2023

U nas wczoraj we nocy trochę padało, a tak to piekło na ziemi cały czas taki żar z nieba. Nic się nie da robić. Tyle co jedno popołudnie te kilka drzew podcięłam. Chyba się w tym sezonie nie odrobię już. Grabienie liści już dochodzi, sypią się na potęgę zwłaszcza wiśnie
Alija 18:22, 26 sie 2023

Urszulla napisał(a)

Lady Hamilton, dopiero w 2 kwitnieniu ładna, młoda, 2sezon u mnie

Ula, przepiękna ta róża, ja mam też lady ale of Shalott, one chyba podobne do siebie. Moja na razie w donicy, bo nie mogę jej znaleźć miejsca. Moja ma dość wiotkie pędy i bardzo delikatne kwiaty, chociaż bardzo ładne. Twoja wygląda lepiej, ma taki zwarty pokrój. W jakim miejscu ją posadziłaś, ma cały czas słońce, czy trochę cienia?
Urszulla 14:06, 27 sie 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
U nas wczoraj we nocy trochę padało, a tak to piekło na ziemi cały czas taki żar z nieba. Nic się nie da robić. Tyle co jedno popołudnie te kilka drzew podcięłam. Chyba się w tym sezonie nie odrobię już. Grabienie liści już dochodzi, sypią się na potęgę zwłaszcza wiśnie

Taka pogoda, nic nie zrobimy. Ale jest szansa początkiem września bo jeszcze słońce i jakaś normalniejsza temp. Ja muszę posadzić to co stoi i czeka- priorytet. Poza tym chyba już nic poza plewieniem i koszeniem nie planuję na jesień, ach enkową muszę oczyścić i podsadzić przywrotnikiem.

Dużo w tym sezonie się działo jak na mnie- cięcie drzew owocowych, długi przedogródek czyli wejściowa w remoncie, budlejowa- ta chyba najmniej pracochłonna
Urszulla 14:11, 27 sie 2023

Alija napisał(a)

Ula, przepiękna ta róża, ja mam też lady ale of Shalott, one chyba podobne do siebie. Moja na razie w donicy, bo nie mogę jej znaleźć miejsca. Moja ma dość wiotkie pędy i bardzo delikatne kwiaty, chociaż bardzo ładne. Twoja wygląda lepiej, ma taki zwarty pokrój. W jakim miejscu ją posadziłaś, ma cały czas słońce, czy trochę cienia?

Wszystkie róże nam w pełnym słońcu. Widziałam Shalott u Madzi, wypuszcza długie pędy po pierwszym kwitnieniu. Ta Hamilton mi się podoba bo jest zwarta i niska, kwiaty cudne i lekko pachnące. Ale Shalott też bym kupiła.
Lepiej ją posadź żeby prsed zimą się dobrze ukorzeniła w gruncie.
sylwia_slomc... 15:02, 27 sie 2023

Ula przed chwilą coś czytałam, że wrzesień z temperaturami pod 40 stopni może być.
Urszulla 20:42, 06 wrz 2023

Temp. 25st to i tak dużo jak na wrzesień. Trawa rośnie i jestem już podłamana tym ciągłym koszeniem.
A dziś buszowała u mnie rodzinka jeży- matka i 4 maluchy, z których tylko dwa zapozowały do zdjęcia, pozostałe dwa płochliwe schowały się do drewutni. Słodziaki

Gosialuk 21:01, 06 wrz 2023

Ale fajnie. Kolejna jeżowa rodzinka w ogrodowiskowym ogrodzie.
sylwia_slomc... 21:05, 06 wrz 2023

Super Pewnie w drewutni mieszkają
Urszulla 20:22, 09 wrz 2023

Gosialuk napisał(a)
Ale fajnie. Kolejna jeżowa rodzinka w ogrodowiskowym ogrodzie.

Spodobała się tym małym jeżykom paproć, którą przytaszczyłam z Tobą ale fajny był moment spotkania musiałam przerwać im podwieczorek koszeniem

Jesiennie się robi

Urszulla 20:24, 09 wrz 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Super Pewnie w drewutni mieszkają

Jeszcze nie wiem czy tam zostaną bo pierwszy raz jecwidziałam