Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia » Edycja postu

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 05:47, 25 cze 2024

ewsyg napisał(a)
Ula, razem z mężem bardzo dziękujemy za mile spędzony czas w Twoich włościach Kochana, masz bardzo duży ogród i żadne zdjęcie nie oddaje jego powierzchni. Faktycznie musisz mieć nasadzenia z dużych roślin, bo inne by zginęły. Wykonałaś kawał wspaniałej i ciężkiej pracy. Wszystkie rabaty i ich rozmieszczenie robią wrażenie. Masz piękny ogród i sporo ciekawych roślin. Nas zauroczył ten wąski dąb błotny i prosimy o jego nazwę. Chyba sobie takie posadzimy. Poproszę jeszcze o nazwę jabłoni ozdobnej, której zdjęcie u mnie wstawiłaś.
Dziękujemy za miłe przyjęcie, wspaniałe łakocie i miłe towarzystwo. Wspaniale czuliśmy się u Ciebie i u Madzi.Jeszce raz dziękujemy i do następnego spotkania

Było mi bardzo miło Was gościć

Dąb błotny green pillar, o którego pytasz rośnie i zagęszcza się w oczach. Długo stał w miejscu.Rabatę liliowcową robiłam w 2020, więc chyba wtedy go kupiłam jako małą sadzonkę. Do 2022 był mało zauważalny, w tym roku wreszcie wybił się nad rabatę. Pięknie przebarwia się na jesień i wtedy przyciąga uwagę.
2021 jesienią, był jeszcze malutki.

Kolejne zdjęcie 2022, wystaje już ponad liliowce.

Teraz już mi się podoba, ale najpiękniejszy będzie w październiku.

Jabłoń rajska ozdobna ROYALTY jest cudowna, planuję ją ostro ciąć.
Urszulla 22:05, 27 cze 2024

Liliowcowa na szybko,

mam też inne kolory. Ostatnio zakwitł nowy z tych niższych, którego dostałam od sąsiadki. Ma rudawy czy rdzawy odcień, wpasuje się znakomicie w pomarańczową rabatę. Znów będzie przesadzanie
Przecież ja ciągle rozmnażam i przesadzam lub zmieniam,więc wciąż brakuje tego szału pełności. Jednak coraz częściej mówię sobie " nie ruszaj tej rośliny"

Od wczoraj ogarniałam dużą rabatę, było ciężko, a przecież wiosną było ogarnięte. I nie chodzi o małe chwasty... kilometry kurdybanka, do tego znaczne pokrzywy ...mają się suszyć.... na przelotnym deszczu aż wyschną na wiór. Madzia zaproponowała na tyłach ścieżkę, więc będzie coś koło tego i resztę szmaty będę mogła usunąć. Tyle moich ogrodowych zmagań. Bo kolejne miejsca czekają na moje działania.
Gosialuk 23:04, 28 cze 2024

Ula tego czasu wakacyjnego, to ci szczerze zazdroszczę. Liliowcowa nabrała masy i super się prezentuje.
Urszulla 07:03, 02 lip 2024

Gosialuk napisał(a)
Ula tego czasu wakacyjnego, to ci szczerze zazdroszczę. Liliowcowa nabrała masy i super się prezentuje.

Gosiu, w tym roku jestem mega szczęśliwa bo pogoda sprzyja pracy w ogrodzie. W zeszłym roku cały lipiec nic nie dało się zrobić bo były upały. Zwykle tak jest że w lipcu zaciskam zęby i tnę tuje. W tym roku tuje czekają, a ogarniam rabaty

Z 30 zeszłorocznych patyczków hortensji anabell ukorzeniły się 3szt i zakwitły. Zawsze coś, ale wynik marny w stosunku do oczekiwanego. Na zdjęciu jedna z tych trzech.
Magleska 22:46, 02 lip 2024

Fajnie ,że chociaż 3 sztuki
Urszulla 23:16, 02 lip 2024

Miałamm dziś walkę z osami bo się wprowadziły w mur domu. Właściwie to cały dzień były górą, ja wykorzystałam wieczorową porę na walkę.
A poza tym dzień całkowicie ogrodowy- walka z podagrycznikiem na rabacie, 3 wiaderka korzonków i liści wytargałam. Potem musiałam wszystko oplewić. Uzupełniłam własnymi sadzonkami i zastanawiam się na jak długo to plewienie wystarczy.
Tą rabatę robię od 2 lat, więc dopiero przyszły sezon pokaże efekty. Narazie wygląda płasko, bo brakuje wysokości roślin. Z tyłu są patyczki hortensji anabell- ciekawe ile z nich się przyjmie.

Ogólny zarys
Urszulla 23:29, 02 lip 2024

Magleska napisał(a)
Fajnie ,że chociaż 3 sztuki

Jednej hortensji,robale albo ślimaki, z liści zrobiły przeźroczystą koronkę. Ale kwiatek jest
Dla Ciebie dębolistna
LIDKA 23:37, 02 lip 2024

Ula
Patrząc po licZbie tuj w tle to duża rabata jest.

Co tam nasadziłaś?
sylwia_slomc... 00:33, 03 lip 2024

Coraz fajniej wszystkie rabaty wyglądają, po tylu latach pracy masz fajny efekt
Liliowcowa szaleje
Urszulla 11:17, 03 lip 2024

LIDKA napisał(a)
Ula
Patrząc po licZbie tuj w tle to duża rabata jest.

Co tam nasadziłaś?

Tak jest długa, kiedyś Sylwia doradziła mi żebym pociągnęła rabatę wzdłuż tui i zrobiła powtarzające się nasadzenia. W sumie to wyszło gratisowo bo z własnych sadzonek tego co mam w ogrodzie i co u mnie się sprawdza. Rabata nie jest szeroka.
Jest to jedyne półcienisto- cieniste miejsce, ze słońcem od wschodu, akuratnie będą pasowały w najwyższym piętrze hortensje anabell ( patrząc na zdjęciu od prawej) bo z drugiej strony rabaty od 3 lat mam przesadzone z innego miejsca ogrodu
hortensje dębolistne ( na zdjęciu od lewej). Roślinki wędrowują u mnie nieustannie.
Poza tymi głównymi akcentami wypełnieniem są: 2 cyprysiki które od 19 lst marniały w innych miejscach, brunery od Anitki, hosty od Iwonki, rdesty aurea i przywrotniki przytaszczone od Madzi i rozmnożone przez ostatnie lata, poza tym: trawki, co sieją się u mnie jak głupie lub takie które rozmnażam, stare żurawki, liliowce, choć nie jestem pewna czy będą chciały kwitnąć w półcieniu, na obrzeżu tradycyjna bergenia
Wszystko w postaci mniejszych lub większych sadzonek, w fazie wzrostu. Dlatego piszę że ta rabata jeszcze się nie prezentuje bo sadzonki muszą uzyskać docelową wysokość. A przede wszystkim hortensje z patyczków muszą się przyjąć, potem zobaczę co zmienić.
Jak chcesz popatrzeć szczegółowej wstawiam ujęcia