Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia » Edycja postu

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 15:01, 10 paź 2012

A dzisiaj wpadłam w szał ogrodowy
Posadziłam rozchodnika okazałego. Będzie w przyszłym roku przed Limelight sobie rósł.....nawet fajnie wygląda przed tym nieładnym zielono-żółtym płotkiem

I szałwię posadziłam w swoim warzywniaku....i przez tą szałwię przekopałam pod wszystkimi krzewami ziemię na zimę i odchwaściłam, a przy okazji kora weszła głębiej w ziemię.....właśnie usiadłam..... po tym kopaniu

Szałwia posadzona w doniczkach i zadołowana-tak robię z ziołami żeby nie rozrosły się zbyt dużo i ogródka nie opanowały-tak zrobiłam z miętą i melisą, szczególnie ta druga mi się rozrastała jak szalona w tym roku, za to mięta ma tak twarde kłącza że jej ruszenie po paru latach byłoby naprawdę kłopotliwe (u kogoś przeczytałam o ograniczaniu ziół w donicach i próbuję tych eksperymentów u siebie)

A to moje okopywanie -niby nie dużo ...6 krzewów....amiesiąc się za to zabierałam i dzisiaj dopiero natchnienia dostałam)

popcorn 15:17, 10 paź 2012

Kawał roboty zrobiony! Szłwia się chyba nie rozrasta, za to mięta już bardzo! Melisa też u mnie siedzi na miejscu, za to siewek dookoła małych było parę, dałam sąsiadkom

pozdrawiam!
eliza3 17:30, 10 paź 2012

To miałaś pracowity dzień. Ja też w tym roku posadziłam szałwię, kiedyś już miałam, ale wymarzła, więc dałam szansę następnej.
Karolina ma rację, ja też mam melisę i wcale się nie rozrasta, ścinam i suszę na herbatkę, więc do samosiewu też nie dopuszczam, a co do mięty, to potrafi się rozleźć, trzeba pilnować.
Podobno donicom dobrze obciąć dno, wtedy się nie rozprzestrzeniają, a lepiej pobierają wilgoć z ziemi.
eliza3 17:30, 10 paź 2012

To miałaś pracowity dzień. Ja też w tym roku posadziłam szałwię, kiedyś już miałam, ale wymarzła, więc dałam szansę następnej.
Karolina ma rację, ja też mam melisę i wcale się nie rozrasta, ścinam i suszę na herbatkę, więc do samosiewu też nie dopuszczam, a co do mięty, to potrafi się rozleźć, trzeba pilnować.
Podobno donicom dobrze obciąć dno, wtedy się nie rozprzestrzeniają, a lepiej pobierają wilgoć z ziemi.
popcorn 19:18, 10 paź 2012

Ula może się zapiszesz do chętnych?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2429-poziomka-ogrodowa
kasik778 23:45, 10 paź 2012

Urszulla napisał(a)
A dzisiaj wpadłam w szał ogrodowy
Posadziłam rozchodnika okazałego. Będzie w przyszłym roku przed Limelight sobie rósł.....nawet fajnie wygląda przed tym nieładnym zielono-żółtym płotkiem

Ale miałaś powera, ładnie ci wyszła rozsadka, też ostatnio dzieliłam rozchodnika
AniaDS 18:14, 11 paź 2012

Ładny ten rozchodnik, dużo ciemniejszy od mojego
Enya73 18:26, 11 paź 2012

Piękny ten rozchodnik 'Matrona'. Będziesz z niego bardzo zadowolona. On szybko się rozrasta w ładne zwarte kępy. Do hortensji bardzo dobre towarzystwoPozdrawiam ciepło
Urszulla 19:35, 11 paź 2012

Cieszę się Anito za akceptację bo tak mi się pomyślało na wyczucie. Bardzo mi się spodobał u Alinki, a jak widać wale go nie było na mojej liście zakupów. Pozdr.
Milka 14:28, 12 paź 2012

Urszulla napisał(a)
Kasie!
Rzeczywiście lista imponująca, sama nie wiem jak to załatwię. Ale jednego życie mnie nauczyło: trzeba mieć jakieś marzenia i plany (więc je snuję) a w życiu bywa i tak różnie, więc jak się coś się nie zrealizuje to nie będę rozpaczać, ale przesunę dalej.
A marzenia się spełniają.....i to rzeczywista prawda....potrzeba tylko cierpliwości.

A na dowód tego co piszę: już z tej listy mam lawendę do sadzonkowania i rozplenicę, a miskanty też prawie załatwione. Nauczyłam się od Alinki dużo o rozsadzaniu i u niej widziałam jak to robi. Mi brakuje tylko kompostu dobrego, ale już go produkuję.

Limelight też będę sobie rozmnażać, bo chcę dwa takie półokrągłe szpalerki na widok z tarasu. A naprawdę mam duży i pusty ogród. Mam gdzie wsadzać.

Najdroższe w tym wszystkim to będą bukszpany, bo długo rosną, a żeby kupić dorodne już potrzeba trochę więcej kasy. Nawet cisy nie są tak drogie..

Ula, pięknie to wszystko ujęłaś! i podziwiam twoje plany i zamierzenia i nowe umiejętności...a za rok, nie poznamy ogrodu!! buziam i fluidy pozytywne przesyłam, niech stanie się tak, jak chcesz