Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II. » Edycja postu

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 22:10, 14 cze 2013

Kondzio napisał(a)
super fotki jak ja uwielbiam wiewiórki hi hi hi

Ja tez . I ptaszki też i kwiatki też. Pozdrawiam.
popcorn 22:36, 14 cze 2013

Wiewiórki cudne!! A te młode sójki to urodziły się wiosną? spore!! pozdrawiam serdecznie!
Dzidka 22:49, 14 cze 2013

Bogdzia napisał(a)
I malutka wiewiórka.

Ale niebożątko przestraszone. Zapewne sójki omijać będzie teraz szerokim łukiem.
Bogdzia 22:57, 14 cze 2013

popcarol napisał(a)
Wiewiórki cudne!! A te młode sójki to urodziły się wiosną? spore!! pozdrawiam serdecznie!

Tak to tegoroczny wychów . One na drzewie z daleka wyglądaja jak dorosłe ale z bliska widac że maja sporo puchu jaki mają tylko młode ptaszki. Pozdrówka Karola.
Bogdzia 22:59, 14 cze 2013

Dzidka napisał(a)

Ale niebożątko przestraszone. Zapewne sójki omijać będzie teraz szerokim łukiem.

To jej pierwsze pewnie spotkanie z taką agresją , wystraszona była bardzo a potem zaciekawiona , przyglądała sie mnie i aparatowi . I tak miała szczęscie ze byłam w pobliżu bo tak łatwo by jej nie odpuściły.Pozdrawiam Dzidko.
Mathildis 00:32, 15 cze 2013

Sójka to jednak już dość duży ptak, więc wiewiórka miała się czego bać, "mój" rudzielec uciekał przed stadem wróbli, które pikowały na nią niczym samoloty, dziobiąc raz po raz.

Ostatnio udało mi się zaobserwować także atak pary ptaków (wielkości wróbla) na sójkę, która pewnie próbowała dostać się do jaj lub piskląt tej parki. Sójka została przegoniona bez większego problemu. Musiała pożywienia poszukać gdzie indziej - zlądowała na trawniku i powybierała trochę robali z ziemi
Sójka mieszkająca w pobliżu mnie jest bardzo płochliwa - reaguje na najmniejszy ruch i niestety nie udało mi się tym razem zrobić żadnego zdjęcia.

Bogdzia 07:06, 15 cze 2013

Mathildis napisał(a)
Sójka to jednak już dość duży ptak, więc wiewiórka miała się czego bać, "mój" rudzielec uciekał przed stadem wróbli, które pikowały na nią niczym samoloty, dziobiąc raz po raz.

Ostatnio udało mi się zaobserwować także atak pary ptaków (wielkości wróbla) na sójkę, która pewnie próbowała dostać się do jaj lub piskląt tej parki. Sójka została przegoniona bez większego problemu. Musiała pożywienia poszukać gdzie indziej - zlądowała na trawniku i powybierała trochę robali z ziemi
Sójka mieszkająca w pobliżu mnie jest bardzo płochliwa - reaguje na najmniejszy ruch i niestety nie udało mi się tym razem zrobić żadnego zdjęcia.

Jak jest zagrożone gniazdo to nawet małe ptaszki atakują sójkę lub wiewiórkę która również wyjada jaja i pisklęta. Na ogół pomagają im również ptaki z pobliskich gniazd i wtedy udaje im się przegonic napastnika.Większe ptaki jak np kosy same atakują , najczęściej samiec.Sójki mają jednak dobra pamięc i na ogół wracają jak juz gdzieś wypatrza gniazdo.Miłego dnia i miłego weekendu życzę.
hanka_andrus 08:38, 15 cze 2013

Bożenko, pozdrawiam, wszystko czytam, ale czasu na wpisy brak.
Ostatnie fotki-bardzo, bardzo mi się podobają, a wiewióreczki szczególnie!
Mam pytanie: U Joli-Joku wsadziłaś takie piękne błękitne kwiatki z życzeniami. Nie rozpoznaję, co to? Miłego weekendu!
Bogdzia 10:06, 15 cze 2013

hanka_andrus napisał(a)
Bożenko, pozdrawiam, wszystko czytam, ale czasu na wpisy brak.
Ostatnie fotki-bardzo, bardzo mi się podobają, a wiewióreczki szczególnie!
Mam pytanie: U Joli-Joku wsadziłaś takie piękne błękitne kwiatki z życzeniami. Nie rozpoznaję, co to? Miłego weekendu!

Haniu to przetacznik ,jest piękny ale bardzo krótko kwitnie, dlatego mnóstwo go wyrzuciłam i mam tylko ten jeden który się ukrył w azaliach japońskich . Podzielę sie z Tobą jesli chcesz.
AgnieszkaW 10:18, 15 cze 2013

Ale super zdjęcia wiewiórek i sójek! Pozdrawiam Bogdziu