Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II. » Edycja postu

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 19:07, 07 paź 2013

asc napisał(a)
Bogdzia.. okrywanie szczelnie rh kończy się chorobami grzybowymi... masz tu zupełna rację.. wiem po swoich doświadczeniach

Dobrze ze to napisałaś , może nikt nie popełni tego błędu.
Bogdzia 19:08, 07 paź 2013

monteverde napisał(a)

Piękne zimowity, pozdrawiam Bogdziu

Aniu również pozdrawiam.
Bogdzia 19:10, 07 paź 2013

GorAna napisał(a)
Bogdziu, pozdrawiam i słonecznego tygodnia życzę

ciekawe czy juz sadzisz tulipany Aniu, mnóstwo ich masz , będzie co robic.Tydzień pięknie się zaczął i jest nadzieją ze w końcu bedzie kilka pieknych dni.Pozdrawiam serdecznie Aniu.
Bogdzia 19:19, 07 paź 2013

Margarete napisał(a)
Bogdziu - tną mój las.....o zgrozo....może całego nie wytną ale z tego co widzę to znacznie go przerzedzają.......jeżdżą po nim takimi wielgachnymi maszynami i na drodze prostopadłej do mojej ulicy układaja sągi drewna, ustawili tablice z zakazem wstępu i tną.... aż zęby bolą od tych odgłosów. Tuż za moim ogrodzeniem na skraju lasu biegła nieduża wąska ścieżka, teraz jeżdzi tamtedy wielgaśny potwór na kołach który wyciąga te bale drewna na drogę, normalnie autostradę prawie będe miała za płotem albo jakąś inną aleję spacerową.... kiepsko to widze....
Ja wiem że las jest też m. in. po to żeby go eksploatowac i raz na jakis czas robić jakieś wycinki że tak powiem dla higieny tego lasu ale... i tak mi żal.... Jak mieszkam tu 14 lat to juz druga taka akcja jest, z tym że teraz na większą skalę.......jedyny plus tej całej sytuacji to zapach, na tej drodze z zakazem wejscia do lasu spaceruje z psem i tam pachnie obłednie mokrym świezym drewnem a i u mnie w ogrodzie pod lasem też.

Małgosiu obawiam sie ze może u Ciebie tak się stac jak u mnie . Las jest strasznie zniszczony i nie ma mowy o żadnej wycince dla higieny bo chore drzewa wcale ich nie interesują ani nawet o bezpieczeństwo ludzi sie nie martwią, Niedaleko ode mnie jest drzewo rozłupane na pół przez piorun, jest bardzo niebezpieczne i stoi bo im sie na nic nie nadaje. Wycinaja najpiękniejsze zdrowe drzewa. W tej chwili jest tak że wokól każdego pozostawionego drzewa jest więcej miejsca niż ma szerokośc drogi przy moim domu , czasem nawet podwójnie i potrójnie więcej . Gdyby nie to ze te wielkie maszyny porobiły wielkie koleiny i wgłębienia to można by było duzym samochodem jeździc i grzyby zbierac z samochodu . To jest rabunek dobra narodowego po prostu.
Bogdzia 19:20, 07 paź 2013

hanka_andrus napisał(a)
Kiedyś,jak nie było maszyn specjalistycznych,wyrąb odbywał się tylko zimą, i to nie było takie cięcie zauważalne, a teraz całymi hektarami tną. I to jest smutne.

Haniu nie ma słów by to opisac.Jak tak dalej pójdzie to szybko staniemy się pustynią.
Bogdzia 19:23, 07 paź 2013

irena_milek napisał(a)
Bożenko miłego tygodnia, będzie śliczny, oby jak najdłużej

Irenko dziś był śliczny dzień choc dla mnie troche nerwowy ale cieplutki i miły i mam nadzieje na nastepne takie same. w ogrodzie mam co robic ale mam tez tyle innych zajęc ze nie wiem czy wygospodaruje choc jeden dzien na ogród. Pozdrówka.
Bogdzia 19:25, 07 paź 2013

Pszczelarnia napisał(a)

Bogdziu,
mam wrażenie, że żyjemy w państwie bezprawia, bo za dużo "prawa" wokół. Nie będę poruszać nieogrodowych tematów ale wiedz, Bogdziu, jak mnie szl..... trafia, jak widzę taką pseudo-gosdpodarkę leśną. Nic tylko lasy państwu odebrać.

Tak samo myślę ale jak te lasy odebrac?Wszyscy którzy mogliby coś zrobic nie chcą interweniowac.Pozdrawiam Ewciu.
Bogdzia 19:29, 07 paź 2013

Agania napisał(a)
Bogdziu i ja podpisuję się pod postem powyżej
Ziemowity są urocze, te ze słoneczkami najbardziej mi się podobają

życzę Ci dużo słoneczka na ten tydzień

Agatko ponieważ Szefowa kilka stron do tyłu zwróciła uwagę ze to nie ziemowity a zimowity to tez zwrócę na ten fakt Twoja uwagę żeby Szefowa nie musiała drugi raz interweniowac. Dzięki za nasionka, jutro wysieję i niech rosnie bo to ładna roślina.Zimowity ja też lubię jesienia bo wiosna już mniej. Pozdrówka przesyłam serdeczne.
Bogdzia 19:32, 07 paź 2013

Byłam dziś w lesie i nazbierałam troche grzybów a własciwie nazbieraliśmy razem z m. Nie jest to dużo w porównaniu do innych lat i grzyby nie najwiekszej szlachetnosci gatunkowej ale i tak dobrze ze są . W lesie była równiez Anitka (Anipla) i też nazbierała nawet ładniejsze od moich.Tak wygladają moje:

Kindzia 19:54, 07 paź 2013

Matko...Bogdziu...ale grzybów!!!!! Myślałam, że jak przymrozki były, to już kaput...tylko zieleniatki zostały...

Gdzie kupić taką skrzynkę? Potrzebna mi taka do przesiewania kompostu