Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II. » Edycja postu

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 17:27, 31 paź 2012

dajana napisał(a)
Jaka tłuściutka sikoreczka ,sliczna i te oczka jak dwa guziczki . Zrobiłam wczoraj karmik z butelek po mleku z dozownikiem Wyszedł prawidłowo ale wsypałam łuskany słonecznik + siemie lniane .Dopiero w nocy załapałam że po co łuskany ? czym karmisz swoje ptaszki oprócz gotowych kolb z ziarnami słoninki jabłek .Czy kupujesz im pszenicę? Maz powiedział ze sporo sójek przyleciało do innego karmika a sikorki je przegoniły Sójka wlazła do srodka a sikorki na dach i tak tupały i hałasowały az sobie odleciała he,he Nie wiem czy się nie przechwalał ale w przyrodzie wszystko mozliwe Dziasiaj jadąc do pracy musiałam nagle sie zatrzymac Przez drogę przeszły dwa piękne jelenie,, poroze miały juz bardzo duze Co to był za widok Od jutra jeżdzę z aparatem No moze nie od jutra,, bo to dzień zadumy i bliskosci z tymi których juz między nami nie ma ,,.ale uczynie to pózniej .Spokojnych dni zycze w rodzinnej miłej atmosferze i słoneczka odrobiny nie tylko w sercu .Tymczasem Bozenko Pa!

Często sie denerwuję robiac niektórym ptakom zdjęcia np własnie bogatkom bo oczy mają w tej ciemnej części główki i jesli nie zaświeci w nich słońce to są całkiem niewidoczne. Narobię tych zdjec i wyrzucam bo jak nie ma oczu to co z takiego zdjęcia.Inne jak np wróble stale niostre wychodzą taka ich uroda że aparat źle je robi, a jeszcze inne wieczne kręcioły i złapac je to trzeba miec niesamowity refleks a ja starsza pani z refleksem raczej spowalniającym.
Co do karmienia to ja karmie dwoma rodzajami słonecznika tzn całe ziarna i albo łuszczone albo takie odpady z łuszczenia w których jest mnóstwo ziaren wyłuszczonych i połamanych. Chętnie je jedzą ptaki które nie potrafią łuszczyc a nawet owadożerne w cięzkich czasach .To jest podstawowy pokarm ale jeszcze daję płatki owsiane zimą szczególnie dla kosów a w okresie jesienno -wiosennym też dla rudzików i innych ptaków owadożernych. Paski słoniny dla sikor i dzieciołów ale i sroki je lubią. Od połowy stycznia daję jabłka dla kosów kwiczołów sikor jemiołuszek. Orzechy dla wiewiorek i sójek, sroki też je lubią. No i zostawiam owoce kaliny, rosy rugosy,nasionka kosmosu i innych -wiele ptaków je lubi szczególnie ulubione mojego m -szczygły.Kukurydzę jedza tylko wieksze ptaki np sójki.Pszenicy nikt nie chce nawet wróble niechętnie ją jedząchoc wiem że na wsiach zawsze sie na to skarżono ale może jadły jak nie miały słonecznika który jest zdecydowanie najlepszym pokarmem.
Bogdzia 17:32, 31 paź 2012

Byłam dziś na cmentarzu a wracając wstąpiłam do OBI i Selgrosu a tam juz choinki i ozdoby choinkowe, swieta w pełni w obydwu sklepach.
Milka 17:45, 31 paź 2012

O rany, na to właśnie zwróciłam uwagę, mix wszystkich świat na półkach; ale z drugiej strony, masz juz z głowy i jesteś przygotowana;

kiedyś będzie czas, to zbliżę się do ptaków, póki co życie zawodowe nie daje takiej opcji, trzeba byc w domu, miec czas na podglądanie
miłego wieczoru
Bogdzia 17:56, 31 paź 2012

irena_milek napisał(a)
O rany, na to właśnie zwróciłam uwagę, mix wszystkich świat na półkach; ale z drugiej strony, masz juz z głowy i jesteś przygotowana;

kiedyś będzie czas, to zbliżę się do ptaków, póki co życie zawodowe nie daje takiej opcji, trzeba byc w domu, miec czas na podglądanie
miłego wieczoru

Co prawda to prawda. To zajecie dla emerytów.
Milka 18:31, 31 paź 2012

ale nie byle jakich emerytów! gdyby nie ty, to nie wiedziałabym, że takie ptaki mamy w zasięgu ręki!
a na wyspe berberysową włazi rottka, ujada na wróble, a te sobie nic z niej nie robią i szwargolą na całego
akanta 18:39, 31 paź 2012

Bogdzia napisał(a)

Na mnie już pora . Zaglądajacym zostawiam w zastępstwie rozgadana sikorke.

przecudna!
u ciebie tyle tych ptaków, niektórych nazw nawet nie słyszałam!
miłego dnia, u nas słonecznie

Też karmisz ptaszki to pomału je poznasz ale musisz znaleźc czas na to by je obserwowac.

Piękne zdjecie sikoreczki,żółciutka jak kurczątko.Jakie to szczęście,że jeszcze są z nami w ogrodach.
Bogdzia 18:42, 31 paź 2012

irena_milek napisał(a)
ale nie byle jakich emerytów! gdyby nie ty, to nie wiedziałabym, że takie ptaki mamy w zasięgu ręki!
a na wyspe berberysową włazi rottka, ujada na wróble, a te sobie nic z niej nie robią i szwargolą na całego

Przyzwyczaiły sie do niej i to dobrze bo fajnie mają na tej wyspie.
Bogdzia 18:44, 31 paź 2012

akanta napisał(a)

Na mnie już pora . Zaglądajacym zostawiam w zastępstwie rozgadana sikorke.

przecudna!
u ciebie tyle tych ptaków, niektórych nazw nawet nie słyszałam!
miłego dnia, u nas słonecznie

Też karmisz ptaszki to pomału je poznasz ale musisz znaleźc czas na to by je obserwowac.

Piękne zdjecie sikoreczki,żółciutka jak kurczątko.Jakie to szczęście,że jeszcze są z nami w ogrodach.

Przyjemnie na nie popatrzec i duży pożytek też jest. Pozdrawiam Akanto.
agata_chrosc... 18:46, 31 paź 2012

Bogdziu, zawsze podziwiam u Ciebie zdjęcia ptaków. U mnie co prawda mają jeszcze pełną stołówkę, dopiero zdołały pięknotkę objeść dokumentnie, a jeszcze takie czerwone kuleczki sa do zjedzenia i sporo nasionek na ziemi, ale zakupiłam już taki wiszący karmnik i zawartość do niego i w tym tygodniu wywieszę. I może wtedy uda mi się jakieś fajne zdjęcie "ptakowe" zrobić
Bogdzia 18:53, 31 paź 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Bogdziu, zawsze podziwiam u Ciebie zdjęcia ptaków. U mnie co prawda mają jeszcze pełną stołówkę, dopiero zdołały pięknotkę objeść dokumentnie, a jeszcze takie czerwone kuleczki sa do zjedzenia i sporo nasionek na ziemi, ale zakupiłam już taki wiszący karmnik i zawartość do niego i w tym tygodniu wywieszę. I może wtedy uda mi się jakieś fajne zdjęcie "ptakowe" zrobić

No to bardzo liczę na te zdjecia i bedę na nie czekac. Nie spiesz sie. Na początku będą bardziej sie bały ,później sie przyzwyczają.