Ptaszki są fajne , wesołe i wprowadzają do ogrodu życie szczególnie zimą , trzeba to docenic i im pomóc a najbardziej samemu się korzysta bo obserwowanie ich to wspaniałe zajęcie.
Bożenko cudny poranek miałaś a sójka prześliczna. Tak często nie dostrzegamy ptaków, ich piękna i delikatności....
Ptaszki są fajne , wesołe i wprowadzają do ogrodu życie szczególnie zimą , trzeba to docenic i im pomóc a najbardziej samemu się korzysta bo obserwowanie ich to wspaniałe zajęcie.
U mnie szaleją sikorki. Gdy je słyszę rano od razu poprawia mi się humor
Bożenko cudny poranek miałaś a sójka prześliczna. Tak często nie dostrzegamy ptaków, ich piękna i delikatności....
U mnie szaleją sikorki. Gdy je słyszę rano od razu poprawia mi się humor
Tyle lat je karmię i robię im zdjecia a w każdej wolnej chwili i tak podchodzę do okna by na nie popatrzec. To fajna rozrywka dla nas.
I do tego zdjęcia przypomniał mi się wierszyk :Brzechwy "Wybiera się sójka za morze ...."
Tak to jej zastanawianie można by tak zinterpretowac.No i jest gotowy wierszyk do zdjecia , nawet układac nie trzeba. Pozdrawiam Jolu.
Bogdziu, przypomniałam sobie wierszyk o sójce w całości. Toż ona całe Ogrodowisko obleciała!
Zaczęła ode mnie
Cytuje stosowny fragment
"Odwiedziła najpierw Szczecin,
Bo tam miała dwoje dzieci,
W Kielcach była dwa tygodnie,
..."
Brzechwa to był przewidujący ...
Masz racje . u mnie w Łodzi też była , rzeczywiście ogrodowiskowa sójka.Na wiosnę trzeba będzie objechac jej trasę i wszystkich odwiedzic.Ale fajnie by było. Pozdrawiam Jolu.
No i znów chciałm pójść na łatwiznę.... Nie mam karmika na nasiona tylko taki do nadziewania....
Marzenko karmnik mam nadzieję kupisz a na razie jeśli nie ma u Ciebie kotów to na byle jakiej misce czy pieńku słonecznika im nasyp.
Bożenko nasypalam na podstawkę słonecznika i siemienia lnianego. Stoi sobie na wędzarni przy oknie kuchennym. Nieśmiało sikorki przychodzą na obiadek. Na razie ich nie fotografują niech się oswoją
U mnie ptaki wyjadają coś z kory??? Czy znajdują jakieś nasiona???? Najczęściej sikorki przylatują w jedno miejsce. Czym mogą się żywić przy miskantach, wiśniach pissardi i grabach?