Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II. » Edycja postu

Rododendronowy ogród II.

Zaneta_B 11:00, 05 kwi 2016

Prześliczne krokusiki, jednak najbardziej nie mogę doczekać się jak zakwitną wszystkie różaneczniki i azalie. W związku z różanecznikami mam do Ciebie dwa pytania. Co pasuje do czerwonego różanecznika scarlet wonder? Coś trochę wyższego i/lub coś niższego. Drugie pytanie dotyczy różanecznika Nova Zembla. Mam go już prawie rok i zgodnie z tym co mówiłaś nie nawoziłam go jeszcze. Mam wrażenie, że zaczął chorować. Liście zaczynają mieć kolor oliwkowy, niektóre się poskręcały, a niektóre mają wybrzuszenia. Co mam z nim zrobić? Czym spryskać?
Kasya 20:21, 05 kwi 2016

Bogdzia napisał(a)

Zapakowane były dobrze , nie wyschły, ale krzaczki raczej brzydkie a juz calkiem brzydkie Lavender. Jedynie Baronesy ładne.Juz posadzone , zobaczymy jak bedą rosły.Kasiu a jak Twoje?

pisalam u siebie ze jedna kiepska

szkoda ze jeszcze nie ma w donicach... 100 x bardziej wole kupowac w donicach
Bogdzia 20:29, 05 kwi 2016

Napia napisał(a)
Piękny bukowy las na filmiku i jakie cudne tło dla ogrodu. Buki lubię bardzo, ale mam tylko jeden purpureę pendulę i on tak bardzo cieszy
Zapisałam sobie środek na powygryzane listki. U mnie też się pojawiły, podejrzewam, że przyszły z żurawkami. Mimo wszystko najważniejsze będzie zastosowanie higieniczne.
Pozdrawiam cieplutko

Żurawki i truskawki to główne zywicielki opuchlaków. U mnie tez zdarzaja sie wygryzione listki ale jest ich bardzo mało . W tamtym roku przez te upały nie opryskałam roślin ale tragedii z opuchlakami nie było.Buki lubie o każdej porze roku to cudne drzewa.
Bogdzia 20:30, 05 kwi 2016

Kasya napisał(a)

pisalam u siebie ze jedna kiepska

szkoda ze jeszcze nie ma w donicach... 100 x bardziej wole kupowac w donicach

Czytałam juz u Ciebie, Nie zachwyciła mnie ta firma, lepsze dostawałam z obydwu R.
Bogdzia 20:38, 05 kwi 2016

Zaneta_B napisał(a)
Prześliczne krokusiki, jednak najbardziej nie mogę doczekać się jak zakwitną wszystkie różaneczniki i azalie. W związku z różanecznikami mam do Ciebie dwa pytania. Co pasuje do czerwonego różanecznika scarlet wonder? Coś trochę wyższego i/lub coś niższego. Drugie pytanie dotyczy różanecznika Nova Zembla. Mam go już prawie rok i zgodnie z tym co mówiłaś nie nawoziłam go jeszcze. Mam wrażenie, że zaczął chorować. Liście zaczynają mieć kolor oliwkowy, niektóre się poskręcały, a niektóre mają wybrzuszenia. Co mam z nim zrobić? Czym spryskać?

Na pierwsze pytanie Ci nie odpowiem bo u mnie z rh rosna tylko rh. Na poczatku można cos koło nich sadzic ale jak sie rozrosna to i tak trzeba inne rośliny zabrac. Scarlet duży nie rośnie ale tez będzie się poszerzał. Moim zdaniem posadz to na co masz ochotę. Co do drugiego pytania to musi byc jakas przyczyna ze on źle rosnie. Po ostatnim upalnym lecie zastanawiam sie czy to nie przez brak wody. ja latem swoje rh podlewam kazdego dnia , fakt ze głównie przez to że mam piaszczystą bardzo przepuszczalna glebe ale ostatnie lato wymagało codziennego podlewania wszystkich rh bo upaly były ogromne. Nie wiem tez czy dobrze go posadziłas tzn do ziemii z torfem i nie niżej niz rósł w doniczce bo to ma duże znaczenie.No cóz na początek porzadnie podlej ze dwa razy a potem opryskaj bawozami dolistnymi kilka razy co 4-5 dni tylko jak nie świeci słońce bo znów jest bardzo mocne. jeśli liscie po opryskach stana sie bardziej zielone to podsyp nawozem granulowanym dla rh i pamiętaj o podlewaniu bo to bardzo ważne.Czym spryskac podam w natępnym poscie.
Bogdzia 20:42, 05 kwi 2016

Z tych nawozów zrób mieszankę i opryskuj rh zanim będzie ostre słońce czyli rano lub wieczorem.Na 10 l wody ze dwa cm w szklance mieszanki tych nawozów.

Jak będą trzy cm tez nic sie nie stanie ale nie wiecej-czyli każdego po 1 cm.
Bogdzia 20:45, 05 kwi 2016

Kindzia napisał(a)
Bogdziu u nas w piątek i w sobotę dopiero może padać, miałam zaplanowane przerabianie rabaty...jednak deszcz wolę. Trudno, jakoś to sobie poukładam.

To oprysk Calypso mam powtarzać? Tego nie wiedziałam. Za ile? Za dwa tygodnie powtarzać?

Miałam hodowlę opuchlaków w żurawkach, chcę się zabezpieczyć, żeby mi na rodusie nie wlazły.

Kasiu u mnie tez deszcz odwołali . W ogólnopolskim jeszcze podaja ze bedzie ale w łódzkich wiadomosciach juz nie , tylko zachodnia częsc łódzkiego ma miec deszcz , czyli u mnie jak zwykle Sahara.
Calypso powtórz po ok 10 dniach.Żurawkom też podlej niech maja.
Bogdzia 20:48, 05 kwi 2016

AgataP napisał(a)

Bogdziu też się tego bałam, ale były świeżutkie, nawet białe korzonki miały, namoczyłam na kilka godzin, nawet kształtu nie zmieniały takie były jędrne
Liczę, że teraz trochę deszczu będzie.
Wiem, że na początku nie kwitną okazale, ale poczekam nie spieszy się. Za 2-3 lata będzie busz

To będą rosły . Czytam u Ciebie jak ciężko pracujesz , ja chyba nie mniej ciężko , czasem sie zastanawiam czy to ma sens ale bez tej roboty chyba bym zwariowała z nudów.
marzena 21:34, 05 kwi 2016

Bogdziu, dzięki kochana za rady w sprawie zakupu rh już kupione i posadzone, 15 sztuk
ZielonaAnia75 06:42, 06 kwi 2016

Bogdziu, nie doczytałam czy masz może rodka o nazwie Danuta, wczoraj w amoku zakupowym w agrocentrum kupiłam dwa i tak się zastanawiam, czy dobrze zrobiłam??? Na etykiecie załączonej do Danuty wygląda ciekawie a nawet bardzo, a co Ty na to???