Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II. » Edycja postu

Rododendronowy ogród II.

bociek 20:17, 13 lis 2012

Bozenko, zajrzalam, pogrzalam sie w Twoim ciepelku i lece dalej, ale......

zostawiam Ci pierwszy wiosenny kwiatek - jeszcze tylko 4 miesiace i troche I takie beda nas cieszyc

Bogdzia 20:28, 13 lis 2012

monteverde napisał(a)
Bogdziu zostawiłam wiadomość u Aldonki

Widziałam Aniu. A jakie one podobne są.
Bogdzia 20:30, 13 lis 2012

bociek napisał(a)
Bozenko, zajrzalam, pogrzalam sie w Twoim ciepelku i lece dalej, ale......

zostawiam Ci pierwszy wiosenny kwiatek - jeszcze tylko 4 miesiace i troche I takie beda nas cieszyc

Dzieki Kasiu posadziłam ich 4 paczki w tym roku (tricolor) bo stare mi w ostatnią zime zmarzły. Mam nadzieję że te przetrwają choc w pierwszym roku takie piękne jeszcze nie będą.
monteverde 20:38, 13 lis 2012

ano
Gabriela 20:38, 13 lis 2012

No, gołąbki to właściwie też mogą być na ogrodowisku, bo to i kapusta i ptaszki w jednym. Pozdrawiam.
viva 20:39, 13 lis 2012

Bogdzia napisał(a)

Bogdziu, chcę Ci powiedzieć, że do wiersza o bukach będę wracać. Dał mi tyle wzruszeń..... niestety ja słowami nie potrafię tego wyrazić.

Jabłuszka prześliczne a co do wiersza o bukach to dzis zdałam sobie sprawę że trzeba umiec się cieszyc tym co się ma i doceniac to. Siostra po przeczytaniu tego wiersza powiedziała mi :,, masz szczęście że masz te buki" i wtedy skojarzyłam że takie piękne drzewa mieli również moi sąsiedzi . Jeden buki a dwóch piękne brzozy i po kupnie działki wszystko wycieli . Czasem ludzie tak głupio postępują zamiast cieszyc się z tego co im los przypadkowo dał. A przecież też mogliby cieszyc się nimi i zachwycac.

Bogdziu ja zauważam, że ludzie wręcz z jakąś złością, żeby nie powiedzieć, że nienawiścią podchodzą do drzew na swoich działkach i tną co się tylko da. Nie sadzą drzew, by nie mieć kłopotów z liśćmi, jeśli coś sadzą to jakieś "iglaczki" .

Bogdziu, u Ciebie zastanawia mnie jedna rzecz, piszesz że działkę masz piaszczystą, to skąd wokół Ciebie bukowy las. Buki w naturze rosną na glebach urodzajnych.
Bogdzia 20:44, 13 lis 2012

Gabriela napisał(a)
No, gołąbki to właściwie też mogą być na ogrodowisku, bo to i kapusta i ptaszki w jednym. Pozdrawiam.

Bardzo słusznie to zauważyłaś. Pozdrawiam Gabrysiu.
Bogdzia 20:50, 13 lis 2012

viva napisał(a)

Bogdziu, chcę Ci powiedzieć, że do wiersza o bukach będę wracać. Dał mi tyle wzruszeń..... niestety ja słowami nie potrafię tego wyrazić.

Jabłuszka prześliczne a co do wiersza o bukach to dzis zdałam sobie sprawę że trzeba umiec się cieszyc tym co się ma i doceniac to. Siostra po przeczytaniu tego wiersza powiedziała mi :,, masz szczęście że masz te buki" i wtedy skojarzyłam że takie piękne drzewa mieli również moi sąsiedzi . Jeden buki a dwóch piękne brzozy i po kupnie działki wszystko wycieli . Czasem ludzie tak głupio postępują zamiast cieszyc się z tego co im los przypadkowo dał. A przecież też mogliby cieszyc się nimi i zachwycac.

Bogdziu ja zauważam, że ludzie wręcz z jakąś złością, żeby nie powiedzieć, że nienawiścią podchodzą do drzew na swoich działkach i tną co się tylko da. Nie sadzą drzew, by nie mieć kłopotów z liśćmi, jeśli coś sadzą to jakieś "iglaczki" .

Bogdziu, u Ciebie zastanawia mnie jedna rzecz, piszesz że działkę masz piaszczystą, to skąd wokół Ciebie bukowy las. Buki w naturze rosną na glebach urodzajnych.

Masz rację co do tych drzew i ich wycinania. Nawet tu ludzie czesto się zastanawiaja czy posadzic drzewo bo będą liście. Ziemia w całej wsi jest mocno gliniasta tylko kilka działek na końcu wsi ma taki piaseczek z lekką glinką jak ja. Szczerze mówiac to wolę to co mam bo u innych ciągle woda stoi, szczególnie wiosną. No moje jakoś rosną na tym piasku a czy nie wolały by lepszej ziemi?-pewnie tak.
Gabriela 20:55, 13 lis 2012

Fakt, jak jest drzewo, to te liście niepotrzebne na nim, bo wiadomo że zaśmiecą okropnie i robota będzie.
I rynny zatka.
O tych rynnach opowiadał mi jeden znajomy, bo się dziwił, jak zobaczyl, ze ja mam dąb przed domem.
A ogród to nie łazienka, nie musi być sterylnie i bez zarazków.
Bogdzia 21:05, 13 lis 2012

Gabriela napisał(a)
Fakt, jak jest drzewo, to te liście niepotrzebne na nim, bo wiadomo że zaśmiecą okropnie i robota będzie.
I rynny zatka.
O tych rynnach opowiadał mi jeden znajomy, bo się dziwił, jak zobaczyl, ze ja mam dąb przed domem.
A ogród to nie łazienka, nie musi być sterylnie i bez zarazków.

Własciwie to ogród wogóle niepotrzebny takim ludziom bo na jesieni śmieca liście, kiepsko wyglądają byliny, nawet iglaki gubią igły i wogóle to niech siedzą w blokach.