Dzieki Kasiu posadziłam ich 4 paczki w tym roku (tricolor) bo stare mi w ostatnią zime zmarzły. Mam nadzieję że te przetrwają choc w pierwszym roku takie piękne jeszcze nie będą.
Bogdziu ja zauważam, że ludzie wręcz z jakąś złością, żeby nie powiedzieć, że nienawiścią podchodzą do drzew na swoich działkach i tną co się tylko da. Nie sadzą drzew, by nie mieć kłopotów z liśćmi, jeśli coś sadzą to jakieś "iglaczki" .
Bogdziu, u Ciebie zastanawia mnie jedna rzecz, piszesz że działkę masz piaszczystą, to skąd wokół Ciebie bukowy las. Buki w naturze rosną na glebach urodzajnych.
Jabłuszka prześliczne a co do wiersza o bukach to dzis zdałam sobie sprawę że trzeba umiec się cieszyc tym co się ma i doceniac to. Siostra po przeczytaniu tego wiersza powiedziała mi :,, masz szczęście że masz te buki" i wtedy skojarzyłam że takie piękne drzewa mieli również moi sąsiedzi . Jeden buki a dwóch piękne brzozy i po kupnie działki wszystko wycieli . Czasem ludzie tak głupio postępują zamiast cieszyc się z tego co im los przypadkowo dał. A przecież też mogliby cieszyc się nimi i zachwycac.
Bogdziu ja zauważam, że ludzie wręcz z jakąś złością, żeby nie powiedzieć, że nienawiścią podchodzą do drzew na swoich działkach i tną co się tylko da. Nie sadzą drzew, by nie mieć kłopotów z liśćmi, jeśli coś sadzą to jakieś "iglaczki" .
Bogdziu, u Ciebie zastanawia mnie jedna rzecz, piszesz że działkę masz piaszczystą, to skąd wokół Ciebie bukowy las. Buki w naturze rosną na glebach urodzajnych.
Masz rację co do tych drzew i ich wycinania. Nawet tu ludzie czesto się zastanawiaja czy posadzic drzewo bo będą liście. Ziemia w całej wsi jest mocno gliniasta tylko kilka działek na końcu wsi ma taki piaseczek z lekką glinką jak ja. Szczerze mówiac to wolę to co mam bo u innych ciągle woda stoi, szczególnie wiosną. No moje jakoś rosną na tym piasku a czy nie wolały by lepszej ziemi?-pewnie tak.
Fakt, jak jest drzewo, to te liście niepotrzebne na nim, bo wiadomo że zaśmiecą okropnie i robota będzie.
I rynny zatka.
O tych rynnach opowiadał mi jeden znajomy, bo się dziwił, jak zobaczyl, ze ja mam dąb przed domem.
A ogród to nie łazienka, nie musi być sterylnie i bez zarazków.
Fakt, jak jest drzewo, to te liście niepotrzebne na nim, bo wiadomo że zaśmiecą okropnie i robota będzie.
I rynny zatka.
O tych rynnach opowiadał mi jeden znajomy, bo się dziwił, jak zobaczyl, ze ja mam dąb przed domem.
A ogród to nie łazienka, nie musi być sterylnie i bez zarazków.
Własciwie to ogród wogóle niepotrzebny takim ludziom bo na jesieni śmieca liście, kiepsko wyglądają byliny, nawet iglaki gubią igły i wogóle to niech siedzą w blokach.