Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II. » Edycja postu

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 13:55, 11 kwi 2019

Gosiek33 napisał(a)
Widziałam dziś w ogrodniczym łany magnolii. Tylko pod dachem stały, na placu ułożone pokotem jedna na drugiej a w pogotowiu siatka do okrycia.

Laurę widziałam, cena zabójcza....

Wiem że jest droga ale myśle ze warta tych pieniędzy bo tak wielkich kwiatów jak ona chyba zadna nie ma.
Bogdzia 13:58, 11 kwi 2019

katel napisał(a)

Ja też się tak o swoją magnolię martwię , ostatnio kwiaty jej nie przemarzły w 2015 a potem już co rok a tak bym chciała ją zobaczyć w pełni kwitnienia - mam nadzieję, że się obydwie doczekamy .

Kilka dni z przymrozkami juz minęło , jeszcze dwie noce są groźne, może i te przetrwamy. U mnie dzis było -1 a na kwiatach zmian wyraźnych nie widac jedynie Alexandrina straciła blask , taka szara z lekka sie zrobiła.No cóz nic zrobic nie możemy ale może sie uda.
katel 21:03, 11 kwi 2019

Dokładnie, czekamy i mam nadzieję przetrwamy a co będzie, to będzie zawsze się możemy innymi roślinami później pocieszyć
AniazUroczyska 01:24, 12 kwi 2019

Bogdzia napisał(a)

Ja uwazam że najlepiej posadzic je od nowa. Dobry polski kwasny torf , pół na pół z ziemią z ogrodu i zadnych nawozów. Posadzic koniecznie na poziomie na jakim rosły dotąd, absolutnie nie głębiej no i oczywiscie podlewac.

Bogdziu, a jeśli ziemia macierzysta to piach, to z nim wymieszać torf, czy raczej dodać ziemi z worków, (w niej też podobno dużo torfu)? Można dodać kompostu, czy raczej nie?
Bogdzia 06:14, 12 kwi 2019

katel napisał(a)
Dokładnie, czekamy i mam nadzieję przetrwamy a co będzie, to będzie zawsze się możemy innymi roślinami później pocieszyć

U mnie dzis niestety mroz na trawie, nie wiem jak przetrwały magnolie ale zobaczę dopiero późnym popołudniem.
Bogdzia 06:18, 12 kwi 2019

AniazUroczyska napisał(a)

Bogdziu, a jeśli ziemia macierzysta to piach, to z nim wymieszać torf, czy raczej dodać ziemi z worków, (w niej też podobno dużo torfu)? Można dodać kompostu, czy raczej nie?

Piach w wypadku rodków wcale nie jest zły bo tworzy przepuszczalną ziemię a tego one potrzebują, ale żeby nie głodowały to ja bym dała po 1/3 torfu , ziemi z worka i tego ogrodowego ziemio-piachu, no moze torfu nieco więcej.
Kociamama 08:26, 12 kwi 2019

Nie odzywam się, ale pilnie śledzę. Wciąż się uczę.....
Margerytka40 08:47, 12 kwi 2019

U mnie magnolie w porządku, wprawdzie mam wrażenie, że pąki chyba się skurczyły od zimna ale nie zrobiły się brązowe. Myślę, że jeszcze jedna noc będzie niebezpieczna.
Sonka 10:54, 12 kwi 2019

Gdzieś ostatnio wyczytałam, że dobrze jest dać ziemię dedykowaną dla borówek, oczywiście mieszamy z własną ogrodową, ja mam piach i dodaję igiel z lasu oraz drobnej przekompostowanej kory, jak na razie zdaje to egzamin. I jeszcze zapomniałam, że dodaję liści dębowych, ale nie świeżych i garść roztłuczonej siarki granulowanej.

Bogdziu, nie masz mi za złe, że u Ciebie piszę? pozdrowienia przesyłam, bo Twój wątek jest dla mnie nr 1,do czytania, choć rzadko piszę.
asiak 11:02, 12 kwi 2019

Baogdziu ostatni oprysk miksturką robiłam chyba w niedzielę. Czas na następny, trzeci już z kolei. Czy mogę pryskać jak jest tak zimno? Czy poczekać na ocieplenie?
U mnie w dzień około 5 stopni, w nocy na minusie