Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II. » Edycja postu

Rododendronowy ogród II.

wiunia 23:50, 26 gru 2012

Bożenko , radości i zdrowia życzę !
Pszczelarnia 11:10, 27 gru 2012

Bogdziu, i w sprawach nalewek będziemy się radzić !

alinak 11:23, 27 gru 2012

Bożenko dobrze napisałaś że alkohol dobry do smakowania .wszystko dla ludzi , ale umiar wskazany . ja ci dołączę sprawdzony przepis na aroniówke . ale nie wiem czy mogę zaśmiecać wątek ... ale zaryzykuję . jest wspaniała , a w dodatku ponoć na nadciśnienie dobra ...choć wątpię z tymi procentami ???. ja wśród różnych nalewek które robiłam ( pigwówka , dereniówka ) ta smakuje mi najlepiej

1 l. wody
1 l. spirytusu
1kg. aronii
1kg. cukru
100liści z czarnej wiśni ( ale może być z każdej innej lub bez wiśni też robiłam )

aronie i liście zagotować z wodą ok. 1 godz. odstawić na 24 godz.
przecedzić aronie i liście , dodać cukier i znowu zagotować . ostudzić i zmieszać z spirytusem.

cieszę się że jednak jesteś z nami . w końcu ty to trzon tego portalu . ja też tu jestem od początku i zawsze mam ciebie , Hanie Zbyszka i jeszcze paru innych najbardziej w sercu ( mam nadzieje że inni się nie obrażą) . i masz racje że tu się wytworzyła jakaś specjalna więź. też to czuję
Bea 12:38, 27 gru 2012

No to się będzie działo:
wiankowanie,
pierniczenie,
pieczenie,
nastawianie nalewek,
nalewanie
jednym słowem przygotowania do wiosny
Milka 12:53, 27 gru 2012

I już po świętach i fajnie, wracamy na bieżące tory
miłego dnia
Bogdzia 13:02, 27 gru 2012

aldonaz napisał(a)
Widzę, że u Ciebie radosne święta w gronie rodzinnym. U mnie pod znakiem choroby. W ogóle w tym roku brak świątecznej atmosfery. Cieszę się, że jesteś Bożenko.

To przykre jak choroba dopada nas akurat na święta , ale mam nadzieję ze mimo to spędziłas je w rodzinnym gronie.U mnie święta były miłe, wesołe ale w bardzo małym gronie, bardzo kameralne. Chyba nigdy nie było nas tak mało bo tylko my i syn z rodziną, wszystkiego sześc osób.. Mimo to było bardzo fajnie a dzieciaki bardzo szczesliwe, zadowolone z prezentów. Z jedzeniem też nie było żadnej wpadki więc można powiedziec że wszystko się super udało.
Aldonko dzięki za miłe słowa odnośnie mojej tu obecności. No i zdrowiej szybko .Buziaki przesyłam.
Bogdzia 13:04, 27 gru 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Bogdziu, i w sprawach nalewek będziemy się radzić !

Miło Cie widziec Ewciu . Miłego dnia.Przepisy z książki chętnie zawsze podam.
jotka 13:06, 27 gru 2012

Bogdziu, ja tez lubię alkohole do degustowania, a nie do picia Więc mam nadzieję, że opisywać będziesz kolejne eksperymenty Twojego M. Ciekawe czy będą jakieś nowe nasadzenia w ogrodzie z potrzeby surowca do nalewek ?

Ja przed świętami zlałam do karafek swoja nalewkę wieloowocową, ale nawet jej nie spróbowałam bo byłam na antybiotyku (palec). No ale zimowe wieczory przed nami, więc nic straconego

Miłego dnia
Bogdzia 13:09, 27 gru 2012

alinak napisał(a)
Bożenko dobrze napisałaś że alkohol dobry do smakowania .wszystko dla ludzi , ale umiar wskazany . ja ci dołączę sprawdzony przepis na aroniówke . ale nie wiem czy mogę zaśmiecać wątek ... ale zaryzykuję . jest wspaniała , a w dodatku ponoć na nadciśnienie dobra ...choć wątpię z tymi procentami ???. ja wśród różnych nalewek które robiłam ( pigwówka , dereniówka ) ta smakuje mi najlepiej

1 l. wody
1 l. spirytusu
1kg. aronii
1kg. cukru
100liści z czarnej wiśni ( ale może być z każdej innej lub bez wiśni też robiłam )

aronie i liście zagotować z wodą ok. 1 godz. odstawić na 24 godz.
przecedzić aronie i liście , dodać cukier i znowu zagotować . ostudzić i zmieszać z spirytusem.

cieszę się że jednak jesteś z nami . w końcu ty to trzon tego portalu . ja też tu jestem od początku i zawsze mam ciebie , Hanie Zbyszka i jeszcze paru innych najbardziej w sercu ( mam nadzieje że inni się nie obrażą) . i masz racje że tu się wytworzyła jakaś specjalna więź. też to czuję

Alinko dzięki za przepis. Przepisałam i dołączam do książki.Dzięki za miłe słowa pod moim adresem. Ucieszyło mnie że zaliczasz mnie do osób które od początku są na Ogrodowisku choc ja jestem od 16 października 2011r więc ponad rok po powstaniu portalu , ale jeśli Tobie wydaje się że od początku to tylko swiadczy o tym ze mocno już wrosłam w forum. Dzięki za miłe słowa.Serdecznie pozdrawiam.
Bogdzia 13:16, 27 gru 2012

jotka napisał(a)
Bogdziu, ja tez lubię alkohole do degustowania, a nie do picia Więc mam nadzieję, że opisywać będziesz kolejne eksperymenty Twojego M. Ciekawe czy będą jakieś nowe nasadzenia w ogrodzie z potrzeby surowca do nalewek ?

Ja przed świętami zlałam do karafek swoja nalewkę wieloowocową, ale nawet jej nie spróbowałam bo byłam na antybiotyku (palec). No ale zimowe wieczory przed nami, więc nic straconego

Miłego dnia

Jolu wielkiej produkcji nie przewidujemy a książka zawsze jednak sie przyda.U nas alkohol nie jest rarytasem, dobrze się bawimy przy jego całkowitym braku na stole ale zapas w domu zawsze jest w razie potrzeby. Cos pewnie popróbujemy. Nasadzeń pod tym kątem nie będzie z prostej przyczyny , nie mam nawet gdzie posadzic małej bylinki a co dopiero krzaków czy drzew potrzebnych do takiego przetwórstwa ale i tak zawsze można jakąś nalewkę zrobic.Pozdrawiamy Was serdecznie.