zuza12
12:14, 19 lip 2012

Dołączył: 09 lip 2012
Posty: 1920
Proporcje które podam są na ok 6-8 porcji. Ja robiłam go na wielkanocny obiad i goście byli zachwyceni.
1,5 kg piersi z indyka
25 dag rodzynek
2 dag masła
łyżka oleju
25 szt. suszonych śliwek
1/2 łżeczki gałki muszkatołowej
kora cynamonu
2 goździki
torebka cukru waniliowego
25 dag migdałów bez skórki
sól, pieprz
Indyka pokroic na 6-8 grubych plastrów. Rodzynki moczyć w wodzie 30 min. Indyka podsmażyć w rondlu na maśle i oleju. Przełożyć go na półmisek. Do sosu ze smażenia indyka dodać wymoczone rodzynki, śliwki i wymieszać. Dodać gałkę muszkatołową, laske cynamonu, goździki, doprawić solą i piprzem, włożyć kawałki indyka i zalać ok. 1/2 szkl. wody (gdyby sos był bardzo gęsty to dać więcej wody). Posypać wszystko cukrem waniliowym. Dusic wszystko pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Nastepnie dodac migdały i dalej dusić ok. 30 minut.
SMACZNEGO
1,5 kg piersi z indyka
25 dag rodzynek
2 dag masła
łyżka oleju
25 szt. suszonych śliwek
1/2 łżeczki gałki muszkatołowej
kora cynamonu
2 goździki
torebka cukru waniliowego
25 dag migdałów bez skórki
sól, pieprz
Indyka pokroic na 6-8 grubych plastrów. Rodzynki moczyć w wodzie 30 min. Indyka podsmażyć w rondlu na maśle i oleju. Przełożyć go na półmisek. Do sosu ze smażenia indyka dodać wymoczone rodzynki, śliwki i wymieszać. Dodać gałkę muszkatołową, laske cynamonu, goździki, doprawić solą i piprzem, włożyć kawałki indyka i zalać ok. 1/2 szkl. wody (gdyby sos był bardzo gęsty to dać więcej wody). Posypać wszystko cukrem waniliowym. Dusic wszystko pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Nastepnie dodac migdały i dalej dusić ok. 30 minut.
SMACZNEGO
____________________
Mój ogród - lekarstwem na całe zło
Mój ogród - lekarstwem na całe zło