Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » Indyk w migdałach - wykwintny obiad

Pokaż wątki Pokaż posty

Indyk w migdałach - wykwintny obiad

zuza12 12:14, 19 lip 2012


Dołączył: 09 lip 2012
Posty: 1920
Proporcje które podam są na ok 6-8 porcji. Ja robiłam go na wielkanocny obiad i goście byli zachwyceni.

1,5 kg piersi z indyka
25 dag rodzynek
2 dag masła
łyżka oleju
25 szt. suszonych śliwek
1/2 łżeczki gałki muszkatołowej
kora cynamonu
2 goździki
torebka cukru waniliowego
25 dag migdałów bez skórki
sól, pieprz

Indyka pokroic na 6-8 grubych plastrów. Rodzynki moczyć w wodzie 30 min. Indyka podsmażyć w rondlu na maśle i oleju. Przełożyć go na półmisek. Do sosu ze smażenia indyka dodać wymoczone rodzynki, śliwki i wymieszać. Dodać gałkę muszkatołową, laske cynamonu, goździki, doprawić solą i piprzem, włożyć kawałki indyka i zalać ok. 1/2 szkl. wody (gdyby sos był bardzo gęsty to dać więcej wody). Posypać wszystko cukrem waniliowym. Dusic wszystko pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Nastepnie dodac migdały i dalej dusić ok. 30 minut.

SMACZNEGO



____________________
Mój ogród - lekarstwem na całe zło
Gardenarium 21:18, 19 lip 2012


Dołączył: 09 lip 2010
Posty: 77308
Mniam, coś fajnego chyba zrobię na obiad w niedzielę
____________________
Danusia - Ogród nie tylko bukszpanowy cz.III*Część II*Część I*Wizytówka***Ogrodowisko-ogrody pokazowe*2 Wizytówka

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies