Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Stary, zaniedbany ogród...

Stary, zaniedbany ogród...

Gardenarium 15:11, 05 sie 2012

Na ten róg daj hortensje Limelight, najwyżej poszerz rabaty.
Przy podmurówce szklarni polecam strzyżony żywopłot, Smaragdy będą zbyt "sztywne"

Instagram Ogrodowiska
saphira 15:30, 05 sie 2012

Dziękuję Danusiu za odpowiedź. Sama o tej hortensji też myślałam, bo tutaj co chwila natykam się na nie I teraz to mi dałaś do myślenia z tymi Smaragdami.... Osobiście mi się podobają, chciałam i tak zrobić taką ścianę, tak jakby w tym miejscu się kończył ogród, no i po wykopywaniu poprzedniego żywopłotu, którego trzeba było co chwila przycinać, chciałam coś bardziej bezproblemowego...

No i teraz to już sama nie wiem
saphira 17:28, 05 sie 2012

Prosiłabym jeszcze o jedną poradę

Walkę z ogrodem zaczęłam od skalniaka, który na dzień dzisiejszy wygląda z przodu tak:

Nie jest tak jakbym chciała, ale na razie zostawiam go w spokoju.

W tle widać nawet kawałek pnia jednego świerka i nieuformowany (jeszcze, jak go będę ciachać to przy okazji zrobię sadzonki) bukszpan.

Ułożyłam kamienie w owal i tak teraz myślę, co tam posadzić... Kupiłam hosty, ale cholera cień to jest teraz tylko z tyłu bukszpanu, bo wyciachałam niższe gałęzie świerka i praktycznie cały czas jest tam teraz słońce. Drugim problemem jest oczywiście susza tam panująca, bo a) skarpa, b) świerk... Chociaż i tak nie jest tragicznie, bo zaraz pod warsetwką suchej ziemi, jest już ładna dosyć wilgotna, jak na takie warunki

Na pierwszym zdjęciu ciągle jeszcze niezakopana dziura po sumaku, ale darzę ją sentymentem i pewnie zasypię jak będę i przy świerkach siała trawę...
Moniika 17:32, 05 sie 2012

To może rozchodnik okazały i trawy ozdobne? Powinny lepiej znieść takie warunki
saphira 22:55, 13 sie 2012

Moją ostrą walkę przerwało planowane chirurgiczne usuwanie kolejnej ósemki i nieplanowane przeziębienie (połączenia zdecydowanie nie polecam).

Dzisiaj jeszcze odpuściłam sobie pracę w ogrodzie, ale myślę, że jutro już co nieco pogrzebię w ziemi

I teraz moje pytanka do szanownych czytelników

1) w jakiej odległości posadzić 3 krzaczki na pniu (2 trzmieliny i krzewuszkę)?

2) Czy mogę jedną trzmielinę wsadzić głęboko, tzn dodatkowo z 10 cm zakopać pieniek? (bo jest widocznie wyższa od pozostałych dwóch).

3) Na razie na tle malutkich Smaragdów będą te krzaczki (też jeszcze malutkie), ale na wiosnę na pewno chciałabym posadzić coś 'dołem'. Czy jakaś dobra duszyczka ma pomysł na zagospodarowanie takiej rabatki? Tak, żeby sadząc krzaczki zrobić to z sensem
Gardenarium 17:28, 03 mar 2016

Dobra duszyczka to może by się i znalazła ale tak dobrze to nie ma. Nie można liczyć tylko na gotowce, a nie robić nic Minęło 4 lata i co zrobiłaś ze swoim ogrodem?

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies