Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rabata pod brzozami sąsiada

Rabata pod brzozami sąsiada

Malgosik 14:52, 06 sie 2012

Witajcie

Planuję zagospodarować rabatę przy parkingu. Dopiero od miesiąca mieszkam tu gdzie mieszkam i jeszcze przed jesienią chciałabym obsadzić chociaż to miejsce, by się już rozrastało, a zimą będę się zajmować resztą. Rabata ma 1 m szerokości i około 10-12 m długości. Ponad nią są brzozy sąsiada i 1 sosna. Wystawa jest wschodnia i teraz latem słoneczna do godziny 14. Poprzedni właściciel nawiózł 40 cm ziemi, niżej grunt rodzimy nie wiem jaki. Ziemia dość zbita, pokryta jest folią i posypana korą. Wygląda to tak.

Myślę o czymś niewysokim, jakby podszyciem dla brzóz, bo ich gałęzie zwisają nad moją działką. Wyobrażam sobie tutaj różaneczniki, funkie (niebieskie i zielone liście, bez pstrokatych), paprocie, kosodrzewinę, hortensje, bergenię, runiankę japońską i może kobierzec lawendy. Rośliny nie mogą się rozrastać na parking, by go nie ograniczać. Tylko że obawiam się monotonii na tak długiej rabacie. Może jednak coś wyższego posadzić....
Jeśli macie jakieś pomysły, lub wg was któreś z wymienionych roślin powinnam wykluczyć to proszę o podpowiedź.

Poniżej rośliny którymi już dysponuję:
1. Różanecznik fioletowy do 1,5 m, planuję do niego dokupić jeszcze różowy i biały, żeby były 3.
2. Kosodrzewina
3. Hortensje różowe macrophylla,

Będę wdzięczna za wszelkie uwagi.
jambosana 21:33, 06 sie 2012

Chcesz koło wybitnie kwasolubnych, wilgociolubnych i cieniolubnych różnaczników posadzić kochającą słońce, nie lubiącą wilgoci i raczej zasadolubną lawendę?

Lawenda to pasuje do kosówki

Różanecznik bardziej by się zgodził na hortensję - obie lubią kwaśną glebę i raczej półcieniście.

Jaki masz różanecznik, bo są takie co dobrze znoszą słońce, ale co do zasady wolą półcień.

Funkie też wolą półcień i wilgoć. Tak samo bergenie.

Mieszasz strasznie gatunki, które do siebie nie pasują. No w ogóle podałaś za dużo gatunków.

Jak tam masz sporo słońca i pewnie bardzo sucho, skoro brzozy (pijusy), to może jednak zrób rabatę taką sucholubną, słońcolubną.

Na rabacie gatunki powinny się powtarzać zdecyduj się na mniejszą ilość gatunków, niż większą,

Może te kosówki, lawendy, trawy, np. rozplenice lub bardziej naturalnie trzcinniki, np. overdam, a coś wysokiego, to szczepione trzmieliny.

Można też dać kolumnowe jałowce blu arrow (uwaga nie polecane z uwagi na choroby, ale Twój wybór), będą udawać cyprysiki i będziesz mieć rabatę w stylu śródziemnomorskim. Do stylu śródziemnomorskiego możesz dodać jeszcze perowskią ( w zwartej niskiej odmianie Lacey blue), jukę, przegorzan, rozchodniki, budleje, ketmię syryjską.

Jak uważasz, że zapewnisz wilgoć i raczej tam półcieniście jest, to zrób leśną rabatę - różanecznik, funkie, tawułki Arendsa do koloru, bergenie, paprocie itp.
Moniika 21:36, 06 sie 2012

Witaj. Bedą na te rabate spadały liscie jesienią i to sporo... Poza tym, moim zdaniem rosliny bardzo fajne wybrałas, a hortensje, rozeczniki , kosodrzewina nie bedą wcale takie niskie... Powinny fajnie tam wyglądać będziesz jednak potrzebowała dużo wiecej roślin. Pozdrawiam M
jambosana 21:57, 06 sie 2012

Pod różaneczniki musisz koniecznie wymienić ziemię. Nie wiem jak to zrobisz, jak masz tam agrowłókninę. Przemyśl ją.

Nie chcę cię rozczarować, ale z kwitnieniem hortensji ogrodowej, to bardzo różnie jest, ona podmarza, a ponieważ kwitnie na zeszłorocznych pędach, kto nie ma zacisznego kącika, najlepiej gdzieć na Pomorzu, to raczej nie nacieszy się jej kwiatami. Wiele osób traktuje ją jako jednoroczną do doniczki.

Niezawodna w kwitnieniu jest bukietowa, kwitnie na pędach ubiegłorocznych, masz mnóstwo odmian do wyboru: Limelight, Silver Dollar, Phantom, Tardivia, Pinky Winky, Magical Fire, Magical Moonlight, niższą Rensun i wiele innych.
Te hortensję lubią słońce. No i nie potrzebują tak kwasnej ziemi jak ogrodowe. Ale lubią też wilgoć i uprawną, żyzną glębę, ty sama przyznajesz, że masz tam zbitą ziemię przykrytą agro.

Malgosik 22:00, 06 sie 2012

jambosana napisał(a)
Chcesz koło wybitnie kwasolubnych, wilgociolubnych i cieniolubnych różnaczników posadzić kochającą słońce, nie lubiącą wilgoci i raczej zasadolubną lawendę?

Lawenda to pasuje do kosówki

Różanecznik bardziej by się zgodził na hortensję - obie lubią kwaśną glebę i raczej półcieniście.

Jaki masz różanecznik, bo są takie co dobrze znoszą słońce, ale co do zasady wolą półcień.

Funkie też wolą półcień i wilgoć. Tak samo bergenie.

Mieszasz strasznie gatunki, które do siebie nie pasują. No w ogóle podałaś za dużo gatunków.

Jak tam masz sporo słońca i pewnie bardzo sucho, skoro brzozy (pijusy), to może jednak zrób rabatę taką sucholubną, słońcolubną.

Na rabacie gatunki powinny się powtarzać zdecyduj się na mniejszą ilość gatunków, niż większą,

Może te kosówki, lawendy, trawy, np. rozplenice lub bardziej naturalnie trzcinniki, np. overdam, a coś wysokiego, to szczepione trzmieliny.

Można też dać kolumnowe jałowce blu arrow (uwaga nie polecane z uwagi na choroby, ale Twój wybór), będą udawać cyprysiki i będziesz mieć rabatę w stylu śródziemnomorskim. Do stylu śródziemnomorskiego możesz dodać jeszcze perowskią ( w zwartej niskiej odmianie Lacey blue), jukę, przegorzan, rozchodniki, budleje, ketmię syryjską.

Jak uważasz, że zapewnisz wilgoć i raczej tam półcieniście jest, to zrób leśną rabatę - różanecznik, funkie, tawułki Arendsa do koloru, bergenie, paprocie itp.

Dzięki za odpowiedź!

Właściwie to wymaganiom nie wszytkich roślin sie przyjrzałam, raczej wymieniłam to co mi się podoba. A miejsce jest na pół wilgotne i na pół suche, nie jest zbyt wilgotne, bo dość długo od rana świeci słońce .

Różanecznik niestety jest słabo opisany, narysowane słońce lub półcień wyrazisty fiolet i wysokość do 1,5 m. Kupiłam bo był ładny egzemplarz w przystepnej cenie. Pomyślałam własnie że tam pod brzozami będzie mu dobrze.
Malgosik 22:04, 06 sie 2012

jambosana napisał(a)
Pod różaneczniki musisz koniecznie wymienić ziemię. Nie wiem jak to zrobisz, jak masz tam agrowłókninę. Przemyśl ją.

Nie chcę cię rozczarować, ale z kwitnieniem hortensji ogrodowej, to bardzo różnie jest, ona podmarza, a ponieważ kwitnie na zeszłorocznych pędach, kto nie ma zacisznego kącika, najlepiej gdzieć na Pomorzu, to raczej nie nacieszy się jej kwiatami. Wiele osób traktuje ją jako jednoroczną do doniczki.

Niezawodna w kwitnieniu jest bukietowa, kwitnie na pędach ubiegłorocznych, masz mnóstwo odmian do wyboru: Limelight, Silver Dollar, Phantom, Tardivia, Pinky Winky, Magical Fire, Magical Moonlight, niższą Rensun i wiele innych.
Te hortensję lubią słońce. No i nie potrzebują tak kwasnej ziemi jak ogrodowe. Ale lubią też wilgoć i uprawną, żyzną glębę, ty sama przyznajesz, że masz tam zbitą ziemię przykrytą agro.

folia pójdzie do wyrzucenia, a glebę dla różanecznika przygotuję
hortensję mąż kupił bo mu się podobał obrazek
ale w sumie mieszkam w ciepłym regionie, może akurat nie przemarznie, narazie zdobi taras
Malgosik 22:07, 06 sie 2012

Monika352 napisał(a)
Witaj. Bedą na te rabate spadały liscie jesienią i to sporo... Poza tym, moim zdaniem rosliny bardzo fajne wybrałas, a hortensje, rozeczniki , kosodrzewina nie bedą wcale takie niskie... Powinny fajnie tam wyglądać będziesz jednak potrzebowała dużo wiecej roślin. Pozdrawiam M

Witaj

Tak właśnie myślałam, że te liście będą z korzyścią dla różaneczników.
A na zakupy się wybiorę, choć niełatwo znaleźć mi fajną szkółkę gdzieś blisko, szukam...
Malgosik 22:53, 06 sie 2012

jambosana napisał(a)

A co do tych pijusów, to sąsiad ma pod brzozami automatyczne nawadnianie, to może mnie tak nie opiją...
ewalm 00:50, 07 sie 2012

Witaj Małgosiu,
z Twojego zestawu zrezygnowałabym z łanów lawendy - nie pasują do reszty charakterem i wymaganiami, oraz z runianki, bergenia pewnie lepiej się tam sprawdzi. Tak się zastanawiam nad kosodrzewiną, troche jest nie "w kimacie" też, jeśli chodzi o różaneczniki i horternsje, chociaż może warto spóbować. Dobrze by było, gdybyś Ty też miała nawadnianie, przy roślinach które planujesz. Bardzo ładne to miejsce w otoczeniu brzóz, takie fajne ramy tworzą.
Wybieraj paprocie lubiace kwasną glebę. Metr szerokości to dość wąsko, w zasadzie większe rośliny trzeba sadzić prawie w szpalerze, moze pomyśl nad czyms co dałoby tam pionowe akcenty, bo wybrane rośliny mają pokrój albo rozłożysty, albo nieregularny.
Moniika 07:08, 07 sie 2012

Faktem jest że bergenia jest niezawodna.. u mnie też na bardzo trudnym terenie sie sprawdza. Jeśli chodzi o hortensje to, wprawdzie jestem z Pomorza, więc może u nas jest ten niby łagodniejszy klimat, ale zimy sa bardzo nieprzewidywalne, dużo roślin mi przemarza. Dlatego sadzę co mi się podoba i sprawdzam... przetrwa to super, nie, to nie płaczę. Tak też było z hortensjami, mam fatalną ziemię, mało słońca, często wiatry... a one rosną... zabezpieczam je na zimę ale to dotyczy wielu roślin I mam to co mi sie podoba . Proponuję spróbować, posadź i zobacz. W końcu podstawową cechą ogrodnika jest cierpliwość Ja nie muszę mieć od razu przecudnie, robię małe kroczki i innym tez tak polecam, ale oczywiście każdy ma swój sposób Serdecznie pozdrawiam M