agniecha973
23:32, 16 sie 2012

Dołączył: 09 lis 2011
Posty: 11946
Na prośbę Beaty umieszczam przepis na konserwowaną paprykę w cytrynie. Wg mnie smak się nie pogarsza, gdy zastąpimy ocet cytryną, zazwyczaj moi goście nie widzą różnicy, myślą, że to tradycyjna konserwowa papryka, a skoro smaczna, to po co ocet.
Podaję proporcje na 1 litr wody. Należy zrobić odpowiednio więcej zalewy w zależności od tego ile słoików z papryką przygotowaliśmy.
Zalewa:
1 litr wody
1/2 szklanki soku z cytryny (świeżo wyciśnięty)
1 łyżka soli
4 łyżki cukru
Zagotować wszystkie składniki zalewy.
Oprócz tego do każdego słoika na dno daję:
1 łyżeczkę gorczycy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
4-5 ziarenek pieprzu
1 krążek (wysokości ok. 4 mm) papryki ostrej
Na wierzch do każdego słoika wlewam ok. 1 łyżki oleju.
Pasteryzuję krótko, ok. 5 minut.
Podaję proporcje na 1 litr wody. Należy zrobić odpowiednio więcej zalewy w zależności od tego ile słoików z papryką przygotowaliśmy.
Zalewa:
1 litr wody
1/2 szklanki soku z cytryny (świeżo wyciśnięty)
1 łyżka soli
4 łyżki cukru
Zagotować wszystkie składniki zalewy.
Oprócz tego do każdego słoika na dno daję:
1 łyżeczkę gorczycy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
4-5 ziarenek pieprzu
1 krążek (wysokości ok. 4 mm) papryki ostrej
Na wierzch do każdego słoika wlewam ok. 1 łyżki oleju.
Pasteryzuję krótko, ok. 5 minut.