Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » Papryka konserwowa z cytryną zamiast octu

Pokaż wątki Pokaż posty

Papryka konserwowa z cytryną zamiast octu

agniecha973 23:32, 16 sie 2012


Dołączył: 09 lis 2011
Posty: 11946
Na prośbę Beaty umieszczam przepis na konserwowaną paprykę w cytrynie. Wg mnie smak się nie pogarsza, gdy zastąpimy ocet cytryną, zazwyczaj moi goście nie widzą różnicy, myślą, że to tradycyjna konserwowa papryka, a skoro smaczna, to po co ocet.

Podaję proporcje na 1 litr wody. Należy zrobić odpowiednio więcej zalewy w zależności od tego ile słoików z papryką przygotowaliśmy.

Zalewa:
1 litr wody
1/2 szklanki soku z cytryny (świeżo wyciśnięty)
1 łyżka soli
4 łyżki cukru

Zagotować wszystkie składniki zalewy.

Oprócz tego do każdego słoika na dno daję:
1 łyżeczkę gorczycy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
4-5 ziarenek pieprzu
1 krążek (wysokości ok. 4 mm) papryki ostrej

Na wierzch do każdego słoika wlewam ok. 1 łyżki oleju.
Pasteryzuję krótko, ok. 5 minut.

____________________
Agnieszka Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej / Przedogródek Agniechy973
butterfly 14:47, 17 sie 2012


Dołączył: 04 paź 2011
Posty: 3765
We wtorek podjadę na pobliski targ i dokupię papryki

Dziękuję
____________________
Beata - Marzenia i plany vs. rzeczywistość ####
Matka 17:12, 17 sie 2012


Dołączył: 14 lis 2010
Posty: 7595
A chyba zrobię, bo mój M nie znosi octu, ale papryke i owszem!
____________________
U Matki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies