barbara_miszta
15:11, 30 sty 2011
Dołączył: 21 wrz 2010
Posty: 2
Weż tyle maki ,cukru, tłuszczu[może być palma, masło czy inna margaryna] ile zaważą jajka.
Praktyczna rada: na 5 jaj i resztę składników dodaj 2 lekkie łyzeczki proszku do pieczenia i mały cukier wanilinowy.
Utrzyj w mikserze ciasto jak na zwykła babkę ,wyłóz do tortownicy o śred.ok. 30 cm.
Na wierzch ciasta ułóz ok. o,5 kg wiśni wydrylowanych i odsączonych.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, a po 10 min przestaw temp. na 180 stopni-piecze sie łącznie ok45 min.
Gdy troszkę przestygnie wyłóz na tacę spodem do góry i posyp cukrem-pudrem.
Najlepsze jest z wisniami- ale mogą być sliwki . czereśnie i jabłka.SMACZNEGO!
Dlaczego rawnoteza?- bo moja Mama pochodziła z Kresów Wsch.
Ważne-zawsze wychodzi!
Praktyczna rada: na 5 jaj i resztę składników dodaj 2 lekkie łyzeczki proszku do pieczenia i mały cukier wanilinowy.
Utrzyj w mikserze ciasto jak na zwykła babkę ,wyłóz do tortownicy o śred.ok. 30 cm.
Na wierzch ciasta ułóz ok. o,5 kg wiśni wydrylowanych i odsączonych.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, a po 10 min przestaw temp. na 180 stopni-piecze sie łącznie ok45 min.
Gdy troszkę przestygnie wyłóz na tacę spodem do góry i posyp cukrem-pudrem.
Najlepsze jest z wisniami- ale mogą być sliwki . czereśnie i jabłka.SMACZNEGO!
Dlaczego rawnoteza?- bo moja Mama pochodziła z Kresów Wsch.
Ważne-zawsze wychodzi!