adka
13:55, 27 sie 2012

Dołączył: 01 sie 2012
Posty: 185
składniki:
piersi z kurczaka z kością i skórą(1 kg)
papryka czerwona,żółta i zielona(po1)
duża cebula ,cztery zabki czosnku
świeża bazylia lub pietruszka(nieobowiązkowo)
olej,serek topiony ,śmietana,przyprawy(sól,pieprz)
Wykonanie:
Piersi kroimy na kilka równych części i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron.(skóra i kość zapobiega wysuszeniu mięsa)W środku maja być surowe.Przerzucamy do garnka i dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę ,w grubą kostkę trzy kolorowe papryki i zmiażdzony czosnek.Wszystko smażymy, cały czas mieszając.Po 10min. dodajemy szklankę wody, kostkę serka topionego, wszystkie przyprawy , dusimy pod przykryciem 20min.Na końcu dodajemy kilka łyżek gęstej śmietany i dekorujemy bazylią itp. Podajemy z makaronem,ryżem,kaszami lub nawet ziemniaczkami.Wygląda pysznie i kolorowo.Bardzo zachęca niejadki kolorkami.Poleca i pozdrawiam.;D
piersi z kurczaka z kością i skórą(1 kg)
papryka czerwona,żółta i zielona(po1)
duża cebula ,cztery zabki czosnku
świeża bazylia lub pietruszka(nieobowiązkowo)
olej,serek topiony ,śmietana,przyprawy(sól,pieprz)
Wykonanie:
Piersi kroimy na kilka równych części i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron.(skóra i kość zapobiega wysuszeniu mięsa)W środku maja być surowe.Przerzucamy do garnka i dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę ,w grubą kostkę trzy kolorowe papryki i zmiażdzony czosnek.Wszystko smażymy, cały czas mieszając.Po 10min. dodajemy szklankę wody, kostkę serka topionego, wszystkie przyprawy , dusimy pod przykryciem 20min.Na końcu dodajemy kilka łyżek gęstej śmietany i dekorujemy bazylią itp. Podajemy z makaronem,ryżem,kaszami lub nawet ziemniaczkami.Wygląda pysznie i kolorowo.Bardzo zachęca niejadki kolorkami.Poleca i pozdrawiam.;D
____________________
Adrianna
Adrianna