Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Daneczka69 16:54, 03 gru 2012

ps. błędów ortograficznych tu cała masa, trzeba na to spojrzeć z przymrużeniem oka, ale treść się zgadza
Pszczelarnia 17:01, 03 gru 2012

To jósz fiemy....

Treść góruje nad formą.
wiunia 17:05, 03 gru 2012

Irenko u mnie smutno, mało roślin, nie ma co oglądać, ale za kilka lat...? może zaistnieje i mój ogródek w tym czarownym świecie
Milka 17:08, 03 gru 2012

Daneczka69 napisał(a)
Dzień dobry Irenko

Pomogę troszkę:

Wirydaż (łac. viridarium – gaj, park) – kwadratowy lub prostokątny ogrud umieszczony wewnątż zabudowań klasztornyh.
Często otoczony jest krużgankami. Na środku umieszczona jest studnia albo fontanna. Wirydaż był pżewidziany regułą wielu średniowiecznyh zakonuw (benedyktynuw, cystersuw, kartuzuw) jako nieodłączna część założenia klasztornego. Nazwa ta była stosowana także dla określenia dworskih ogroduw z kwiatami, ziołami, z ustawionymi w cienistyh miejscah ławkami. Budowano w nim sadzawki z rybami a nawet wyznaczano miejsce na gaje ze zwieżętami. Wirydaż nazywany bywa też "rajskim dworem".
Wirydaże w formie ogrudkuw kwiatowo-ziołowyh rozpowszehniły się w XVI w. (ruwnież w Polsce). Sadzono w nih majeranek, bazylię, szałwię, rutę, fiołki, goździki, lilie, ruże, kosaciec, boże dżewko, rozmaryn, lawendę, krokosz, szpikanard i wiele innyh. Zastąpiono je puźniej włoskimi ogrodami kwiatowymi, w kturyh rosły tulipany, narcyze, nieśmiertelniki i aloesy. W ogrodah tego typu można było pływać łudkami po sadzawkah. Hodowano kuropatwy, pżepiurki i bażanty oraz ptactwo śpiewające. W zwieżyńcah niemal swobodnie żyły zające, kruliki, sarny i jelenie. Utżymany w tym stylu ogrud założono w 1585 r. pży pałacu krulewskim w Łobzowie[1].

żródło:
http://ortografia4.appspot.com/wiki/Wirydarz

Pozdrawiam cieplutko

Daneczko, bardzo pomogłaś, jak to fajnie, że zaglądasz
eliza3 17:09, 03 gru 2012

Witam, miłego popołudnia Miła, Twój ogród zawsze ładny i ile razy tu jestem to tak, jak bym tu była pierwszy raz, zawsze coś nowego zobaczę...
Milka 17:09, 03 gru 2012

Daneczka69 napisał(a)
ps. błędów ortograficznych tu cała masa, trzeba na to spojrzeć z przymrużeniem oka, ale treść się zgadza

ta treśc najważniejsza; szukałam przez rz i chyba dlatego nie znalazłam
Milka 17:10, 03 gru 2012

Pszczelarnia napisał(a)
To jósz fiemy....

Treść góruje nad formą.

wiemy ciekawa jestem na ile ci to pomogło?
Milka 17:12, 03 gru 2012

wiunia napisał(a)
Irenko u mnie smutno, mało roślin, nie ma co oglądać, ale za kilka lat...? może zaistnieje i mój ogródek w tym czarownym świecie

Ziastnieje, rośliny rosną szybko, jeszcze będziesz wycinac jak ja!

ale tak sobie pomyślałam o swoim ogrodzie, ze mimo zimy można w nim spacerować i cieszyć się, jest nadal ciekawy zimą, tak myślę...i też czekam na wzrost niektórych roślin, bo znowu się zmieni icoś innego będę odkrywać snując się po nim
Milka 17:13, 03 gru 2012

eliza3 napisał(a)
Witam, miłego popołudnia Miła, Twój ogród zawsze ładny i ile razy tu jestem to tak, jak bym tu była pierwszy raz, zawsze coś nowego zobaczę...

Jak się cieszę, że to napisałaś chyba o to chodzi w ogrodzie
twój ogród ma taki styl zbliżony do mojego
Krys 17:38, 03 gru 2012

Irenko cudny ogród masz a kogut jak to mówi czasem Karolina wymiata nie okrywasz hortensji ? pozdrawiam