Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Milka 16:13, 03 gru 2012

popcarol napisał(a)
Cudne te hortensje ze szronem
Mam jedną sosnę czarną, wyeksmitowaną za płot ciekawe czy wielka urośnie... jeśli nie padnie

pozdrawiam!

posiadają siłę przetrwania, da sobie radę, a wielkie rosną, tak do 50m
wszystkie hortensje w szronie, ale częśc schnie do dekoracji
Pszczelarnia 16:13, 03 gru 2012

Ale sobie pooglądałam, tyle zdjęć.
Milka 16:17, 03 gru 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Uraczyłaś nas zdjęciami, zawiesiłam oko.
Ireno, dziś miałam skojarzenie Twojego ogrodu z ogrodami wirydarzowymi. Jedno zdjęcie przemówiło do mnie - idę szukać.

Ewa, cieszę się, że do czegoś się przydałam...szukałam w necie, co to są ogrody wirydarzowe?..nie znalazłam!
Milka 16:17, 03 gru 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Ale sobie pooglądałam, tyle zdjęć.

ty mi napisz co to za ogrody, bo mam zagwozdkę!
Milka 16:19, 03 gru 2012

Urszulla napisał(a)
Dzięki Ci Irenko, czyli mógłby być u mnie też ambrowiec fastigata. Pamiętasz ile płaciłaś za swojego, chociaż tak na oko.

Jak najbardziej, nawet dwa możesz posadzić, i coś dołem wymyślić; to są śliczne drzewa
grembosia 16:23, 03 gru 2012

Pszczelarnia napisał(a)

Ale tu pięknie!!!
Milka 16:26, 03 gru 2012

dziękuję Grembosiu, ale o tej porze najgorzej to wygląda, bo to w grudniu i widać tylko zieloną konstrukcję stałą
wiunia 16:38, 03 gru 2012

Irenko, piękny zasypiający (w niektórych miejscach ) zimowy ogród, mogę po nim spacerować codziennie
Milka 16:42, 03 gru 2012

Wiunia, jak miło to słyszeć ale jednak w sezonie zieleń i kolory kwiatów dodają to, na co czekamy zimą
idę do ciebie
Daneczka69 16:52, 03 gru 2012

Dzień dobry Irenko

Pomogę troszkę:

Wirydaż (łac. viridarium – gaj, park) – kwadratowy lub prostokątny ogrud umieszczony wewnątż zabudowań klasztornyh.
Często otoczony jest krużgankami. Na środku umieszczona jest studnia albo fontanna. Wirydaż był pżewidziany regułą wielu średniowiecznyh zakonuw (benedyktynuw, cystersuw, kartuzuw) jako nieodłączna część założenia klasztornego. Nazwa ta była stosowana także dla określenia dworskih ogroduw z kwiatami, ziołami, z ustawionymi w cienistyh miejscah ławkami. Budowano w nim sadzawki z rybami a nawet wyznaczano miejsce na gaje ze zwieżętami. Wirydaż nazywany bywa też "rajskim dworem".
Wirydaże w formie ogrudkuw kwiatowo-ziołowyh rozpowszehniły się w XVI w. (ruwnież w Polsce). Sadzono w nih majeranek, bazylię, szałwię, rutę, fiołki, goździki, lilie, ruże, kosaciec, boże dżewko, rozmaryn, lawendę, krokosz, szpikanard i wiele innyh. Zastąpiono je puźniej włoskimi ogrodami kwiatowymi, w kturyh rosły tulipany, narcyze, nieśmiertelniki i aloesy. W ogrodah tego typu można było pływać łudkami po sadzawkah. Hodowano kuropatwy, pżepiurki i bażanty oraz ptactwo śpiewające. W zwieżyńcah niemal swobodnie żyły zające, kruliki, sarny i jelenie. Utżymany w tym stylu ogrud założono w 1585 r. pży pałacu krulewskim w Łobzowie[1].

żródło:
http://ortografia4.appspot.com/wiki/Wirydarz

Pozdrawiam cieplutko