Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Narzędzia i akcesoria » Rozdrabniacz do gałęzi

Rozdrabniacz do gałęzi

Polon 15:25, 19 paź 2024

Rozdrabniacz elektryczny, nożowy AL-KO MH 2500 SLICE dzisiaj był test - pierwsze użycie.
Podaję nazwę bez linkowania, bo nazwę można wyszukać, a linki się “tracą”

Szukałam sprzętu na raczej drobne gałązki i miskanty. Teraz testowałam tylko gałązki, miskanty sprawdzę wiosną.

Co cięłam - foto poniżej, głównie malina, jeżyna, trochę gałązek iglaków, inne drobiazgi. Wszystko suche, leżało min pół roku. Najgrubsze były jeżyny, około 2,5 do 3 cm średnicy.

Wrażenia - ten drobny chrust kłopotliwy z wtykaniem do otworu. Proste patyki szły bez problemu, gałązki świerka, jeśli były mocno rozkrzewione, trzeba w rękach trochę ścisnąć, żeby weszły do otworu.
Czasami przelatywały całe patyczki, tak jakby nóż zatrzymał się na czymś większym na tyle długo (ułamek sekundy ), że inny patyk przeleciał, w sumie ze 4 szt takie wyciągnęłam na cały wór

Widać też jak jest pocięte, dla mnie bardzo ok
I ostatnie zdjęcie - porównanie zrębek na rabacie z drobną korą.
Mary 22:23, 20 paź 2024

Super to wygląda.
Polon 20:18, 31 mar 2025

Rozdrabniacz rozdział II - miskanty

Przeklejam z mojego wątku, żeby zachować ciągłość w jednym miejscu

Przetestowaliśmy też rozdrabniacz w roli siekacza miskantów.
Ocena - 7 na 10.
Łodygi tnie jak złoto, wychodzi drobniutka sieczka. Ponieważ ja wykorzystuję miskanty do mieszania w kompostowniku ze świeżą trawą z koszenia. dla mnie taki efekt jest super. Dla złapania skali włożyłam kubek po zupie z biedry, bo nic innego nie miałam pod ręką.

Problemem są liście, które zachowują się prawie jak włosy. Nie chodzi o to, że się nie rozdrabniają, ale o to, że wkręcają się w śrubę noża.

To jest stan w połowie pracy, czyli po rozdrobnieniu około 5 sztuk miskantów.
Mimo wszystko, nawet biorąc pod uwagę konieczność wyczyszczenia noża w połowie i po skończonej pracy, z ogólnego efektu jestem zadowolona.
Za rok spróbuję rozdrabniać po usunięciu, przynajmniej częściowo liści. Się okaże co będzie