Wklejam z komentarzy o uprawie rabarbaru.

Do rabarbaru na wiosnę pasuje ciasto drożdżowe, jeżeli się lubi połączenie słodko-kwaśne

CIASTO:

1)1szkl. ciepłego mleka+ 4 łyżki cukru+5 dkg drożdży-wymieszać i poczekać do wyrośnięcia rozczynu 2)do makutry wsypać: 0,5 kg mąki,posolić,1 całe jajko, 1 żółtko 5dkg masła miękkiego lub rozpuszczonego, wyrośnięty rozczyn 3)mieszać wszystko drewnianą łyżką (warzechą,kopyścią)wbijając nią powietrze do ciasta do 10min 4)zostawić do wyrośnięcia 5)całość przemieszać i nałożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, nakłuć widelcem po całej powierzchni 6)5

LASEK RABARBARU obranych pokroić na kawałki i rozłożyć gęsto rzędami na cieście 7)

KRUSZONKA:30 dkg mąki+15 dkg cukru(z cukrem waniliowym)+20 dkg masła-zagnieść razem i pokruszyć na wierzch rabarbaru 8)piec ok. 50 min. 180-200C