Gardenarium
22:02, 12 gru 2012
Dołączył: 09 lip 2010
Posty: 77357
Wklejam z komentarzy o uprawie rabarbaru.
Do rabarbaru na wiosnę pasuje ciasto drożdżowe, jeżeli się lubi połączenie słodko-kwaśne
CIASTO:
1)1szkl. ciepłego mleka+ 4 łyżki cukru+5 dkg drożdży-wymieszać i poczekać do wyrośnięcia rozczynu 2)do makutry wsypać: 0,5 kg mąki,posolić,1 całe jajko, 1 żółtko 5dkg masła miękkiego lub rozpuszczonego, wyrośnięty rozczyn 3)mieszać wszystko drewnianą łyżką (warzechą,kopyścią)wbijając nią powietrze do ciasta do 10min 4)zostawić do wyrośnięcia 5)całość przemieszać i nałożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, nakłuć widelcem po całej powierzchni 6)5
LASEK RABARBARU obranych pokroić na kawałki i rozłożyć gęsto rzędami na cieście 7)
KRUSZONKA:30 dkg mąki+15 dkg cukru(z cukrem waniliowym)+20 dkg masła-zagnieść razem i pokruszyć na wierzch rabarbaru 8)piec ok. 50 min. 180-200C
Do rabarbaru na wiosnę pasuje ciasto drożdżowe, jeżeli się lubi połączenie słodko-kwaśne

CIASTO:
1)1szkl. ciepłego mleka+ 4 łyżki cukru+5 dkg drożdży-wymieszać i poczekać do wyrośnięcia rozczynu 2)do makutry wsypać: 0,5 kg mąki,posolić,1 całe jajko, 1 żółtko 5dkg masła miękkiego lub rozpuszczonego, wyrośnięty rozczyn 3)mieszać wszystko drewnianą łyżką (warzechą,kopyścią)wbijając nią powietrze do ciasta do 10min 4)zostawić do wyrośnięcia 5)całość przemieszać i nałożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, nakłuć widelcem po całej powierzchni 6)5
LASEK RABARBARU obranych pokroić na kawałki i rozłożyć gęsto rzędami na cieście 7)
KRUSZONKA:30 dkg mąki+15 dkg cukru(z cukrem waniliowym)+20 dkg masła-zagnieść razem i pokruszyć na wierzch rabarbaru 8)piec ok. 50 min. 180-200C
____________________
Danusia - Ogród nie tylko bukszpanowy cz.III*Część II*Część I*Wizytówka***Ogrodowisko-ogrody pokazowe*2 Wizytówka
Instagram Ogrodowiska
Danusia - Ogród nie tylko bukszpanowy cz.III*Część II*Część I*Wizytówka***Ogrodowisko-ogrody pokazowe*2 Wizytówka
Instagram Ogrodowiska