agniecha973
08:12, 17 gru 2012

Dołączył: 09 lis 2011
Posty: 11946
Ciasto Marzenki wg przepisu Ewy Wachowicz (najprawdopodobniej
). To przepis dla miłośników ciast mokrych mocno jabłkowych.
10 jabłek - obrać i pokroić na grube plastry
3 jaja
1,5 szkl. cukru
cukier waniliowy
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
3 łyżki oleju
15 dag orzechów włoskich - posiekać na grube kawałki
Jaja + cukier + wanilia - ubić.
Do tego dodać mąkę + proszek + sodę - ubić.
Następnie dodać olej - ubić.
Masa powinna być półpłynna.
Na koniec jabłka i orzechy i wymieszać łyżką (jabłek jest tak dużo, że ciężko to wymieszać, ale trzeba choć trochę obtoczyć je w cieście). Wylać wszystko na blachę.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 60-70 min.
Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

10 jabłek - obrać i pokroić na grube plastry
3 jaja
1,5 szkl. cukru
cukier waniliowy
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
3 łyżki oleju
15 dag orzechów włoskich - posiekać na grube kawałki
Jaja + cukier + wanilia - ubić.
Do tego dodać mąkę + proszek + sodę - ubić.
Następnie dodać olej - ubić.
Masa powinna być półpłynna.
Na koniec jabłka i orzechy i wymieszać łyżką (jabłek jest tak dużo, że ciężko to wymieszać, ale trzeba choć trochę obtoczyć je w cieście). Wylać wszystko na blachę.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 60-70 min.
Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.