barbara_kraj...
17:41, 19 gru 2012
Dołączył: 30 sty 2011
Posty: 18912
Przepis na to ciasto dostałam dawno temu od znajomej i do pewnego czasu nazywałam je: ciasto tarte Bożeny. Jednak moja rodzinka przechrzciła jego nazwę na królewskie i tak już zostało
Ciasto:
3 czubate szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
250 g masła
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka cukru
1 łyżka kakao
szczypta soli
Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać masło, posiekać, dodać śmietanę, 4 zółtka, cukier, sól i zagnieść. Podzielić ciasto na trzy części, do jednej wgnieść kakao. Trzy kulki ciasta wstawić do lodówki na 2 - 3h.
Bakalie:
500 g suszonch śliwek/polskich!/ bez pestek
50 g rodzynków sułtańskich
50 g suszonych moreli
100 g orzechów włoskich
50 g migdałów - słupki
Śliwki, morele pokroić w paski. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Jeśli mamy całe migdały, to sparzyć je wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić. Orzechy pokruszyć. Wszystkie bakalie wsypać do miski i wymieszać. Jeśli śliwki i morele były suche można do miski wlać 2 - 3 łyżki przegotowanej wody. Masa bakaliowa powinna być wilgota!
Ubić na sztywno pianę z 4 białek, dodając stopniowo 3/4 szkl. cukru i ubijać do jego rozpuszczenia. Następnie w ubite białko z cukrem delikatnie wmieszać bakalie.
Na wysmarowaną blachę zetrzeć na tarce jasną kulkę ciasta a potem ciemną. Rozłożyć równomiernie masę bakaliowo-białkową i zetrzeć ostatnią, białą kulkę ciasta.
Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec ok. 40 min. Wierzch ciasta powinien być lekko złocicsty. Gorące ciasto polać polewą kakaową.
Polewa:
1/4 kostki masła
2-3 łyzki wody
1 łyżka kakao
3/4 szkl. cukru
Cukier wymieszać z kakao, dodać wodę i masło. Gotować klka minut. Goracą polewą polać gorące ciasto.

Ciasto:
3 czubate szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
250 g masła
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka cukru
1 łyżka kakao
szczypta soli
Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać masło, posiekać, dodać śmietanę, 4 zółtka, cukier, sól i zagnieść. Podzielić ciasto na trzy części, do jednej wgnieść kakao. Trzy kulki ciasta wstawić do lodówki na 2 - 3h.
Bakalie:
500 g suszonch śliwek/polskich!/ bez pestek
50 g rodzynków sułtańskich
50 g suszonych moreli
100 g orzechów włoskich
50 g migdałów - słupki
Śliwki, morele pokroić w paski. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Jeśli mamy całe migdały, to sparzyć je wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić. Orzechy pokruszyć. Wszystkie bakalie wsypać do miski i wymieszać. Jeśli śliwki i morele były suche można do miski wlać 2 - 3 łyżki przegotowanej wody. Masa bakaliowa powinna być wilgota!
Ubić na sztywno pianę z 4 białek, dodając stopniowo 3/4 szkl. cukru i ubijać do jego rozpuszczenia. Następnie w ubite białko z cukrem delikatnie wmieszać bakalie.
Na wysmarowaną blachę zetrzeć na tarce jasną kulkę ciasta a potem ciemną. Rozłożyć równomiernie masę bakaliowo-białkową i zetrzeć ostatnią, białą kulkę ciasta.
Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec ok. 40 min. Wierzch ciasta powinien być lekko złocicsty. Gorące ciasto polać polewą kakaową.
Polewa:
1/4 kostki masła
2-3 łyzki wody
1 łyżka kakao
3/4 szkl. cukru
Cukier wymieszać z kakao, dodać wodę i masło. Gotować klka minut. Goracą polewą polać gorące ciasto.
