Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » Ciasto KRÓLEWSKIE;)

Ciasto KRÓLEWSKIE;)

barbara_kraj... 17:41, 19 gru 2012

Przepis na to ciasto dostałam dawno temu od znajomej i do pewnego czasu nazywałam je: ciasto tarte Bożeny. Jednak moja rodzinka przechrzciła jego nazwę na królewskie i tak już zostało

Ciasto:
3 czubate szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
250 g masła
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka cukru
1 łyżka kakao
szczypta soli

Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać masło, posiekać, dodać śmietanę, 4 zółtka, cukier, sól i zagnieść. Podzielić ciasto na trzy części, do jednej wgnieść kakao. Trzy kulki ciasta wstawić do lodówki na 2 - 3h.

Bakalie:
500 g suszonch śliwek/polskich!/ bez pestek
50 g rodzynków sułtańskich
50 g suszonych moreli
100 g orzechów włoskich
50 g migdałów - słupki

Śliwki, morele pokroić w paski. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Jeśli mamy całe migdały, to sparzyć je wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić. Orzechy pokruszyć. Wszystkie bakalie wsypać do miski i wymieszać. Jeśli śliwki i morele były suche można do miski wlać 2 - 3 łyżki przegotowanej wody. Masa bakaliowa powinna być wilgota!
Ubić na sztywno pianę z 4 białek, dodając stopniowo 3/4 szkl. cukru i ubijać do jego rozpuszczenia. Następnie w ubite białko z cukrem delikatnie wmieszać bakalie.

Na wysmarowaną blachę zetrzeć na tarce jasną kulkę ciasta a potem ciemną. Rozłożyć równomiernie masę bakaliowo-białkową i zetrzeć ostatnią, białą kulkę ciasta.
Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec ok. 40 min. Wierzch ciasta powinien być lekko złocicsty. Gorące ciasto polać polewą kakaową.
Polewa:
1/4 kostki masła
2-3 łyzki wody
1 łyżka kakao
3/4 szkl. cukru
Cukier wymieszać z kakao, dodać wodę i masło. Gotować klka minut. Goracą polewą polać gorące ciasto.
hanka_andrus 18:20, 19 gru 2012

Pysznie czytam, pysznie wygląda,jeszcze pyszniej pewnie smakuje!W podobny sposób robiłam sernik.
Masa serowa zamiast bakaliowej.
barbara_kraj... 18:24, 19 gru 2012

Smaczne, najszybciej ze wszystkich wypieków znika. No, może mazurek kajmakowy, na Wielkanoc pieczony, na głowę go bije
A z serem też musi być dobre
monteverde 20:57, 19 gru 2012

Faktycznie Basiu trochę podobne do pleśniaka a zamiast wody to ja dodałabym brendy i rozumiem , że śliwki wędzone? Basiu pozwól, że podam Ci przepis na polewę b. smaczną stosuję ją do Fal Dunaju
4 łyżki masła, dokładnie nie odmierzam jak jest czubata łyżka to jest pół szklanki cukru, 2 łyżki najlepszego kakao np. holenderskie może być, sok z polówki cytryny, aromat rumowy lub arakowy(kilka kropli), 2 - 3 łyżki wody.W rondelku rozpuścić cukier z wodą, masłem, dodać kakao, dokładnie rozmieszać, wlać sok z cytryny i kilka kropli aromatu. Zagotować i oblać ciasto, polewa musi być lekko ciepła Polewam nią serniki i wspomniane Fale ale można też i inne ciasta Pięknie się błyszczy
barbara_kraj... 22:34, 19 gru 2012

Pewnie, można i brendy. Rodzynki też można w niej pomoczyć. Ale u mnie dzieci są...
A polewa bardzo podobna, tylko w większej ilości, z sokiem i aromatem Dzięki, wykorzystam
Do tego ciasta wystarcza ta ilość, którą podałam, bo chodzi o to aby było widać jasne ciasto
Śliwki najlepsze są suszone, ale teraz trudno takie dostać, bo suszone są dodatkowo podwędzane Kalifornijskie się nie nadają, bo nie ten smak. Nie daję też kandyzowanej skórki pomarańczowej, bo smaki jakoś mi się kłócą.
monteverde 23:28, 19 gru 2012

w warzywniakach trzeba patrzeć na wagę sprzedają
barbara_kraj... 00:00, 20 gru 2012

No właśnie, tam kupuję ale najpierw upewniam się i próbuję Na ogół pozwalają skosztować
elzbieta_b 07:46, 20 gru 2012

Basiu, podobne ciasto też piekę ale nigdy nie udał mi się mazurek Czy możesz podzielić się swoim przepisem ? Wiem, że to nie te święta ale później mogę zapomnieć, że to u Ciebie znika najszybciej Po prostu chcę wypróbować. Pozdrawiam
barbara_kraj... 17:37, 21 gru 2012

Elżbieto_b wstawię ale nieco później, przed Wielkanocą na pewno się przypomni
barbara_kraj... 17:49, 21 gru 2012

Ponieważ dzisiaj piekłam to ciasto zrobiłam kilka zdjęć, które zobrazują sposób wykonania. Przypomniałam także sobie, że do białka wraz z cukrem mozna dodać cukier waniliowy. Ja dodaję

Kulki ciast nalezy dobrze schłodzić

Pokrojone i wymieszane bakalie

Bakalie wymieszane z pianą

Dwie warstwy startego ciasta, pod spodem jasne