agniecha973
22:11, 17 sty 2013

Dołączył: 09 lis 2011
Posty: 11946
Ciasto kruche:
3 szkl. mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
5 żółtek
25 dag masła
3 łyżki śmietany
Wszystko zagnieść dość szybko, żeby nie rozgrzewać za długo ciasta rękami. Podzielić na 2 części i zostawić w lodówce na kilka godzin. Ja zazwyczaj wkładam do zamrażarki na niecałą godzinę (wersja przyspieszona).
Budyń
2 budynie bez cukru
2 szkl. mleka
Ugotować budyń wg przepisu, ale w dwóch szkl. mleka. Budyń gotujemy tuż przed wyłożeniem na ciasto, gdyż jeśli postoi za bardzo zesztywnieje i ciężko go rozprowadzić na cieście (i tak jest to trudne do wykonania)
Pianka
5 białek
1 szkl. cukru
Ubić białka z cukrem.
Oprócz powyższych składników potrzebne są jabłka prażone ze słoika. Zazwyczaj dodaję 1 słoik litrowy takich jabłek lub więcej. Dosypuję do nich przyprawę do szarlotki (Kamis) i cukier waniliowy.
Schemat blaszki, czyli jak to wszystko poukładać
I
I CIASTO - druga część (starte na tarce lub poszarpane palcami)
I_________________________________________________________
I PIANKA
I_________________________________________________________
I BUDYŃ
I_________________________________________________________
I JABŁKA
I_________________________________________________________
I CIASTO - pierwsza część (starte na tarce lub poszarpane palcami)
I_____tu jest dno blaszki________________________________
Pieczemy około godziny w 180 stopniach
3 szkl. mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
5 żółtek
25 dag masła
3 łyżki śmietany
Wszystko zagnieść dość szybko, żeby nie rozgrzewać za długo ciasta rękami. Podzielić na 2 części i zostawić w lodówce na kilka godzin. Ja zazwyczaj wkładam do zamrażarki na niecałą godzinę (wersja przyspieszona).
Budyń
2 budynie bez cukru
2 szkl. mleka
Ugotować budyń wg przepisu, ale w dwóch szkl. mleka. Budyń gotujemy tuż przed wyłożeniem na ciasto, gdyż jeśli postoi za bardzo zesztywnieje i ciężko go rozprowadzić na cieście (i tak jest to trudne do wykonania)
Pianka
5 białek
1 szkl. cukru
Ubić białka z cukrem.
Oprócz powyższych składników potrzebne są jabłka prażone ze słoika. Zazwyczaj dodaję 1 słoik litrowy takich jabłek lub więcej. Dosypuję do nich przyprawę do szarlotki (Kamis) i cukier waniliowy.
Schemat blaszki, czyli jak to wszystko poukładać
I
I CIASTO - druga część (starte na tarce lub poszarpane palcami)
I_________________________________________________________
I PIANKA
I_________________________________________________________
I BUDYŃ
I_________________________________________________________
I JABŁKA
I_________________________________________________________
I CIASTO - pierwsza część (starte na tarce lub poszarpane palcami)
I_____tu jest dno blaszki________________________________
Pieczemy około godziny w 180 stopniach