Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » Szarlotka z budyniem

Pokaż wątki Pokaż posty

Szarlotka z budyniem

agniecha973 22:11, 17 sty 2013


Dołączył: 09 lis 2011
Posty: 11946
Ciasto kruche:
3 szkl. mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
5 żółtek
25 dag masła
3 łyżki śmietany
Wszystko zagnieść dość szybko, żeby nie rozgrzewać za długo ciasta rękami. Podzielić na 2 części i zostawić w lodówce na kilka godzin. Ja zazwyczaj wkładam do zamrażarki na niecałą godzinę (wersja przyspieszona).

Budyń
2 budynie bez cukru
2 szkl. mleka
Ugotować budyń wg przepisu, ale w dwóch szkl. mleka. Budyń gotujemy tuż przed wyłożeniem na ciasto, gdyż jeśli postoi za bardzo zesztywnieje i ciężko go rozprowadzić na cieście (i tak jest to trudne do wykonania)

Pianka
5 białek
1 szkl. cukru
Ubić białka z cukrem.

Oprócz powyższych składników potrzebne są jabłka prażone ze słoika. Zazwyczaj dodaję 1 słoik litrowy takich jabłek lub więcej. Dosypuję do nich przyprawę do szarlotki (Kamis) i cukier waniliowy.


Schemat blaszki, czyli jak to wszystko poukładać

I
I CIASTO - druga część (starte na tarce lub poszarpane palcami)
I_________________________________________________________
I PIANKA
I_________________________________________________________
I BUDYŃ
I_________________________________________________________
I JABŁKA
I_________________________________________________________
I CIASTO - pierwsza część (starte na tarce lub poszarpane palcami)
I_____tu jest dno blaszki________________________________

Pieczemy około godziny w 180 stopniach




____________________
Agnieszka Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej / Przedogródek Agniechy973
Pola 22:15, 17 sty 2013


Dołączył: 27 sty 2012
Posty: 4455
No i jeszcze można na przepis się załapać.......... Zaraz sobie zaznaczę. Dzięki Agnieszko
____________________
Jola Nowa ogrodniczka prosi o pomoc. || Ogrodniczka i jej mały ogródeczek.
Milka 10:55, 18 sty 2013


Dołączył: 23 sty 2012
Posty: 69457
już dodałam do notatek...pychota!!!
____________________
Miłkowo - sezon 2022*** Miłkowo cz.I *** Wizytowka *** Miłkowo cz.II
Joaska 13:08, 18 sty 2013


Dołączył: 11 lip 2011
Posty: 5104
Aga przepis wkleiłam do siebie zobaczymy może upichce
____________________
Joaśki ogród z wyobraźni-REALIZACJA 2015 "Niebo samo nie spadnie, trzeba je osiągnąć./Adam Mickiewicz/"
Domi 20:49, 04 lut 2013


Dołączył: 11 mar 2011
Posty: 2438
Szarlotkę zrobiłam, jest pyszna, ale mam pytanie czy Tobie też tak się rozjeżdża podczas krojenia czy to ja coś źle zrobiłam? Ta górna warstwa z budyniem, pianką i ciastem na górze żyje własnym życiem, a jabłka ze spodem swoim. Może dałam za dużo jabłek?
____________________
Dominika - Ogród Dominiki
agniecha973 21:16, 04 lut 2013


Dołączył: 09 lis 2011
Posty: 11946
To jest trudne ciasto do pokrojenia i przeniesienia na talerzyk, ale przede wszystkim ze względu na kruchość. Ja kroję na "kwadraty" i podważam widelcem, bo inaczej ciężko. Tak jak piszesz, mogłaś dać za dużo jabłek, skoro się rozpływa, bo aż tak wyraźnego podziału u mnie nie ma.
Ale mimo to jest grzechu warta jeśli ktoś lubi szarlotki.
____________________
Agnieszka Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej / Przedogródek Agniechy973
Domi 10:41, 05 lut 2013


Dołączył: 11 mar 2011
Posty: 2438
Mam jeszcze jedno pytanie: trzymasz ją w lodówce czy w temperaturze pokojowej? Bo ja moją wstawiłam do lodówki i może dlatego się rozłazi, że budyń zrobił się twardszy i nie trzyma się jabłek.
____________________
Dominika - Ogród Dominiki
agniecha973 10:56, 05 lut 2013


Dołączył: 09 lis 2011
Posty: 11946
W spiżarce. Temp. pośrednia między lodówką a pokojową.
____________________
Agnieszka Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej / Przedogródek Agniechy973
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies