Łucjo, powiedz mi o hortensjach Kyushu i White Dom - one są delikatne? Bardzo potrzebują wody? Jak działa na nie zacienienie przez np. pół dnia letniego i obecność drzew? Bo mi się marzy jeszcze jeden szpaler ..... . Ale to marzenie - na razie .
Hortensja drzewkowata
Nazwa handlowa: Hydrangea arborescens WHITE DOME.
Nazwa hodowlana: Hydrangea arborescens 'Dardom'.
Wymaga gleby żyznej, przepuszczalnej, o odczynie kwaśnym do obojętnego o dobrej wilgotności,chociaż według mnie toleruje też trochę gorsze warunki,tegoroczną suszę przetrwała bez uszczerbku
Zalecane stanowisko półcieniste, osłonięte;
Może przemarzać w ostre zimy ,ale nie jest to problemem, gdyż hortensja drzewkowata kwitnie na pędach jednorocznych;warto ją silnie przyciąć wczesną wiosną, pobudzi to krzew do wypuszczenia młodych pędów i wydania większej ilości kwiatów
Hydrangea paniculata Kyshu czyli hortensja bukietowa to znana odmiana,ma podobne wygania jak drzewkowata,toleruje pełne słońce i piaszczyste, podatne na suszę gleby,dla dobrego kwitnięcia i wzrostu wymaga przycięcia na wiosne,ma wydłużone stożkowate białe kwiatostany,które różowieją w miarę przekwitania
Obie odmiany są dość tolerancyjne na niesprzyjające warunki,nie są delikatne a przede wszystkim sprawdzają się w naszych warunkach klimatycznych,,polecam do ogrodu