Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów » Edycja postu

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 18:04, 22 lut 2016

paulina_ns napisał(a)
Jolu i jak tam u Ciebie przygotowania do wiosny idą? Byłaś już w jakiejś szkółce? Jak byś była i było coś fajnego daj znać

Paula, ja do ok. połowy marca jestem prawie wycięta z ogrodowych tematów. Robię tylko to co konieczne, albo raczej tłumaczę M. co ma zrobić Klarują mi się ważne sprawy zawodowe, i 90% czasu teraz temu poświęcam. Ale jak tylko ruszę z ogrodem - będę Cię na bieżąco informować A w ogóle to liczę tu na Kamilkę, ona już dawno rozeznanie po szkółkach robi, to nam powie co i jak
jolka 18:08, 22 lut 2016

iwka napisał(a)
a rozplenice to przy pikowaniu po jednym ździebełku, czy po kilka można? ja po jednym nie umiem i napcham zawsze za dużo, a tak w ogóle to jakoś sobie nie wyobrażam, że z jednego piórka urośnie ładna kępka

Nie mam doświadczenia, ale na intuicję bym pikowała pojedynczo. No bo jak później.. będzie się kilka kęp z jednego krzaczka rozchodzić?? Ech, nie wiem ... może się ktoś mądrzejszy wypowie A co najlepsze....u mnie M. się zadeklarował, że jak mu pokaże co i jak to mi te drobiazgi popikuje!! Chyba nie wiedział bidny co mówi

jolka 18:27, 22 lut 2016

A teraz dziewczyny.. mam pytanie strategiczne!! Jutro chyba będzie u mnie ustawianie tych skrzynek warzywnych w ogrodzie. I tu nagle pojawił mi się mały dylemat... Zrobiliśmy próbę, rozkładając same pokrywy do skrzyń. Skrzynki będą w odległości 80 cm od siebie. Zilustruję fotką, przepraszam, że ciemna..ale już pochmurzone było.

No i teraz pytanie: w którą stronę powinny się otwierać te pokrywy??

Czy mają się uchylać na wschód?? Czyli podnosimy klapę, wchodzi wstające słoneczko, ale wszystko jest leciutko zacienione przez większość dnia??

Czy mają się otwierać na zachód?? Czyli rano jest delikatnie ścieniowane, a przez większość dnia i po południu świeci na jarzynki słonko..

Czy może te z lewej strony na zachód a z prawej nawschód ??

O matko, ale namieszałam!! Już się sama w tym gubię!!
HELP, PLEASE
m_gocha 18:47, 22 lut 2016

Ale skomplikowane Może być jeszcze wersja: te z lewej strony na wschód a z prawej na zachód a że nie wspominę o wersji: otwierania na południe. No właśnie a może ułożyć skrzynie dłuższymi bokami w kierunku płn-płd. i wtedy zostawić otwiernie na południe. Generalnie pokrywy będą Ci potrzebne tylko wiosną a potem zapewne juz nie.

Jolka, mam prośbę. Czy możesz mi podać namiary na bukszpany w Nawojowej? Czy to jakaś szkółka? Czy to były bukszpany kopane z gruntu czy w doniczkach? Ciekawa jestem jakie ceny przy jakich gabarytach bukszpanów?
lindsay80 18:54, 22 lut 2016

nie wiem co Ci doradzić, a te pokrywy to będą tam cały czas czy tylko do majowych przymrozków, a potem ściągniecie?
Czytam, że stipa Ci wzeszła, ja dopiero dziś sieję, bo mnie nie było i nie miał kto podlewać.
A co do rozplenicy, to jak siałaś, bo z nią nie mam doświadczenia żadnego?
jolka 18:58, 22 lut 2016

m_gocha napisał(a)
Ale skomplikowane Może być jeszcze wersja: te z lewej strony na wschód a z prawej na zachód a że nie wspominę o wersji: otwierania na południe. No właśnie a może ułożyć skrzynie dłuższymi bokami w kierunku płn-płd. i wtedy zostawić otwiernie na południe. Generalnie pokrywy będą Ci potrzebne tylko wiosną a potem zapewne juz nie.

Jolka, mam prośbę. Czy możesz mi podać namiary na bukszpany w Nawojowej? Czy to jakaś szkółka? Czy to były bukszpany kopane z gruntu czy w doniczkach? Ciekawa jestem jakie ceny przy jakich gabarytach bukszpanów?

Gosia.. otwieranie na południe odpada Jest opcja wschód lub zachód
A namiary do gościa już Ci piszę

anbu 19:06, 22 lut 2016

Jeźu Jola ale teraz poleciałaś po bandzie z tym wschód czy zachód
Może dla bezpieczności jedne na wschód a drugie na zachód. Są pewno warzywa, które lubią słonko wschodnie i takie co lubią zachodnie. Najlepiej zamontuj zawiasy i z jednej i z drugiej strony Będziesz przekładać pokrywy hi hi
jolka 19:10, 22 lut 2016

lindsay80 napisał(a)
nie wiem co Ci doradzić, a te pokrywy to będą tam cały czas czy tylko do majowych przymrozków, a potem ściągniecie?
Czytam, że stipa Ci wzeszła, ja dopiero dziś sieję, bo mnie nie było i nie miał kto podlewać. A co do rozplenicy, to jak siałaś, bo z nią nie mam doświadczenia żadnego?

No właśnie Edyta, ja też nie wiem co zrobić. Czekam jeszcze, może ktoś się jeszcze wypowie Pokrywy oczywiście będą tylko wczesną wiosną, potem się je zdejmie... chyba A rozplenice posypałam nasionka na ziemię w takim prostokątnym korytku, przykryłam cieniutką warstwą ziemi i tyle. Po ok 2 tygodniach wyłażą Też je siałam po raz pierwszy

m_gocha 19:20, 22 lut 2016

Jeżeli zatem zostaje tylko opcja wschód zachód to chyba wybrałabym otwierane na zachód. Rankiem na wiosnę z reguły zimno jeszcze i ostre promienie wtedy pod przykryciem jeszcze będzie roślinkom ciepło. A potem otwieramy gdy już ciepełko i do słoneczka... Chyba z reguły otwiera się inspekt troszkę bliżej południa
anbu 20:04, 22 lut 2016

m_gocha napisał(a)
Jeżeli zatem zostaje tylko opcja wschód zachód to chyba wybrałabym otwierane na zachód. Rankiem na wiosnę z reguły zimno jeszcze i ostre promienie wtedy pod przykryciem jeszcze będzie roślinkom ciepło. A potem otwieramy gdy już ciepełko i do słoneczka... Chyba z reguły otwiera się inspekt troszkę bliżej południa

Po tej sensownej analizie chyba też dochodzę do wniosku, że lepsze będzie otwarcie na zachód