Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów » Edycja postu

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 10:04, 13 wrz 2016

iwka napisał(a)
Jola skarpa nie jest chyba bardzo stroma ?

W środkowej części jest strona. Po bokach (zwłaszcza od wschodu, od strony brzóz)jest wypłaszczona, żeby można było łagodnie schodzić do użytkowej części ogrodu.
sylwik69 10:10, 13 wrz 2016

jolka napisał(a)

Dlaczego zostałaś za irgę skrytykowana, skoro tu jest polecana?? Hmm..
A zdjęcia Twojej skarpy znalazłam tylko zdjęcia na początku wątku i więcej nie widzę. Wrzucisz coś?? A w kwestii tego "dostojniejszego" heh .. jakaś propozycja??

Hmm.. hmm.. same problemy z tą skarpą, ale wierzę, że kiedyś będzie piękna

Ponieważ twoja skarpa jest łagodna,to myślę o lawendzie,szałwiach w różnych kolorach ,w grupach,są to rośliny które wytrzymują słońce i długo kwitną,a wszystko z trawkami o fontannowym pokroju np.rozplenice,turzyce albo okrywowe róże fairy z jakimś wypełniaczem.No chyba że zależy ci na czymś zimozielonym...Jak znajdę zdjęcie to wrzucę
sylwik69 10:35, 13 wrz 2016

To fotka z wczesnej wiosny,w tej chwili uwierz że prawie nie widać ziemi.Dosadzam w wolne przestrzenie bodziszki,miodunkę,kosaćce i kocimietkę.A nad samym brzegiem posadziłam paprocie.Na jakimś spektakularnym efekcie mi nie zależy,bo skarpa nie jest w zasięgu wzroku,raczej chciałam aby została umocniona i nie zarosła chwastami.To jest tylko fragment który przylega do warzywniaka,a ciągnie się po całej długości działki.Tam gdzie będzie na wysokości domu,będę musiała się bardziej postarać i trzeba będzie ją złagodzić.Johanka ma też małą skarpę obsadza wrzosami i wrzoścami
Pszczelarnia 11:02, 13 wrz 2016

Mabi napisał(a)
Wstawiłam tylko poglądowo jak irga będzie sama wyglądała Ta irga to irga pozioma( taka była w puzzlach) w lecie, jak ma czerwone kulki. Trochę wygląda jak berberys admiration ale w zimie będzie łysy.
Co do brzóz to na sam koniec wpadło mi do głowy bo wydawało mi się, że na końcu masz warzywnik i tak sobie pomyślałam nad cieniem przy ewentualnym grillu lub stworzeniu ogrodu zamykającego części i otwierającego inną część. Nie tak, żeby całą krawędź zasadzić ale z przerwami czy jednym bokiem.
Zamiast brzóz może ambrowiec, śliwa wiśniowa, hortensje na pniu ale jak ma być przestrzeń to będzie przestrzeń

Mabi, ambrowiec to wielkie drzewo, całkiem popsułby efekt i dałby cień na skarpę i nawet dalej. Te brzozy też. A hortensje na pniu to w jakim kontekście?

To nawet nie o przestrzeń by chodziło tylko o to, czy te drzewa/hortensje na pniu nie będą od czapy. Drzewa na brzegu a za nimi przepaść skarpy .... . Oj niedobrze.

Żadnych irysów nie polecałabym, to musi być coś okrywowego, falującego, może kępkowego (lawenda - ale skarpa będzie sina zimą).

Pamiętajmy, że tam "na dole" jest część użytkowa ogrodu.

kami 11:04, 13 wrz 2016

Mi się podobają takie mieszanki
Gardenarium napisał(a)

Skarpa jest co prawda południowa ale ostre słonce, zimą wiatry to trawy i wrzosy wytrzymają?
nawigatorka 11:37, 13 wrz 2016

Ivka mnie przysyła może moja skarpa się przyda do rozmyslania musze poczytać co tam o tej skarpi juz postanowione

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=2110
Mabi 12:17, 13 wrz 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Mabi,

Pamiętajmy, że tam "na dole" jest część użytkowa ogrodu.

Chodziło mi o coś takiego, żeby od płaszczyć widok. Bo teraz to mi się wydaje wzrok kończy się na skrzyniach z warzywami.
agata19762 napisał(a)
Skarpa również się zagęszcza

ren133 12:28, 13 wrz 2016

Jolu
Jeśli chodzi o skarpę cały czas polecam minimalistycznie jak u navi
iwka 12:33, 13 wrz 2016

O widzę że Asia już wpadła do Ciebie ze swoją skarpą mi osobiście irga bardzo się podoba na skarpie
nawigatorka 22:54, 13 wrz 2016

Ok przeczytałam dyskusje skarpowa i:
- Twoja skarpa ma mniejszy znacznie przechyl niż moja.widać to dobrze na Corkach że szmata więc bez obaw o korew
- polaczeniem wszystkich propozycji będzie irga z trawami np hakone albo innymi
- irga ładna jest cały rok.40 cm to za gesto.
- ja mam dwie skarpy każda 15xok 2 metry ma każda poszło ok 20 irg.u mnie ładna spora irga kosztuje ok 4,5 zł.