Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów » Edycja postu

Ogród wśród pól i wiatrów

Toszka 16:51, 19 sie 2018

Joluś jak zwykle cuuudnie...i jak zwykle wychodzę od ciebie z pinem (tą razą jeżówka multiplex)

Jeżówki te słabe proponuję delikatnie wykopać na wiosnę i paluszkami podzielić. Wsadzić w dołki obficie zaprawione granulowanym obornikiem owczym. Ten obornik jeżówki kochają i rosną na nim mocne, jak na drożdżach
Jaką magiczną moc ma ten obornik zobaczyłam w tym roku na tegorocznych siewkach, które w maju delikatnie wykopywałam, rozsadzałam i dodałam wspomniany obornik. Efekt taki, że sporo siewek kwitnie jakby miały minimum dwa sezony

Test obornika miałam w zeszłym roku (eM miał kupić koński pod azalie). Ph 9-10. Ursa w tym roku też testowała i potwierdza efekt turbo
gosika67 17:18, 19 sie 2018

Jolka to brawura, nie zastanawiają się nad konsekwencjami i to,że ktoś jeszcze inny jest na drodze.
HannaR 18:36, 19 sie 2018

Jolu, muszę się do czegoś przyznać. Zachwycona Twoją rabatą z limkami, kulkami i runianką stworzyłam u siebie coś na wzór. Limki rosną tam już dwa lata. W tym roku jest więcej kwiatów, ale wysokość hortensji mizerna. Wprawdzie to miejsce jest półcieniste, więc to trochę je usprawiedliwia. Na wiosnę dorzucę limkom kompostu z końskim obornikiem, co mam w planach wyprodukować i bardzo nisko je przytnę. Jak dalej będą się ociągać i nie urosną duże to będę zmuszona przyznać, że taka śliczna rabata

może być tylko jedna. (Gdzieś w Małopolsce).
jolka 18:45, 19 sie 2018

Toszka napisał(a)
Joluś jak zwykle cuuudnie...i jak zwykle wychodzę od ciebie z pinem (tą razą jeżówka multiplex)

Jeżówki te słabe proponuję delikatnie wykopać na wiosnę i paluszkami podzielić. Wsadzić w dołki obficie zaprawione granulowanym obornikiem owczym. Ten obornik jeżówki kochają i rosną na nim mocne, jak na drożdżach
Jaką magiczną moc ma ten obornik zobaczyłam w tym roku na tegorocznych siewkach, które w maju delikatnie wykopywałam, rozsadzałam i dodałam wspomniany obornik. Efekt taki, że sporo siewek kwitnie jakby miały minimum dwa sezony

Test obornika miałam w zeszłym roku (eM miał kupić koński pod azalie). Ph 9-10. Ursa w tym roku też testowała i potwierdza efekt turbo

Tosia... dawno Cię nie widziałam Dziękuję za miłe słówka
Jeżówki, jak widzisz, śmieszne porosły ..

Rady dot. ich przesadzania oczywiście zapamiętam i będę stosować w przyszłym sezonie. Obornik granulowany to mnie śmieszy trochę.. bo ja wiesz, na wsi się osiedliłam Barany widzę jak po przeciwległej górce chodzą, to może eMa wyślę, żeby do właścicieli zagadał, i ze dwa worki obornika przytargał Może też będzie turbo??

Zobacz na to jeszcze Tym razem hybryda białej tradycyjnej samoistnie rozsianej

jolka 18:50, 19 sie 2018

gosika67 napisał(a)
Jolka to brawura, nie zastanawiają się nad konsekwencjami i to,że ktoś jeszcze inny jest na drodze.

Zazwyczaj brawura, młodość, mało wyobraźni i pełna wiara w to, że samemu jest się nietykalnym. A tu lipa .. wystarczy chwila i świat obraca się o 360 stopni. Tak czy inaczej, mam nadzieję, że ta osóbka wyjdzie z tego cało. Kurczę, jakoś strasznie dużo wypadków w naszej okolicy ostatnio się zdarza.

jolka 18:56, 19 sie 2018

HannaR napisał(a)
Jolu, muszę się do czegoś przyznać. Zachwycona Twoją rabatą z limkami, kulkami i runianką stworzyłam u siebie coś na wzór. Limki rosną tam już dwa lata. W tym roku jest więcej kwiatów, ale wysokość hortensji mizerna. Wprawdzie to miejsce jest półcieniste, więc to trochę je usprawiedliwia. Na wiosnę dorzucę limkom kompostu z końskim obornikiem, co mam w planach wyprodukować i bardzo nisko je przytnę. Jak dalej będą się ociągać i nie urosną duże to będę zmuszona przyznać, że taka śliczna rabata może być tylko jedna. (Gdzieś w Małopolsce).

Hania, Ty wątek zakładaj albo pokaż tu u mnie swoją rabatkę Ciekawa jestem jak u Ciebie wygląda Dziękuję za miłe słówka. Jestem przekonana, że Twoja też będzie fajna, tylko musisz dać jej trochę czasu.

Zostawiam kolejne jeżówki, co z białych powstały

Toszka 19:16, 19 sie 2018

Taki z łąk może być też, bo granulowany nie jest z kompostowanego.

I co ja mam z tobą zrobić? Znowu zapinowałam
jolka 19:59, 19 sie 2018

gosika67 napisał(a)
Oj ten widok z pergolką. I mam ochotę na bonicę,szałwia też u mnie ma II kwitnienie.Fajnie jest mieć swoje owoce czy warzywa. Ja w tym roku posadziłam porzeczki, aronię, wysiałam dynie ozdobne - będę miała do jesiennego ozdobienia i kabaczki.

Bonicę polecam, ciężko coś zarzucić tej róży. Kwitnie obficie, ładnie się krzewi, nie choruje. Dla mnie OK. Swoje owoce i warzywa pewnie, że fajnie mieć. Ja się zawsze śmieję, że mamy prywatny "ryneczek lidla" Jest z tym trochę roboty, ale fajnie iść do ogrodu po różne rzeczy zamiast do sklepu.

Nasze porzeczki już przycięte, czekają na jesień.

Trawa buja, ale obecnie już ciachnięta
asiak 20:32, 19 sie 2018

Jolu widoki przepiękne
abiko 20:37, 19 sie 2018

Ależ wypiękniał ten ogród.. mało zaglądam.. ale jednak
I ten łan rozchodników.. mam do nich słabość a u Ciebie się śliczne