Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów » Edycja postu

Ogród wśród pól i wiatrów

m_gocha 23:52, 01 paź 2018

Jola!!!!!
Ależ jestem u Ciebie do tyłu - mus jak najszybciej nadrobić. Ale u Ciebie to tak przekartkować nie da rady - muszę od razu przeznaczyć więcej czasu aby każdą fotkę spokojnie pokontemplować. Jak zwykle cudnie...

Nie wiem czemu nie miałam powiadomień z Twojego wątku Myślałam żeś nieczasowa i odpuściłaś na chwilę O. A tu tyle wpisów i zdjęć... Ech!

PS. Przeglądasz swoje bukszpany pod kątem ćmy? U mnie na razie Ok! Ale będąc kiedyś w CO. zapytałam o to czy coś słychać o ćmie w naszej okolicy. Pan stwierdził, że niestety jest to cholerstwo w NS.

Pozdrawiam
nicol21 20:48, 02 paź 2018

Piękny ogród, piękny sad!

a tak z czystej ciekawości na jakiej powierzchni pomieściłaś tyle dobroci?
przypomnij mi - jak dużą powierzchnię masz skrzyn? bo masz ich 4 prawda? coś jeszcze sadzisz w gruncie czy tylko w skrzyniach?

no ale zazdraszczam!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Ewilena 00:31, 03 paź 2018

Rany Julek, co to za rośliny te kwiaty rozowiaste ? Eksplozja koloru extra!
jolka 08:07, 03 paź 2018

Zuzka25 napisał(a)
Pięknie wyglądają Twoje skrzynie warzywne. Nigdy nie uprawiałam warzyw, mam nadzieję, że to nie jest bardzo trudne. Tylko na co się zdecydować tylko przy dwóch skrzyniach. Co ile macie posadzony agrest? Porzeczki też mogą być na pniu? Jestem laikiem w tej kwestii

Warzywa nie są trudne, na pewno Ci się uda. Ale co wybrać to już nie mam pojęcia To co lubisz Myślę, że na początek sałata, szczypiorek, rzodkiewka, koperek.. jak zużyjesz możesz posadzić na to samo miejsce inne warzywa, np. ogórki, buraczki, fasolkę. One spokojnie zdążą wyrosnąć. Na a druga skrzynia - ja bym dała marchewkę, pietruszkę, seler. A.. no i późną jesienią (znaczy koniec października/listopad) możesz posadzić czosnek. Będzie do wybrania w lecie. Nie wiem dokładnie co ile agrest mam posadzony, pewnie coś ok. 1,5m. Jakby coś - mogę przemierzyć Porzeczki są na pniu, ale ... nie szłabym w tę stronę

jolka 08:13, 03 paź 2018

Agi2006 napisał(a)
U Ciebie zawsze cudnie. A bonica w Twoim ogrodzie jest niesamowita .W ogóle zdjęcia które wrzucilas bardziej są letnie niż jesienne. A zające lawendy Ci nie niszczą? U mnie się w niej moszcza i cala jest w środku wylamana Rzadko jestem teraz w Sączu ale muszę obejrzeć te skarpe bo na wiosnę planuje rewolucje .

Dziękuję! Bonica jest naprawdę OK, polecam tę różę. Zdrowa, mocno się rozrasta, lubię ją w tym szpalerze No i kwitnie równie obficie latem co jesienią. Cały wrzesień ładnie wyglądała i wciąż jest w dobrej formie, pomimo jednodniowych przymrozków. Co do zająca i lawendy - nie zauważyłam żeby jakieś szkody były. Inna sprawa, że zajączek u mnie jest tylko jeden a lawenda byle jaka. Mówisz, że planujesz rewolucję, hehe ... chyba nie zazdroszczę Ja u siebie już tylko ... ewolucje

W ramach ewolucji placyk żwirowy z ławeczką ma powstać poniżej szklarni.

Macham jeżówką ostatnią
jolka 08:22, 03 paź 2018

Wendy79 napisał(a)
Jestem w trakcie przeglądania Twojego wątku w poszukiwaniu zagadnień owocowych i tyle pięknych widoków, co się naoglądam, to moje
Szukam informacji: jak prowadzisz jeżyny ( co to znaczy spionizowane) i winorośle, jak gęsto masz posadzone krzewy porzeczek. Planuję zmiany u siebie i szukam jakichś fajnych i ułatwiających życie rozwiązań.

Witaj Widoczki u nas są faktycznie ładne, mieszkamy na górce, Beskid Sądecki jak na dłoni. Przy dobrej przejrzystości powietrza widać (ośnieżone obecnie) Tatry. Spionizowane jeżyny, hehe ... znaczy stoją na baczność przypięte do drutów, które są rozpięte na dwóch słupkach. Dokładnie tak, jak przy winogronach. Porzeczki mamy posadzone co jakieś 120 cm, tak mniej więcej. Ogólnie wszystkie krzaczki owocowe są ułożone w równoległych rządkach jednakowej długości, co wg mnie wprowadza taki optyczny ład

jolka 08:24, 03 paź 2018

iwonkap napisał(a)
Jolu a co masz w skrzyniach posadzonego ?

Marchewkę, pietruszkę, koperek, buraczki, czosnek, por, seler, fasolkę, paprykę, zioła, czosnek, szpinak, koktajlowe pomidorki, jarmuż, miałam kalarepkę, sałatę, rzodkiewkę. Ogólnie sporo warzyw

A w szklarni wciąż pomidorki (zdjęcie z soboty)
jolka 08:31, 03 paź 2018

m_gocha napisał(a)
Jola!!!!! Ależ jestem u Ciebie do tyłu - mus jak najszybciej nadrobić. Ale u Ciebie to tak przekartkować nie da rady - muszę od razu przeznaczyć więcej czasu aby każdą fotkę spokojnie pokontemplować. Jak zwykle cudnie... Nie wiem czemu nie miałam powiadomień z Twojego wątku Myślałam żeś nieczasowa i odpuściłaś na chwilę O. A tu tyle wpisów i zdjęć... Ech! PS. Przeglądasz swoje bukszpany pod kątem ćmy? U mnie na razie Ok! Ale będąc kiedyś w CO. zapytałam o to czy coś słychać o ćmie w naszej okolicy. Pan stwierdził, że niestety jest to cholerstwo w NS.
Pozdrawiam

Hej Gosia Myślałam, że nam się uda spotkać wakacyjną porą, ale jakoś przeleciało.. Nieczasowa byłam bardzo, ale obecnie odpuściłam drugą pracę, tak że wracam do normalności Dziękuję za miłe słówka dot. ogrodu Co do ćmy ... powiem Ci, że nie wiem do końca czy ją miałam czy nie, ale jedna obwódka bukszpanowa całkowicie mi się ogołociła. Nie wiem czy to grzyb był, czy ćma. Przycięłam mocno, prysnęłam na grzyba i na owady (mospilan, topsin) i obecnie mogę powiedzieć, że się zregenerowała. Plus tego, że ma się mało czasu jest taki, że się człowiek nie roztkliwia nad każdym opadniętym liściem

Macham jesiennie
jolka 08:40, 03 paź 2018

nicol21 napisał(a)
Piękny ogród, piękny sad! a tak z czystej ciekawości na jakiej powierzchni pomieściłaś tyle dobroci? przypomnij mi - jak dużą powierzchnię masz skrzyn? bo masz ich 4 prawda? coś jeszcze sadzisz w gruncie czy tylko w skrzyniach? no ale zazdraszczam!

Dzięki Ewelina Ja u Ciebie ostatnio oglądałam tego pięknego żółtego klona, i już tu sobie w głowie kombinowałam, czy ja bym go gdzieś nie wcisnęła do ogrodu. Piękny jest!!!

Powierzchnia skrzyń,,, z tego co pamiętam cztery są 120x240 cm.
Natomiast w tym roku zrobiliśmy piątą, ta jest dłuższa. Będzie miała jakieś 120x350.

W gruncie raczej nie sadzę warzyw. Choć w tym roku wsadziłam 4 papryki przy winogronach, bo miałam z nimi zamieszanie na początku sezonu i już mi się nie zmieściły do skrzyń. Też ładne wyrosły. Nawet większe niż w skrzyniach

Nie zazdraszczaj bo masz pięknie A będzie jeszcze piękniej jak nowy domek z ogrodem stanie
Pozdrawiam cieplutko
jolka 08:43, 03 paź 2018

Ewilena napisał(a)

Rany Julek, co to za rośliny te kwiaty rozowiaste ? Eksplozja koloru extra!

Różowiaste kwiaty po rozchodniki
Za nimi powinien być łan hortensji vanile frise... ale została spalona przez mocne słońce.
Z za łanem vanilek powinien być łan werbeny patagońskiej, ale nie wyrosła (!)

Hehe, ot mi się projekt udał
Jeszcze ani razu nie było na tej rabacie tak, jak sobie wymyśliłam!!