Kulka
15:14, 17 lut 2013
Od jakiegoś czasu podpatruje niektóre wątki. Szczególnie dotyczące aranżacji małych ogródków przy szeregowcach. Jestem totalnie zielona w tej krestii. Domek mamy od kilku lat ale jakoś nikt nie pała się chęcią żeby coś zrobić z ogródkiem, bo po pierwsze nikt sie nie zna a po drugie chyba nikomu się do tej pory nie chciało. Ale marzy mi się choć namiastka zieleni. Poki co mam 4 tuje smaragd i jodłe, ziemia jest gliniasta, a ogródek słoneczny od rana do godziny 15 -tej. Wielkośc około 40 m2. W związku z tym mam kilka pytań: czy ktoś z Was ma pomysł jak odsłonić się z prawej strony od sąsiadów nie tracąc słońca popołudniu, a wykorzystując ten kamienny murek (myślałam o trawie ozdobnej) a na siatkę pnącze może jednoroczne? po drugie w rogu gdzie jest łyso myślałam żeby zasadzić rododendron lub jakiś krzew który kwitnie? Z drugiej strony od sąsiadów dociągne bambusa, ale też myślałam żeby bliżej tarasu dać trawę, może jakieś pnącze? Przy samym tarasie i oknie bedzie clematis - żebym miała taki swój kącik z kwiatuszkami.
No poprostu nie wiem jak to zagospodarować coś mi tam świta ale czy to dobry trop. Chciałam kupić malutki płotek i odciąć drzewka od trawki i tam jeszcze coś posadzić ale nie wiele. Resztę ogródka chcę mieć trawkę ( to ze wzgledu na dzieci i psa). Doradzcie bo jak nie Wy to kto? Podczytałam i wiem że macie dużą wiedze, pomysły na ten temat.
Poratujcie mnie bo nie wiem jak to zagospodarować.