beata0109
10:29, 19 lut 2013

Dołączył: 27 sty 2013
Posty: 256
Nie wiem czy to odpowiednie miejsce na taki wątek .Jeżeli nie to proszę przenieść 
Oglądając przyrodniczy program o japońskich meduzach usłyszałam "jak nie możesz się czegoś pozbyć to zjedz" idąc tym tropem od kilku lat zjadamy nasze chwasty ogrodowe.
Zaczęło się od pokrzywy którą polecono mojej dwuletniej córce w Klinice Hematologii w Szczecinie.
Właściwości pokrzywy są niezliczone . Wykorzystujemy ją przy zaburzeniach przemiany materii, awitaminozie , anemii a także do usuwania złego cholesterolu. Młoda pokrzywa pokrzywa po zblendowaniu z jogurtem i czosnkiem jest idealnym dipem. Można dodawać ja do sałatek i farszów. Gotowałam zupę ale nie polecam. Specyficzny smak zielska.
Wiele przepisów jest internecie .
Wystarczy przeczytać jej cechy fitochemiczne .Zawiera witaminy, żelazo potas w korzeniu lecytynę http://pl.wikipedia.org/wiki/Pokrzywa_zwyczajna.
Jest dostępna już od początku marca podczas gdy inne roślinki dopiero siejemy.
Najwięcej właściwości ma młoda pokrzywa więc jak ją ścinamy regularnie młode pędy są do jesieni. warto zostawić sobie uprawę w mało reprezentacyjnej części ogrodu.
mniszek lekarski zwany potocznie mleczem jest kolejnym usilnie tępionym chwastem.
Zawiera inulinę to błonnik zawarty w liściach, który także ogranicza wchłanianie tłuszczów, sole mineralne,potas i sporo witamin. Działa żółciopędnie i żółciotwórczo pomaga w pracy wątroby, Wpływa na działanie nerek. Pomaga pozbyć się toksyn i wody z organizmu. Właściowości ma bardzo wiele.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mniszek_pospolity
Młode liście są delikatne lekko gorzkie. Sałatka z samych liści mniszka był dla nas za gorzka. Polecam sałatkę grecką ,liście sałaty ,liście mniszka pomidory oliwki, oliwa z oliwek , ser feta.
nawet można przygować pesto
thttp://www.davidlebovitz.com/2011/03/dandelion-pesto-recipe/
komosa biała potocznie lebioda ,na przednówku zastępuje szpinak. Można dodawać do jajecznicy , lub smażyć ze śmietaną . Dobrze smakuje jako farsz w cieście francuskim. Zbiera się tylko młode listki nie większe niż 13-15 cm Przed smażeniem warto je sparzyć podnosi to walory smakowe.
Zawiera dużo białka witaminy C i prowitaminy A.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Komosa_bia%C5%82a
Starsze rośliny i nasiona mają właściwości trujące. Młode można jeść bez obaw.
hosty przeczytałam artykuł w jakimś ogrodowym miesięczniku o walorach smakowych tej rośliny. W Azji jest uprawiana jako warzywo. Nie znam ich właściowości leczniczych. Liście stosuję się jako baza do sałatek. Mnie osobiście nie smakowały ale mąż się nimi zjadał. Można je przygotować na gorąco wystarczy ugotować w osolonej wodzie. serwowałam to danie podczas wizyt znajomych, ich mina bezcenna
pałka wodna szerokolistna dla właścicieli rowów i stawów nadmiernie rozrastająca się pałka wodna jest utrapieniem.Trzeba ją regularnie wyrywać. Cała roślina jest jadalna jednak część zielona jest łykowata i bez smaku. Smaczne są białe pędy .Delikatne i kruche. Można gotować jak szparagi .Ja stosowałam do dań azjatyckich w szczególności do słodko kwaśnych.
podagrycznik u mnie ten chwast rozplenił się w najbardziej wilgotnej i zacienionej części ogrodu. Roundup nie był skuteczny. Zielsko trudne do usunięcia ponieważ sąsiedzi też są tym zachwaszczeni i to przełazi , więc teraz je uprawiam
Jest tylko regularnie koszone i wygląda jak roślina okrywowa. Smakuję i pachnie podobnie jak seler. Ma właściwości lecznicze. Zawiera dużo białka i tłuszczy ,prowit A i wit. C.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Podagrycznik_pospolity
Dodaję je do większości potraw jak zieloną pietruszkę i zielone części selera. Można przygotować jak szpinak.
Musimy jednak mieć całkowitą pewność że to ta roślina ! jest podobna do szaleju jadowitego który jest bardzo toksyczny
krwawnik pospolity w moim ogrodzie rośnie na wyżej położonej części. Zawiera cynk i magnez.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Krwawnik_pospolity
Ma wyrazisty smak i zmienia smak sałatek. Można urozmaicać nim wiele potraw. Sałatka ziemniaczana z majonezem kiszonym ogórkiem po dodaniu krwawnika zmienia się w zupełnie inne danie. Dodaję małe ilości sosów,zupy jarzynowej, twarożku.
Wykorzystuję kwiaty bratka ogrodowego , nasturcji do dekoracji sałatek i ciast
fiołek trójbarwny dziki bratek ma maleńkie kwiatki które przepięknie wyglądają na babeczkach z kremem. Zrobiłam takie córce na zakończenie gimnazjum. Można je posmarować białkiem i posypać cukrem pudrem. Ma też właściwości lecznicze
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fio%C5%82ek_tr%C3%B3jbarwny
na wielkanocne święta idealna dekoracja potraw
chciałabym poznać wasze doświadczenie w stosowaniu roślin mało używanych a powszechnie rosnących

Oglądając przyrodniczy program o japońskich meduzach usłyszałam "jak nie możesz się czegoś pozbyć to zjedz" idąc tym tropem od kilku lat zjadamy nasze chwasty ogrodowe.
Zaczęło się od pokrzywy którą polecono mojej dwuletniej córce w Klinice Hematologii w Szczecinie.
Właściwości pokrzywy są niezliczone . Wykorzystujemy ją przy zaburzeniach przemiany materii, awitaminozie , anemii a także do usuwania złego cholesterolu. Młoda pokrzywa pokrzywa po zblendowaniu z jogurtem i czosnkiem jest idealnym dipem. Można dodawać ja do sałatek i farszów. Gotowałam zupę ale nie polecam. Specyficzny smak zielska.
Wiele przepisów jest internecie .
Wystarczy przeczytać jej cechy fitochemiczne .Zawiera witaminy, żelazo potas w korzeniu lecytynę http://pl.wikipedia.org/wiki/Pokrzywa_zwyczajna.
Jest dostępna już od początku marca podczas gdy inne roślinki dopiero siejemy.
Najwięcej właściwości ma młoda pokrzywa więc jak ją ścinamy regularnie młode pędy są do jesieni. warto zostawić sobie uprawę w mało reprezentacyjnej części ogrodu.
mniszek lekarski zwany potocznie mleczem jest kolejnym usilnie tępionym chwastem.
Zawiera inulinę to błonnik zawarty w liściach, który także ogranicza wchłanianie tłuszczów, sole mineralne,potas i sporo witamin. Działa żółciopędnie i żółciotwórczo pomaga w pracy wątroby, Wpływa na działanie nerek. Pomaga pozbyć się toksyn i wody z organizmu. Właściowości ma bardzo wiele.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mniszek_pospolity
Młode liście są delikatne lekko gorzkie. Sałatka z samych liści mniszka był dla nas za gorzka. Polecam sałatkę grecką ,liście sałaty ,liście mniszka pomidory oliwki, oliwa z oliwek , ser feta.
nawet można przygować pesto
thttp://www.davidlebovitz.com/2011/03/dandelion-pesto-recipe/
komosa biała potocznie lebioda ,na przednówku zastępuje szpinak. Można dodawać do jajecznicy , lub smażyć ze śmietaną . Dobrze smakuje jako farsz w cieście francuskim. Zbiera się tylko młode listki nie większe niż 13-15 cm Przed smażeniem warto je sparzyć podnosi to walory smakowe.
Zawiera dużo białka witaminy C i prowitaminy A.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Komosa_bia%C5%82a
Starsze rośliny i nasiona mają właściwości trujące. Młode można jeść bez obaw.
hosty przeczytałam artykuł w jakimś ogrodowym miesięczniku o walorach smakowych tej rośliny. W Azji jest uprawiana jako warzywo. Nie znam ich właściowości leczniczych. Liście stosuję się jako baza do sałatek. Mnie osobiście nie smakowały ale mąż się nimi zjadał. Można je przygotować na gorąco wystarczy ugotować w osolonej wodzie. serwowałam to danie podczas wizyt znajomych, ich mina bezcenna

pałka wodna szerokolistna dla właścicieli rowów i stawów nadmiernie rozrastająca się pałka wodna jest utrapieniem.Trzeba ją regularnie wyrywać. Cała roślina jest jadalna jednak część zielona jest łykowata i bez smaku. Smaczne są białe pędy .Delikatne i kruche. Można gotować jak szparagi .Ja stosowałam do dań azjatyckich w szczególności do słodko kwaśnych.
podagrycznik u mnie ten chwast rozplenił się w najbardziej wilgotnej i zacienionej części ogrodu. Roundup nie był skuteczny. Zielsko trudne do usunięcia ponieważ sąsiedzi też są tym zachwaszczeni i to przełazi , więc teraz je uprawiam

http://pl.wikipedia.org/wiki/Podagrycznik_pospolity
Dodaję je do większości potraw jak zieloną pietruszkę i zielone części selera. Można przygotować jak szpinak.
Musimy jednak mieć całkowitą pewność że to ta roślina ! jest podobna do szaleju jadowitego który jest bardzo toksyczny
krwawnik pospolity w moim ogrodzie rośnie na wyżej położonej części. Zawiera cynk i magnez.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Krwawnik_pospolity
Ma wyrazisty smak i zmienia smak sałatek. Można urozmaicać nim wiele potraw. Sałatka ziemniaczana z majonezem kiszonym ogórkiem po dodaniu krwawnika zmienia się w zupełnie inne danie. Dodaję małe ilości sosów,zupy jarzynowej, twarożku.
Wykorzystuję kwiaty bratka ogrodowego , nasturcji do dekoracji sałatek i ciast
fiołek trójbarwny dziki bratek ma maleńkie kwiatki które przepięknie wyglądają na babeczkach z kremem. Zrobiłam takie córce na zakończenie gimnazjum. Można je posmarować białkiem i posypać cukrem pudrem. Ma też właściwości lecznicze
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fio%C5%82ek_tr%C3%B3jbarwny
na wielkanocne święta idealna dekoracja potraw
chciałabym poznać wasze doświadczenie w stosowaniu roślin mało używanych a powszechnie rosnących
____________________
Nostalgiczny ogródek shabby chic
Nostalgiczny ogródek shabby chic