Berberys: nalewki na owocoach. Udało mi się nawet zrobić coś w rodzaju galaretki, ale to ilości minimalne (swoją drogą ma bardzo interesujący smak)
Nalewka na owocach rajskich jabłuszek. Takoż coś w rodzaju kompotu-konfitury; bardziej to przypomina dość gęsty sos z owocami całymi owocami. Owoce w takiej postaci nadają sie do jedzenia, ale gnaizda nasienne psują przyjemność konsumpcji. Można używać do zdobienia potraw.
Bez czarny; w sumie nie wiadomo czy roślina użytkowa czy ozdobna. Sok - bardzo zdrowy. Nalewka zrobiona, ale jeszcze nie wypróbowania.
Świdośliwa (też użytkowo-ozdobna); owoce do bezpośredniej konsumpcji, ew. dżemy (tego nie wypróbowywałam, ale chyba trzeba by przetrzeć przez sito bo nasiona dość duże i chyba by zdominowały dżem).
No chyba też można niektóre odmiany jarzębiny wykorzystać do przetworów).
Jak coś wymyślę jeszcze to podrzucę.
Chyba płatki fiołków też można wykorzystywać.
____________________
Ewa ;
Ogród Ewy G. ; blog http://www.ogrodyewy.pl/