Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe skarby

Ogrodowe skarby

Betka 12:23, 27 kwi 2018

Jeszcze mam miskanta i można dodać brunery lub hosty
sylwia_slomc... 13:26, 27 kwi 2018

Betka napisał(a)
Dzięki. Cieszę się z tych zakupów jak dziecko zresztą co ci będę pisać przecież ty wiesz ile to radości! Lecę u Alinki zobaczyć skośne. Tylko czy ja ją znajdę hahahahaha. Ależ ty pamiętasz kto co ma! Podziwiam cię za to że masz czas na odwiedziny w tylu wątkach jak ty to robisz!?

U Alinki byłam i sosnę ościstą naocznie pokochałam u Niej od pierwszego wejrzenia
sylwia_slomc... 13:30, 27 kwi 2018

A bardzo Ci zależy na trawniku??? Bo ja mam inną wizję
sylwia_slomc... 13:35, 27 kwi 2018

Betka napisał(a)
Wstawiam fotki trochę już nieaktualne. Zastanawiam się jaki kształt nadać nowej rabacie żeby pasowała do całości? Tam gdzie jest właz do szamba i ławeczka której już dawno nie ma planowałam posadzić rośliny zakupione niedawno. Jednak myslibnie dają mi spokoju jak to wszystko zrobić żeby było dobrze?!
Może coś pomożecie co?

Ja bym zrobiła dużą rabatę, od włazu do szamba, zostawiając go na samym jej końcu, zamaskowany roslinami w celu możliwości wywozu nieczystościrównolegle wzdłuż rowu i zakręcając przy mostku wzdłuż rabatki przy placyku. Oczywiście zostawić pas trawnika pomiędzy rabata nad rowem i ta przy placyku, a tą nowo powstającą jako ścieżkę i dla wygody Co ty na to? Moim zdaniem byłoby świetnie i ile miejsca na nowe rośliny
makadamia 14:12, 27 kwi 2018

Coś bym doradziła ale nie jestem w temacie.

Gdzie ma być ta nowa rabata? Poszerzenie tej małej, przy kółku?
I tam ma stać ta ławeczka, którą narysowałaś? (przy okazji - nie wiem, czy Twój rysunek dobrze oddaje przyszłe proporcje drzew: wydaje mi się, że amanogawa będzie mniejsza, a kiku - większa niż narysowałaś - do sprawdzenia).

I co z tą pokrywą? Tak jak Sylwia proponuje?
Betka 14:28, 27 kwi 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

U Alinki byłam i sosnę ościstą naocznie pokochałam u Niej od pierwszego wejrzenia

Sylwia ja chciałam tą oscista do donicy posadzić. Jak myślisz? Dobry to pomysł ponoć powoli rośnie?
sylwia_slomc... 14:37, 27 kwi 2018

Betka napisał(a)

Sylwia ja chciałam tą oscista do donicy posadzić. Jak myślisz? Dobry to pomysł ponoć powoli rośnie?

Ta u Alinki jest ogromna, ale nie wiem ile lat rośnie, musiałabyś Ją zapytać Pewnie wszystko zależy od stanowiska i od ziemi, limby ponoć wolno rosną, a nasza zapyla fajnie, nawet zdziwieni jesteśmy, że tak fajnie
Betka 14:38, 27 kwi 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja bym zrobiła dużą rabatę, od włazu do szamba, zostawiając go na samym jej końcu, zamaskowany roslinami w celu możliwości wywozu nieczystościrównolegle wzdłuż rowu i zakręcając przy mostku wzdłuż rabatki przy placyku. Oczywiście zostawić pas trawnika pomiędzy rabata nad rowem i ta przy placyku, a tą nowo powstającą jako ścieżkę i dla wygody Co ty na to? Moim zdaniem byłoby świetnie i ile miejsca na nowe rośliny

Na trawniku mi specjalnie nie zależy. Choć wolałabym mieć dwie rabaty i jakieś drzewo które będzie soliterem np jakąś brzoza zwisajaca albo coś innego?! Chciałabym mieć w ogrodzie takie ala zaułki które będą nadawały tajemniczosci. Idąc po ogrodzie chciałabym żeby odkrywały się kolejne rabaty. A może to za mała powierzchnia żeby coś takiego uzyskać. Ławka w moim pseudoprojekcjie raczej nie będzie bo przy szambie to chyba nie jest dobre miejsce?! W sumie nie czuć go hahhaha
Powiem szczerze że nie bardzo wiem gdzie byś ta rabate zrobiła. :-\
Betka 14:44, 27 kwi 2018

makadamia napisał(a)
Coś bym doradziła ale nie jestem w temacie.

Gdzie ma być ta nowa rabata? Poszerzenie tej małej, przy kółku?
I tam ma stać ta ławeczka, którą narysowałaś? (przy okazji - nie wiem, czy Twój rysunek dobrze oddaje przyszłe proporcje drzew: wydaje mi się, że amanogawa będzie mniejsza, a kiku - większa niż narysowałaś - do sprawdzenia).

I co z tą pokrywą? Tak jak Sylwia proponuje?

Rabat chyba będzie przed szambem Po to żeby go trochę przysłonic! Chodzi mi o kształt jaki będzie miała rabat nie mogę jakoś go wymyślić?
makadamia 15:08, 27 kwi 2018

Coś takiego?

Pokrywę zasypać żwirem - w razie potrzeby się odsunie i postawić na niej ławeczkę. Nad ławeczką sosna-soliter. Kiku i Amanogawa przy kółku.

Chociaż w sumie chyba lepiej będzie, jak kiku dasz przy sośnie.
O tak:

I placyk żwirowy ładnej narysowałam

W razie potrzeby (i ochoty) rabatę można do samego podjazdu powiększyć.