Witam ponownie
Dołączę się do swojego wcześniejszego wątku. Niestety znów muszę się zwrócić z prośbą o pomoc. W przypadku dokładnie tego samego storczyka niepokoi mnie pewna kwestia. Otóż zastanawiam się co może dziać się z jego liśćmi? Może ktoś z państwa mnie oświeci i jest bardziej w tym zorientowany
Na jego liściach pojawia się jakieś przebarwienie, zastanawia mnie co to może być dlatego wolę zapytać i dmuchać na zimne. Jest to fioletowo-ciemny kolor, na początku pojawia się na obrzeżach listka, jednak zauważyłem że się to powiększa i pojawia na całym liściu. Jeszcze niedawno tego nie było co widać na zdjęciach z początku wątku. Zauważyłem także że w tych ciemniejszych miejscach liść jest lekko bardziej matowy w dotyku a w normalnych zielonych miejscach jest bardziej śliski. Myślałem, że storczyk po mału wychodzi na prostą, bo nawet wypuszcza nowego listka co widać na zdjęciach, ale teraz mam wątpliwości...
Zamieszczam zdjęcia, mam nadzieję że pomogą one rozwikłać zagadkę
A to już tak poza tematem obecnego problemu. Tak wyglądają obecnie miejsca w których kiedyś poparzyło go słońce
Z góry dziękuje za pomoc