aneta230972
22:58, 03 maj 2013
Z tęsknoty za dawnymi czasami zrobiłam dzisiaj pancakes nazywane w Polsce: pankejki.
Amerykanie jadają je na śniadanie z różnymi dodatkami. Jeżeli nie dadamy do ciasta cukru możemy je serwować np. z szyneczką,bekonem, pieczarkami,...
Proste i pyszne
.

Składniki dla 4 os.:
2 szklanki przesianej mąki pszennej
2 jajka
1,5 szklanki mleka
ok.75 g rozpuszczonego masła
2.5-3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżki cukru
szczypta soli
Dekoracja:
truskawki ( mogą być również banany, borówki amer., maliny...)
syrop klonowy ( ja zastąpiłam syropem z agawy). Można również użyć miód wcześniej podgrzany aby był bardzo płynny lub ciepłą konfiturę.
bita śmietana ( śmietanka 30%)
Zabieramy sie do dzieła:
Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Następnie roztrzepać jaja, połączyć z mlekiem i dodać do mąki. Pod koniec dodać wystudzone rozpuszczone masło. Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Pancakes powinno sie smażyć na rozgrzanej,suchej patelni ale ja ją lekko smarowałam olejem
( pędzelkiem) przed każdorazowym smażeniem. Pankejki odwracamy na drugą stronę jak są już ładnie rumiane/lekko brązowe .
Dekorujemy i wcinamy
.
Amerykanie jadają je na śniadanie z różnymi dodatkami. Jeżeli nie dadamy do ciasta cukru możemy je serwować np. z szyneczką,bekonem, pieczarkami,...
Proste i pyszne

Składniki dla 4 os.:
2 szklanki przesianej mąki pszennej
2 jajka
1,5 szklanki mleka
ok.75 g rozpuszczonego masła
2.5-3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżki cukru
szczypta soli
Dekoracja:
truskawki ( mogą być również banany, borówki amer., maliny...)
syrop klonowy ( ja zastąpiłam syropem z agawy). Można również użyć miód wcześniej podgrzany aby był bardzo płynny lub ciepłą konfiturę.
bita śmietana ( śmietanka 30%)
Zabieramy sie do dzieła:
Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Następnie roztrzepać jaja, połączyć z mlekiem i dodać do mąki. Pod koniec dodać wystudzone rozpuszczone masło. Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Pancakes powinno sie smażyć na rozgrzanej,suchej patelni ale ja ją lekko smarowałam olejem
( pędzelkiem) przed każdorazowym smażeniem. Pankejki odwracamy na drugą stronę jak są już ładnie rumiane/lekko brązowe .
Dekorujemy i wcinamy