Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa. » Edycja postu

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 06:54, 24 maj 2014

atena35 napisał(a)
Polinko walcz z potffforami walcz. Ja z nowymi kulami bukszpanowymi przywlokłam mszycę - już 3x opryskiwałam (na opakowaniu pisało, że 1x powinno się) i ciągle wyłażą, co gorsza zauważyłam, że przenoszą się tam gdzie ich nie było fuuuj

Jak Chopiny? Moje pięknie pączkują pomimo, że mszycory atakują

Tosiu miałam pisać do Ciebie jak tam Chopinki Moje liche cosik, mszycę za póżno zauważyłam i kilka pączków zżarła Od pon. będę ostro walczyć
polinka 06:55, 24 maj 2014

AlicyaLK napisał(a)
Jakas prawdziwa plaga z tym mszycami! Dobrze, ze moje udali sie wybić od razu, ale jeszcze dzis przejdę i zobacze, czy w innym miejscu sobie nie znalazły jakiegoś raju

Ala szukaj dokładnie dziadostwa bo przenosi się w tym roku z rośliny na roślinę
polinka 06:57, 24 maj 2014

gusiarz napisał(a)
Polinko - ja na mszyce wyciagam ciężkie działa... najlepiej środkiem który długo działa w roślinie... w jej sokach. Szczególnie dbam o buki, róże, jaśminowce... Buk trzeba pryskać promanalem wiosną, bo zdobniczka siedzi w łuskach pąków ... tego nie wiedziałam i ich wiosna tym nie potraktowałam. Życzę powodzenia

O promanalu też się dowiedziałam po fakcie. Jak się buczek ostoi w moim ogrodzie do następnej wiosny to już człowiek będzie mądrzejszy Teraz będę walczyć o róże.
polinka 06:59, 24 maj 2014

atena35 napisał(a)

Może to przez tę "ciepłą" zimę nie wymarzły

Brak zimy pózniej duże opady deszczu teraz upał,idealne warunki dla szkodników.
Róże popryskałam wodą z octem i widzę, że chyba mszyca padła
gusiarz 07:15, 24 maj 2014

Polinko - to Polysect firmy Substr... działa ok. 1 mieś. Pryskałam na bukach, jaśminowcach i różach - mszyc brak jak na razie. Można nim też podlać roślinę. Ale ja z tym preparatem dopiero się poznaję... nie mogę dać 100% gwarancji że super działa.
EMkupił mi też tej samej firmy Kwiaty 2w1 - czyli ochrona przed owadami i chorobami.... ten działa ok 3 tyg. Jeszcze go nie stosowałam.

Polinko - a ocet róży nie zaszkodzi? Jakie proporcje stosowałaś?
polinka 08:05, 24 maj 2014

Aga dzięki wielkie za ten polysect. Jeśli nie wytępię mszyc naturalnymi sposobami to będę walczyć chemią.
Mieszankę z octem polecała Ania od róż Jak dobrze pamiętam na 1l. wody 1 łyżka octu i płyn do naczyń. Dziewczyny pryskały i potwierdzają, że skuteczny. Róże pryskałam w środę, wczoraj wieczorem jeszcze żyły, mszyce natomiast ukatrupione
jagoda99 08:11, 26 maj 2014

Tak jestem w Polsce zostalo mi tylko 6 dni do powrotu chyba mi serce peknie
Piekny jest moj kraj
pozdrawiam
malkul 12:56, 26 maj 2014

a ja niestety na buku zlatia mam mszyce te paskudniki jedne
Kindzia 21:09, 26 maj 2014

Polinko Kochana...jeżeli Cię to chociaż trochę pocieszy, to nie tylko Ty masz bukowe kłopoty...mój drugi buczek chyba jednak nie żyje Wypuścił takie maleństwa, ale chyba usycha...
Robactwa jest pełno wszędzie, w niedzielę znalazłam pięknie rozwiniętego skoczka na pnących różach i jakieś dziadostwo panoszy mi się na moich Louise Odier...nie wiem nawet co to, muszę znaleźć...ja na to całe dziadostwo z grubej rury...
MonikaH 13:13, 28 maj 2014

O occie jeszcze nie słyszałam (nienawidzę zapachu, ale będę dzielna), muszę spróbować na porzeczki, bo są i owoce i mszyca, z różami przestałam się już ekologicznie bawić (mieszam topsin z decisem, żeby systemicznie działało, a nie tylko kontaktowo), chociaż oprysk czosnkowy działał dość dobrze na grzyba. W zeszłym roku ratowałam katalpę, ekologia nie pomogła.