Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Piaskownia na zakręcie

Piaskownia na zakręcie

kasiek 17:05, 20 cze 2014

Nie mam kredek i innych przyborów bo jestem za domem ale z tego co mam coś nabazgroliłam, myślałam o takim układzie:

Centralnie róza, po obu jej stronach hortki, żywotniki Twoje po 2 z każdej strony a na rogach jakieś żółte płożące iglaki. Bordowa jest pęcherznica, obok niej po prawe tawuła szra która pięknie kwitnie w kwietniu. Żółte drzewka - z tymi się waham ale mogłyby być perułkowce ancot lub wiązu aurera (obydwa rosną ok3 m i są strzeliste
Agania 19:48, 20 cze 2014

Kasia obiecała i narysowała, możesz się już do czegoś odnieść...będzie ci już łatwiej

To co ci się podoba...to głowocis, nadaje się na średnie piętro

Jodła kalifornijska Compacta, będzie rosła wolno do góry, ale za to w szerokość, to będzie gruby stożek, jodła hiszpańska jest cudowna, będzie wielka, ta na zdjęciu, ma jakąś chorobę uważaj/ musisz mieć w nazwie Fastigiata lub Pendula

Ja proponuję

Jodłę kalifornijską Argentea lub Compacta może być,

świerka czarnego /Picea mariana/ Aurea lub Bohemicka,

Świerka serbskiego fastigiata, choinę kanadadyjską Jadelloh i cisy kolumnowe Wojtek,

Cyprysika nutkańskiego Pendula,

Sosnę Cembra limba/fastigiata lub bośniacka/leucodermis/ Satelit,

Żółty buk Dawid Gold lub purpurowy Purpur Fontain,

Wiśnia piłkowana Amanogawa, magolia, bez koralowy lub czarny purpurowy, kalina,jaśmin do wyboru, hibiskus ogrodowy variegata/ma kwiaty w pąkach w kolorze burgunda, dużo horti bukietowych,żeby był efekt ze 6 szt.,

Wszystko do przymyślenia Ewuś

ewsyg 20:08, 20 cze 2014

kasiek napisał(a)
Nie mam kredek i innych przyborów bo jestem za domem ale z tego co mam coś nabazgroliłam, myślałam o takim układzie:

Centralnie róza, po obu jej stronach hortki, żywotniki Twoje po 2 z każdej strony a na rogach jakieś żółte płożące iglaki. Bordowa jest pęcherznica, obok niej po prawe tawuła szra która pięknie kwitnie w kwietniu. Żółte drzewka - z tymi się waham ale mogłyby być perułkowce ancot lub wiązu aurera (obydwa rosną ok3 m i są strzeliste

Kasiu, bardzo fajny plan. Jednak to wszystko się tam nie zmieści. Rabata ma szerokość
3 m. Koniecznie muszę zmienić świerka na co innego ze względu na system korzeniowy.Resztę raczej zostawię bez zmian. Brzozę i wierzbę hakuro będę ciąć, żeby nie były olbrzymami. Jeżeli kiedyś dla róży będzie za mało słońca to wtedy ją zamienię na coś innego. Chyba kupię jodłę koreańską. Jest u nas w co dość spora za przystępna cenę. Wiesz, musi być iglak taki większy bo ma dać trochę cienia i to miejsce będzie widoczne z pokoju dziennego, więc chcę, żeby było coś zimozielonego. Pozostanie tam jeszcze trochę miejsca i po zakończony pracach budowlanych będę mogła coś dosadzić.
Większość tych roślin o których piszesz mam i będą rosły w innym miejscu gdzie będę mogła na nie przeznaczyć więcej miejsca.
Kasiu, bardzo dziękuję Ci za sugestie żeby rh wymienić na hortki.

Uparłam się na wierzbę hakuro bo w zimę koło iglaka będzie forma, na której będzie mogła utworzyć się czapa śnieżna. Łatwo jest stworzyć ogród, który jest atrakcyjny wiosną i latem, gorzej potem z zimą. Zastanawiam się też, czy nie powinnam była oprzeć tej części na większej ilości roślin zimozielonych różniących się kolorem i kształtem. To jest miejsce, które często będę oglądała zimą z okna pokoju dziennego.
ewsyg 20:18, 20 cze 2014

Agania napisał(a)
Kasia obiecała i narysowała, możesz się już do czegoś odnieść...będzie ci już łatwiej

To co ci się podoba...to głowocis, nadaje się na średnie piętro

Jodła kalifornijska Compacta, będzie rosła wolno do góry, ale za to w szerokość, to będzie gruby stożek, jodła hiszpańska jest cudowna, będzie wielka, ta na zdjęciu, ma jakąś chorobę uważaj/ musisz mieć w nazwie Fastigiata lub Pendula

Ja proponuję

Jodłę kalifornijską Argentea lub Compacta może być,

świerka czarnego /Picea mariana/ Aurea lub Bohemicka,

Świerka serbskiego fastigiata, choinę kanadadyjską Jadelloh i cisy kolumnowe Wojtek,

Cyprysika nutkańskiego Pendula,

Sosnę Cembra limba/fastigiata lub bośniacka/leucodermis/ Satelit,

Żółty buk Dawid Gold lub purpurowy Purpur Fontain,

Wiśnia piłkowana Amanogawa, magolia, bez koralowy lub czarny purpurowy, kalina,jaśmin do wyboru, hibiskus ogrodowy variegata/ma kwiaty w pąkach w kolorze burgunda, dużo horti bukietowych,żeby był efekt ze 6 szt.,

Wszystko do przymyślenia Ewuś

Agatko, świerki ze względu na system korzeniowy odpadają. Pozostaje sosna lub jodła. Sosna jest piękna, ale widzę, że potrafi się ogałacać. Zostanę tam przy jodle. Myślałam też o choinie kanadyjskiej, ale jak się doczytałam rośnie bardzo wysoka. Mnie chodzi o coś wysokiego w rozumieniu do 8 m
Mam odczucie, że powinnam iść bardziej w zimozielone, ale chyba póki co tak zostanie. Jak coś będę wymieniać. Na 6 sztuk hortek nie ma tam miejsca.
kasiek 20:25, 20 cze 2014

No i super z tą koreanką też o niej myślałam lecz wolno rośnie i bałam się że nie będzie Ci to pasować. A zamiast żółtych drzewek to możesz dać hakuro
ewsyg 20:40, 20 cze 2014

kasiek napisał(a)
No i super z tą koreanką też o niej myślałam lecz wolno rośnie i bałam się że nie będzie Ci to pasować. A zamiast żółtych drzewek to możesz dać hakuro

Kasiu, jesteś kochana,że tak mi doradzasz. Ty i Agatka poświęcacie dla mnie czas.

Wiesz u nas w co jest budleja o burgundowych kwiatach, cudna. Kolor trudno mi było uchwycić, zbliżony jest ten widoczny w głębi. Nie kupiłam, oparłam się.

paniprzyroda 20:52, 20 cze 2014

Czytam o zmaganiach projektowych W podobnym rogu działki posadziłam jodłę kalifornijską. Taką samą mam obok obecnego domu, sadzona własnoręcznie ok. piętnastu/siedemnastu lat temu. Bardzo mi się podoba jej pokrój, jest strzelista i dość wąska górą. Dół jednak podcięłam, w nowym będę tylko przycinać. Jednak zanim będzie taka potrzeba, to przez ok. dziesięć lat nic przy niej nie ruszę. To odległy czas
Masz blisko fajne co ...
ewsyg 20:59, 20 cze 2014

paniprzyroda napisał(a)
Czytam o zmaganiach projektowych W podobnym rogu działki posadziłam jodłę kalifornijską. Taką samą mam obok obecnego domu, sadzona własnoręcznie ok. piętnastu/siedemnastu lat temu. Bardzo mi się podoba jej pokrój, jest strzelista i dość wąska górą. Dół jednak podcięłam, w nowym będę tylko przycinać. Jednak zanim będzie taka potrzeba, to przez ok. dziesięć lat nic przy niej nie ruszę. To odległy czas
Masz blisko fajne co ...

Fajne to co, dużo roślin, ładnie wyeksponowane. Z cenami bywa różnie, niektóre roslinki bardzo drogie inne w przystępnych cenach.

To dla Ciebie róże z co Anna M i Malaga

Agania 21:20, 20 cze 2014

Ewa cieszę się, że już podjęłaś decyzję, koreanka ma cudowną zieleń i przepiękne szyszki, a świerków kolumnowych nie musisz się bać ich system korzeniowy, aż tak się nie rozrasta, fotkę sosny bośniackiej zrobię Ci jutro, ona mi się nie ogołaca
ewsyg 09:19, 21 cze 2014

Mnie też podoba się koreanka i też się cieszę, że znalazłam zamiennik świerka. Pozdrawiam Aguś i czekam na zdjęcia sosny.