Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Piaskownia na zakręcie

Piaskownia na zakręcie

ewsyg 20:45, 18 cze 2014

Chodzi Ci Kasiu o te zółte plamy koło róży ? to jest mocno podsuszony karmnik ościsty. Może się opuści. On ma seledynowy kolor i ma zadarniać wolne miejsca. Chcę,żeby bordo mieszało się z seledynem i jeszcze trochę jasnego różu.

kasiek 21:05, 18 cze 2014

ewsyg napisał(a)

Kasiu, kochana jesteś, że zajrzałaś i podajesz mi swoje sugestie. Ta róża rozrasta się w duży krzak, świerk będzie podciosywany. Obok po prawej stronie są moje kochane jeżówki Aloha w kolorze budyniu waniliowego a za nimi będzie Pęcherznica bordowa. Po lewej stronie nie widać, ale między dużym świerkiem i brzozą szczepioną jest brzoza o bordowych liściach. Mam jeszcze jedną różę bordową cardinal hume, która będzie rosła po lewej stronie pod dużym świerkiem. Dosadzę jeszcze z tyłu rodki i hortki.

W miejsce pęcherznicy myślałam o tym bzie co Ty, ale on bardziej się rozrasta. braknie mi na niego miejsca.

Pomysł z pęcherznicą Diablo - super, ale uważaj bo ona też rośnie wielka!
Tyle że do góry a nie na boki. Wtedy przed nią jeżówki - jak najbardziej, możesz im dodać seledynku np przywrotnika lub jeszcze lepiej jarzmiankę o złotych liściach i bordo kwiatach.

Widzę brzozę - faktycznie - bedzie super!
Póki róża mała dosadź jej towarzystwo by zasłonic ziemię, jak sie rozrosnie to nie bedzie kłopotu. Karmnik zostaw ale myslę że obok róż lepiej było by cos posadzić - najlepiej z delikatnym ażurowym kwieciem pasującym do traw - typu rutewka, werbena patagońska lub ostrogowiec.
Nie bardzo mi tu pasują rodki, szczególnie do traw - inny styl mają. Hortki jak najbardziej.
ewsyg 21:52, 18 cze 2014

Kasiu, za jeżówkami i świerkiem będą rodki bo musi coś kwitnąc wiosną.

Za różą po lewj stronie będzie hortensja Vanilka

A pomiędzy świrkiem dużym i brzozą będzie druga hortensja pinky winky

Robię nasadzenia z tego co mam. Staram się ograniczać zakupy bo czeka nas w przyszłym roku rozbudowa domu. Te dwie hortki trochę są podobne

Mam też dwie o białych, ażurowych kwiatach. Co sądzisz, które lepsze ?

Koło róży to już nic nie wsadzę bo ona ma być dość spora Podają, że metr na metr
AgnieszkaW 22:02, 18 cze 2014

Jak chcesz mieć stonowany seledyn, to może zamiast rodków posadź tawułę Gold Flame? Ja tak mam pomiędzy hortensjami i wiosną mam tam zawsze kolor (później też)- tym bardziej u Ciebie na tle tui?
ewsyg 22:16, 18 cze 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Jak chcesz mieć stonowany seledyn, to może zamiast rodków posadź tawułę Gold Flame? Ja tak mam pomiędzy hortensjami i wiosną mam tam zawsze kolor (później też)- tym bardziej u Ciebie na tle tui?

Mam ją i znajdzie się na tej rabacie przycięta w kulki przed różą Cardinal Hume po przeciwnej stronie tej róży która już rośnie.

Ta rabata jest większa i będzie miała kształt w literę C. W innej cześć też będą rodki
Ivvvona 22:31, 18 cze 2014

Widzę że ostro działasz, kilka dni mnie nie było, a tu nowa rabata powstałaJa też zawsze długo dumam nad rozplanowaniem roślin, a na koniec i tak przesadzam i tym korektom nie ma końca. Mam nadzieję że będziesz zadowolona z efektu, zapowiada się bardzo ładniePozdrawiam
ewsyg 22:36, 18 cze 2014

Ivvvona napisał(a)
Widzę że ostro działasz, kilka dni mnie nie było, a tu nowa rabata powstałaJa też zawsze długo dumam nad rozplanowaniem roślin, a na koniec i tak przesadzam i tym korektom nie ma końca. Mam nadzieję że będziesz zadowolona z efektu, zapowiada się bardzo ładniePozdrawiam

Dziękuję Iwonko za miłe słowo
malgorzata_s... 23:02, 18 cze 2014

Nowa rabata widzę przemyślana dokładnie Podziwiam że wiesz co planujesz U mnie planów nie było. Kupowałam co popadło a potem dopiero myślałam albo wsadzałam nie myślącMiłego świętowania
Kindzia 06:48, 19 cze 2014

Zaopatruję się w tej pszczyńskiej szkółce Ostatnio kupowałam tam Isabellę Rossellini

Miłego weekendu
kasiek 07:35, 19 cze 2014

Jestem, wczoraj wieczorem padłam...
Co do hortek - obie są super tj i vanilka i pinki i będą tu bardzo dekoracyjne. O kwiatach wokół rózy pisałam by teraz posadzić by nie było gołej ziemi a był ładny efekt - w miarę wzrostu róży je przesadzisz.
Ewus w dalszym ciągu twierdze że rodki tam nie pasują. One mają ciężki pokrój a Ty tam masz lekkie trawy, żurawki, jeżówki, wszystko ażurowe.
Poza tym zrób fotke rabatki z oddali by widać było cały łuk, bo na fotce którą wkleiłaś nie widze bys po prawej stronie miała wystarczająco miejsca na pęcherznice (rośnie do 4 m i 2 szer) i na rodki. Jak chcesz coś kwitnącego na wiosnę to tu pasować będzie tawuła lub kalina (Kalina Burkwooda, Kalina 'Eskimo),obiela, polecam też Krzewuszke 'Olympiade'
Pamiętaj tez o cebulowych na wiosnę.
Co do wykorzystywania w ogrodzie własnego materiału to jestem za dwiema łapkami! Ja zawsze tak kombinuje bo tez nie śpie na kasie
Najwyżej podaj mi rośliny jakimi dysponujesz, to moze z tego cos wybierzemy