Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Piaskownia na zakręcie

Piaskownia na zakręcie

ewsyg 21:24, 19 cze 2014

Teraz lewa strona

Zniknie trzepak i resztę wyplewię

To cały mój bałagan.
kasiek 22:00, 19 cze 2014

ewsyg napisał(a)

Tu jest dobre ujecie. Pierwsze pytanie te żywotniki kulki to globosum czy danica? bo pierwsze rośnie dość spore i boję sie że kulki się będą gniotły. Danica jest mniejsza. Na tej focie widzę że kulki dałaś kształt trójkąta - na tej fotce super wygląda, i jeżeli to jest danica (albo cos innego do wys. 60 cm to proponuje powtórzyć ten sam układ po drugiej stronie obok jeżówek. Jak wsadzisz pęcherznice to nie bedzie już miejsca na zimozielone krzaki, to wszystko sporo sie rozrosnie, zamiast pęcherznicy mozesz też wsatwić purpurową krzewuszkę., a obok niej (po lewej) tawułę tub kalinę. Obok jeżówek dosadź astry na październik i może sasanki na kwiecień? A ekran z tui (szmaragdy?) urośnie i nie będzie trzeba więcej zimozielonych
ewsyg 22:19, 19 cze 2014

Posadziłam żywotnik Hoseri, on rośnie do 0,5 m. Jak będzie za duży to go przytnę. Już nie ma trzech kulek. Przesadziłam. To wszystko takie małe, że mało co widać. Dwie są pośrodku, jedna za trawkami przed hortensją vanille fraise.

Teraz mam pytanie. Czy jeżeli za świerkiem, który bedzie sukcesywnie pozbawiany dolnych gałęzi wsadzę hortensje kyushu i idąc do pzrodu przy ogrodzeniu hortensje tardiva i dopiero za jeżówkami pęcherznicę to będzie fajnie, czy nie ?

ewsyg 22:38, 19 cze 2014

Rozkwitają kolejne kwiaty róży burgundy iceberg

Pierwszy trzyma się już prawie dwa tygodnie.

barbara_kraj... 23:53, 19 cze 2014

ewsyg napisał(a)
Rozkwitają kolejne kwiaty róży burgundy iceberg

Pierwszy trzyma się już prawie dwa tygodnie.

Ależ ona piękna!
Agania 08:34, 20 cze 2014

Ewuś przyglądam się czy ty utrzymasz w ryzach brzozę yungi i hakuro nishiki, to wielkie potrafi urosnąć, świerk też będzie kiedyś gigantem, czy to razem nie będzie za dużo, przemyśl jeszcze, to zestawienie i jaką masz odległość pomiędzy tymi 3 drzewami

Pasuje mi forma wzniesiona iglasta świerk, nawet dwie dosadziłabym świerka kolumnowego w ciemnej zieleni cupressina, płaczącą brzózkę yungi... hakuro nie bardzo, dałabym magnolię, kalinę lub jaśminowca, hortensje bukietowe jak najbardziej pasują.....róża piękna
kasiek 09:03, 20 cze 2014

brzoza faktycznie sporo urośnie ale hakuro ja od lat trzymam na wielkości 60 cm kulke, bo ją można mocno ciąc. Natomiast co do świerka ja też mam obiekcje. Teren pod koroną będzie potwotrnie suchy, horty się nie utrzymają. Nie masz czegoś na zamianę z tym świerkiem? np mogłabyś mieć tu inne niebieskie strzeliste iglaki, np cuprysy lub tuje. A może drzewko np wiąz wredei, perułkowca, albo pięnie kwitnące wiosną lilak, wismia amanogawa, śliwa wisniowa, złotokap, magnolia?
Kulke za trawkami posadziłabym po drugiej stronie tj prawej bo tam jest jedna, ja bym zachowała symetrię do lewej strony, jak dorwę kredki to namaluje Ci propozycje
ewsyg 09:53, 20 cze 2014

Kasiu, Agatko, świerka mogę zamienić na coś innego, ale musi to być coś co rośnie wysokie, to drzewo ma dać cień. Podkreślam to południowy zachód. Też mam obawy, że pod nim roślinki bedą miały sucho. Zapewne lepsza byłaby sosna. Chcę zimozielone, żeby zimą nie było łyso w górnej partii nasadzenia. Podoba mi się Daglezja, ale boję się że zmarznie i nie wiem jak się korzeni. Może być też jodła, ona chyba korzeni się palowo. Podjadę dzisiaj do co i zobaczę jakie mają jodły. Podjęłam decyzję, świerka stąd wysadzę, brzozy plus dwa świerki to za bardzo obsuszy teren.
ewsyg 10:35, 20 cze 2014

A może wyrzucić też tego dużego świerka ? i posadzić same liściaste ? Ale co z zimą ? będzie bardzo łyso. Dziewczynki co wy na to ?
kasiek 11:26, 20 cze 2014

Czekaj Ewus bo teraz jest problem, chcesz mieć cień a posadziłaś tam róże która kocha słońce? Świerka starego zostaw bo jest ładny i tworzy strukturę. Jak koniecznie do rogu chcesz iglaka to polecam świerka serbskiego (bo wąski i nie przesłoni całych rabat). Sosna i daglezja rosna barrrdzo szeroko, bedą zacieniać rabatę. Proponuję w środku serba, po obu jego stronach kolumnowo rosnace drzewka, polecam perułkowce bo lubią suszą a są w odmianie i bordo i żółtej