Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

LenaMagda 22:48, 03 cze 2025

Widzę, że tu ostatnio cisza, no ale spróbuję jeszcze raz

W centrum rabaty wiśnia piłkowana kazań, pod nią niższe hortensje, trawy rozplenica hamen i obwódką z cisa. Brakuje mi czegoś zimozielonego z prawej strony...
Ktoś pomoże??
ajka 16:43, 29 cze 2025

LenaMagda napisał(a)
Widzę, że tu ostatnio cisza, no ale spróbuję jeszcze raz

W centrum rabaty wiśnia piłkowana kazań, pod nią niższe hortensje, trawy rozplenica hamen i obwódką z cisa. Brakuje mi czegoś zimozielonego z prawej strony...
Ktoś pomoże??

Może coś niskiego na pniu? Laurowiśnia albo trzmielina?
Kasya 17:05, 29 cze 2025

A moze po prostu cis ? Stozek drozsza wersja albo 1-2 szt odmiany kolumnowe ?
LenaMagda 17:27, 17 lip 2025

Witam, trochę się nie odzywałam ale coś tam stworzyłam...
W centrum Judaszowiec płaczący golden falls i bukszpany z nadwyżek (2 stożki i 2 kule, docelowo różnej wielkości), które przesadziłam bo miały za ciasno. Mam nadzieję że teraz będzie im dobrze

Pozostaje miejsce z przodu do zagospodarowania... jeszcze się waham...
PaulaJardin 15:23, 20 sie 2025

Kochani. Witam serdecznie. Głowie się i głowię i postanowiłam zasięgnąć Waszej rady. Po lewej stronie chodnika tam gdzie jest trawa chce zrobić szpaler z czegoś wzdluz chodnika. Jest to strona polnocna, od rana jest sloneczko. Myślałam o szpalerze z grabem fastigata albo szpaler z hortensji bukietowej. Sama już nie wiem. Co Waszym zdaniem by tu pasowało? Będę wdzięczna za każdą poradę.
Paulina
BeataDebek 16:58, 23 sie 2025

Siemka OgrodowiskoMam pytanie dlaczego Was doświadczonych odnośnie mojej rabaty. otóż rabata ma ok 30 m długości i 2,60 głębokości.Pomysł na ten moment żywopłot z irgi błyszczącej a przed nim szpaler miskanta morning light.pytanko teraz czy nie za mało miejsca?
ajka 22:40, 21 wrz 2025

PaulaJardin napisał(a)
Kochani. Witam serdecznie. Głowie się i głowię i postanowiłam zasięgnąć Waszej rady. Po lewej stronie chodnika tam gdzie jest trawa chce zrobić szpaler z czegoś wzdluz chodnika. Jest to strona polnocna, od rana jest sloneczko. Myślałam o szpalerze z grabem fastigata albo szpaler z hortensji bukietowej. Sama już nie wiem. Co Waszym zdaniem by tu pasowało? Będę wdzięczna za każdą poradę.
Paulina

Możesz zrobić szpaler z graba lub z klona crimson sentry (w kolorze bordowym). Możesz zamiast tego dać coś kwitnącego na wiosnę np wiśnię umbraculifiera (kulista korona), którą podsadziłabym dodatkowo czymś kwitnącym, albo kwitnącą wiśnię amonagawa (kolumnowa). Może być szpaler z drzew o kulistej koronie: klon globosum (zielony), purple globe (czerwony). Dobrze wygląda szpaler drzew ze śliw pissardi. Każdy szpaler możesz podsadzić albo kwitnącymi bylinami, trawami, albo hortensjami jak lubisz.
orzelek67 05:36, 26 wrz 2025

Proszę o pomoc w zaprojektowaniu rabaty przy ogrodzeniu frontowym. Długość ok 15 m. Mam tu posadzone dwie wiśnie Pissardi na pniu, które dostałam w prezencie. Zamysł był taki żeby wiśnie rosły po obu stronach ścieżki od domu do furtki (pierwsza dziura w ogrodzeniu). Druga dziura w ogrodzeniu to brama wjazdowa. Podjazd i ścieżka do domu będą wyłożone kostka brukową w kolorze szarym plus będzie ścieżka wzdłuż domu do podjazdu. Reszta terenu o szerokości ok 6 m jest do zagospodarowania.
Jest to strona pomocno Zachodnia działki. Od domu na szerokość ok 3 m jest prawie cały czas cień, dopiero po 16 pojawia się słońce. Od ogrodzenia patelnia, słońce świeci cały czas. Co mogę tu posadzić?
Myślałam żeby dosadzić jeszcze dwie wiśnie po obu stronach podjazdu, na środku rabaty przy ogrodzeniu jakiegoś sporego iglaka np świerka serbskiego albo sosnę czarna. A może zrobić po całej długości szpaler z wiśni Pissardi. Są piękne tylko ten kolor brodo jest trochę dominujący. Wiśnie myślę podsadzić hortensjami vanila fraise tylko nie wiem czy dadzą sobie rade na pełnym słońcu. Chciałabym żeby ta rabata dobrze wyglądała o każdej porze roku więc chcę też wsadzić trochę roślin zimozielonych. Pasek między podjazdem a ogrodzeniem po zachodniej stronie będzie obsadzony świerkiem serbskim. W ogrodzie mam już duzo hortensji, miskantow, rozplenic i piwonii. Lubie proste rabaty i styl raczej nowoczesny.
LIDKA 08:06, 26 wrz 2025

Zamiast świerka czy sosny posadź jodłę koreańska. Rośnie bez cięcia dość zgrabną i elegancka. Igły miękkie i się nie osypują. Wybierz egzemplarz nieduży i zgrabny.

Z bordowych drzew to może kolumnowe dodać?

Ja bym na pewno dodała 3 szt pisardi.

Może dasz się namówić na wątek i pokażesz więcej ogrodu.

orzelek67 09:59, 26 wrz 2025

Rozrysowałam schemat jak ma docelowo wyglądać ułożona kostka i rabaty. Pewnie w tym roku uda nam się ułożyć tylko ścieżki, o ile w ogóle czas i pogoda na to pozwoli. Mąż chciałby najlepiej żeby ten cały kwadrat między ścieżką a ogrodzeniem obsiać trawą, a pod siatką posadzić tuje. A mi marzy się na cały tym kawałku rabata z traw, bylin i roślin iglastych. Tak żeby coś działo się na niej cały rok.
Mam jeszcze kilkadziesiąt małych cisów hiksii, które są posadzone z tyłu domu w formie żywopłotu i są do przesadzenia. Mam też dwa dość duże barberysy thunberga, które muszę przesadzić. Ich kolor fajnie by korespondował z wiśniami, ale nie wiem gdzie je wkomponować.
Może jakieś roślinki na pniu tutaj dodać, podobają mi się trzmieliny i sosny.
Będę wdzięczna za wszystkie porady.