Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród rozkoszy ziemskich

Ogród rozkoszy ziemskich

orzelek67 21:54, 18 mar 2025

Witam wszystkich serdecznie!

Mam na imię Asia i przeglądam forum już od dłuższego czasu. Zdobyłam tu ogrom wiedzy i inspiracji. Swoją przygodę z ogrodem zaczęłam jakieś 4 lata temu kiedy kupiliśmy z mężem działkę niedaleko jednego z większych miast na Podlasiu. Działka ma ok 15,5 arów i leży wśród pól uprawnych. Najbliższe pojedyncze domy oddalone są o ok 150-200 m. od nas.
Działkę zaraz po zakupie ogrodziliśmy i pierwsze co zrobiłam to posadzenie żywopłotu od 3 stron. Od południa i zachodu wsadziłam ok 150 sztuk cisów Hiksii z planem prowadzenia ich jako zwarty żywopłot strzyżony. Sadzonki cisów były malutkie i sadziłam je w odstępie 0,5 m. Wiem, że zalecacie tutaj żeby sadzić gęściej i kupować większe sztuki, ale budżet nie był wielki, oszczędzaliśmy na budowę domu i stwierdziliśmy, że poczekamy aż urosną za parę lat. Szczególnie, że póki co nie mamy żadnych sąsiadów i jeszcze przez kilka lat pewnie ich nie będzie, więc nie potrzebujemy się zasłaniać przed nikim. A i widok na pola jest bardzo przyjemny. Przez te lata regularnie podlewałam sadzonki i przycinałam je 2 lub 3 razy do roku żeby się zagęścił. Rośnie ładnie, chociaż mógłby szybciej
Od wschodu też miały być cisy, ale skończył się sadzonki i zanim kupiłam nowe przypadkiem trafił na sadzonki tui szmaragd za śmieszną cenę i dlatego od tej strony je posadziłam. Od wschodu jakieś 100 m od nas biegnie polna droga, którą często ludzie ze wsi spacerują sobie, jeżdżą rowerami i kładami, więc wyższy i szybciej rosnący żywopłot tu jest akurat na plus.
W zeszłym roku zaczęliśmy budowę domu i wiaty garażowej. Obecnie budowa już jest skończona i zaczynam myśleć jak rozplanować ogród.
Rok temu posadziłam też od północy miskanty memory. Od tej strony biegnie nasza droga wewnętrzna, którą dojeżdżamy do działki. Droga jest prywatna i ślepa, prowadzi jeszcze do 2 innych działek, ale raczej nikt obcy nią nie jeździ, dlatego nie zależy nam na tym, żeby jakoś specjalnie się od niej odgrodzić.
Posadziłam też kilka krzaków hortensji anabell strong i limlight, piwonii i rozplenic. Są one rozmieszczone dość przypadkowo. Bardziej zależało mi na tym żeby nie został zniszczone podczas budowy i liczę się z tym, że będę je później przesadzać.
Teraz słówko o tym co mi się podoba: ogrody raczej nowoczesne, proste linie, kwiaty głównie białe, odcienie fioletu i różu. Nie lubię czerwieni i żółci, dlatego wolę jej unikać w ogrodzie, chociaż nie powiem nie bordowym bylinom czy bukom. Na pewno chciałabym posadzić dużo traw i bardzo podobają mi się krzewy i żywopłoty formowane.
Trochę się opisałam, ale mam nadzieje że przybliżyłam wam mój ogród. Zaczynam przygodę z ogarnianiem go i mam nadzieję, że za parę lat już chociaż odrobinę będzie przypominał te wasze, które podziwiam codziennie.
Będę wdzięczna za każdą podpowiedź i radę.

orzelek67 22:27, 18 mar 2025

Wstawiam plan działki dla lepszego rozeznania tematu i trochę zdjęć.
orzelek67 22:31, 18 mar 2025

orzelek67 22:33, 18 mar 2025

anuska2507 15:49, 20 mar 2025

Piękne pole... do popisu
Z praktycznych rzeczy podpowiem, żebyś zrobiła sobie zielony podpis wg instrukcji, który będzie pojawiać się pod Twoimi postami.
Rośliny, które masz na pewno uda się sensownie wykorzystać, np. anabelle sprawdziłyby się na rabacie pod oknami od frontu, jeśli taką planujesz. Limelight i rozplenice pasują na słoneczne rabaty. A w ogóle przy takiej powierzchni działki warto "pobawić się" w rozmnażanie i dzielenie sadzonek. Można przy tym trochę zaoszczędzić.
orzelek67 08:12, 22 mar 2025

Dziękuję Aniu, że odwiedziłaś mój wątek i za porady. Podpis zrobiony .
Faktycznie teraz mój 'ogród" bardziej przypomina jakiś postapokaliptyczny widok niż cokolwiek innego, szczególnie teraz, gdy trawy i hortensje są przycięte. Ale myślę, że taka tabula rasa ma też swoje plusy bo mogę ją zagospodarować jak chcę i nie muszę się dostosowywać do już rosnących drzew czy też nasadzeń sąsiadów.
Anabelki na pewno się przydadzą, ale myślę je posadzić raczej przy ogrodzeniu na froncie. Boję się, że pod oknami sobie nie poradzą, bo tam jest prawie cały dzień cień, dopiero pod koniec dnia dostaną trochę słońca.
Pod oknem od strony kuchni (tam gdzie wentylator od pompy) chciałam dać jakieś topiary z cisa (2 kule lub stożki) i do tego kilka sztuk hakonechloe. Rozważam też hosty i brunnery bo bardzo mi się podobają, ale na zimę nie wyglądają najlepiej, a to miejsce przed domem, więc chciałabym je zagospodarować tak, żeby cały rok wyglądało atrakcyjnie. Problematyczny jest też ten wentylator bo poradzono mi żeby w promieniu 1 m nic przed nim nie sadzić bo może zmrozić rośliny. Może bardziej doświadczeni na formum coś mogą mi podpowiedzieć?
W rozmnażanie już się bawię, sztobry hortensji już sobie siedzą w doniczkach i się ukorzeniają, zobaczymy czy z tego coś wyjdzie. Kupiłam też w zeszłym roku kilka kłączy rozplenicy littel bunny i hemelen, posadziłam i ślicznie wyrosły. W tym rok będę je wykopywać dzielić i sadzić koło tarasu. Tak jak napisałaś przy takiej powierzchni działki kupić sadzonki i wszystko obsadzić za jednym razem to byłby nie lada wydatek. Trochę to potrwa, ale nie od razu Rzym zbudowano
orzelek67 09:23, 22 mar 2025

Zaktualizowałam plan ogrodu. Na jesieni posadziłam jeszcze 3 sztuki grabów fasigiata od północnej strony ogrodu. Chyba dokupię jeszcze kilka sztuk i posadzę je w szpalerze do końca tej rabaty przed miskantami. Nie wiem tylko czy nie powinnam jch odsunąć. Od ogrodzenia rosną w odległości 1,5 (0,75 m od środka miskantów), i 3,30 m od siebie. Co sądzicie?
Za wiatą posadziłam 2 stuki świdośliwy olcholistnej i jagode kamczacką. Tamto miejsce po budowie wiaty wydawało się takie niewykorzystane, a słonko tu świeci przez większość dnia. Cisy, które tam rosną przesadzę na front ogrodu. Zastanawiam się jeszcze czy od strony zachodniej nie zrobić tego samego.
Po stronie wschodniej wzdłuż żywopłotu z tui chcę posadzić 3 odmiany czereśni. W ogóle chciałabym więcej drzewek owocowych, tylko nie wiem jak je wkomponować, żeby ładnie to wyglądało.
Zastanawiam się, czy nie przesadzić też cisów rosnących teraz w obrębie warzywniaka i w o ich miejscu po ogrodzeniu nie puścić winorośli.
Cisy przesadziłabym wzdłuż warzywnika tworząc zwarty żywopłot odgradzający warzywnik i go trochę ukrywający. Drugą opcją jest posadzenie jabłonek karłowatych w rzędzie. Chyba, że macie jakieś lepsze pomysły to chętnie rozważę .
orzelek67 09:38, 22 mar 2025

Powoli rozkminiam też co zrobić z tą rabatą przed domem. Na czerwono wrysowałam mniej wiecej jak będzie ułożona kostka. Poza tą nieszczęsną pompą jest tam też właz do studni, który chce jakoś zakryć. Myślę, żeby na nim postawić misę kortenową z wodą tworząc lustro w ogrodzie. Coś takiego jak ma Martka
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/243/2433685/original.jpeg
Wokół obsadzić hakonechloe makra, bo chyba żadne inne trawy w tym cieniu nie dadzą rady. Pod samym domem topiary z cisa. Tam gdzie jasnozielona kreska niski żywopłot z cisa, biegnący półokręgiem wokół misy, chyba musiałby biegnąć aż do tarasu z boku domu żeby to sensownie wyglądało.
Nie wiem czy moje pomysły mają w ogóle sens, jestem zielona w projektowaniu ogrodów jak szczypiorek na wiosnę .