Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

popcorn 07:21, 14 wrz 2014

Aajja

Toszka dobrze radzi! Posadź, wiosną się będziesz zastanawiać co dać zamiast pampasówek - moje 2krotnie nie przetrwały zimy, mimo przenoszenia do garażu (nakryj odwróconym do góry dnem wiadrem, bo podobno zabija je wilgoć bardziej, niż zimowy mróz).

Jaka tam jest wystawa, jak dużo słońca? Coś zimozielonego by Ci się przydało, bo zimą strasznie smutna będzie ta rabata! Cisy może? Pod hortensjami dywanik z runianki japońskiej - zimozielona jest? Na przód carexy (turzyce) np zimozielona odmiana Evergold..
pozdrawiam!
popcorn 07:24, 14 wrz 2014

AnnaS napisał(a)

Własnie tak chcę zrobić tylko zupełnie brak mi pomysłu co tam wsadzić. Myślałam o kulkowych tujach ewentualnie tawuła japońska lub berberysy, może jakaś wyższa trawa...

Danusia zauważyła, że masz gotowca - do "zgapienia" ogród z lustrem. Przeczytaj wątek, zobacz zdjęcia - jeśli to jest środek rabaty to nic nie szkodzi, inspiracji tam znajdziesz mnóstwo!
Nie sadź berberysów na całej długości tujek, wzdłuż całego boku, bo Ci się taki "pociąg" zrobi. Zobacz jak robi to Danusia!
chciałabym mieć taki duży, pusty ogród, poszalałabym hihi
Wrzosy jeśli mają być, to dokup póki są - w tym samym źródle, tak żebyś miała minimum 15-20 szt jednej odmiany; kup po tyle 3 odmian żeby stworzyć kolorowe plamy.
pozdrawiam!
popcorn 07:27, 14 wrz 2014

Madzia

ale masz miejsca! Ładny domek, ciekawa działka
Szkoda że orzech nie do ruszenia
Świerki bym zostawiła, fajnie osłaniają już dom od drogi. Ale te sosny przy siatce bym usunęła i w ich miejsce zrobiła rabate Nie macie psa, który biega przy siatce (bo by wszystko zniszczył), ani psa w planach?

Przy tym wielkim oknie nie planujecie tarasu? Chociaż takie półkoliste wyjście do ogrodu by się przydało, obok mogą być rabatki..
Ta rabata kwiatowa raczej do usunięcia, piękna nie jest

Wzdłuż podjazdu bym posadziła szpaler roślinny, bo po drugiej stronie jest drugi dom - żeby się odgrodzić i stworzyć trochę prywatności (siedząc przy stole).
magdalena_boron 09:08, 14 wrz 2014

Dziękuję za te wskazówki psa nie mamy i póki co mieć nie zamierzamy, jeżeli chodzi o to okno to bardzo chciałabym mieć taras i masz rację forma półkola była by całkiem fajna a czy mogłabyś mi coś więcej doradzić co do wyglądu tego tarasu i kształtu tych rabat?
Malgosik 11:00, 14 wrz 2014

AnnaS

przestudiuj ten wątek, który Ci podsunęła Danusia
zobaczysz jak Ona zakłada ogród, jest aranżacja pod brzozami - wrzosy berberysy, trawy

ale mi nasuwa się również inne rozwiązanie z ogrodu zimozielonego, który robiła Danusia
świetnie rozświetliła zakątek pod dużymi iglastymi drzewami

chodzi mi o ten zakątek za Danusią koszącą trawę
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu?page=140

nie mogłam znaleźć lepszego ujęcia
jak dla mnie przestudiuj oba wątki

tło z tuj, jasne liście to derenie Cornus alba "Ivory Halo"
potem miskant Variegatus a z przodu choiny Jeddeloh, ale nie muszą być one, mogą być inne kuliste iglaste np świerki, dalej wrzosy, wrzośce

tak że proponuję poszerzenie rabaty
ale nie polecam dokupowania wrzosów, bo zwykle wymagają szybkiego posadzenia, przerośnięte korzenie w doniczkach powodują, że szybko w nich marnieją
no chyba że zapadną szybkie decyzje co do kompozycji i nastąpią szybkie działania, to wtedy dokupić takich samych i powiększyć ich poletka, przygotować przepuszczalną, kwaśną glebę, najlepiej troszkę podwyższoną i sadzić
Manalena 11:12, 14 wrz 2014

Witajcie
Mam do podsadzenia magnolię od strony południowej-miejsca nie jest wiele bo to jest ok 2,5x2,5.Teraz pozarastało kocimiętka, ostrogowcem Wszystko to będę wywalała i nie mam pomysłu co tam posadzić?
AnnaS 12:02, 14 wrz 2014

Bardzo dziękuje za wszystkie wskazówki. Pomału studiuję obydwa wątki i jestem pod ogromnym wrażeniem. Mam już wstępny pomysł na rośliny - chcę kilka hortensji, pomiędzy nimi lub za miskanty, dalej trawa, berberysy i przed nimi wrzosy do tego jakieś kulki.
Czy żurawka przed hortensjami to dobry pomysł? I jeszcze jedno pytanie - w ogrodzie z lustrem, w zakątku brzozowym są chyba trzy rodzaje trawy - Variegatus i jeszcze jakaś niższa trawa - nigdzie nie mogę znaleźć co to za cuda. Podpowie mi ktoś

Chyba podobne są w zimozielonym
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu?page=142
Toszka 12:14, 14 wrz 2014

Aniu, czytaj te wątki (nie tylko pismo obrazkowe), Danusia opisuje wszystkie rosliny... czasami w formie odpowiedzi na pytania...
aajja 12:15, 14 wrz 2014

popcarol napisał(a)
Aajja

Toszka dobrze radzi! Posadź, wiosną się będziesz zastanawiać co dać zamiast pampasówek - moje 2krotnie nie przetrwały zimy, mimo przenoszenia do garażu (nakryj odwróconym do góry dnem wiadrem, bo podobno zabija je wilgoć bardziej, niż zimowy mróz).

Jaka tam jest wystawa, jak dużo słońca? Coś zimozielonego by Ci się przydało, bo zimą strasznie smutna będzie ta rabata! Cisy może? Pod hortensjami dywanik z runianki japońskiej - zimozielona jest? Na przód carexy (turzyce) np zimozielona odmiana Evergold..
pozdrawiam!

Dziękuję za odpowiedź

To miejsce jest słoneczne ponad połowa dnia jest słoneczna, oraz wyjątkowo mało wietrzne. Turzyce Evergold kupiłam w moim ogrodnictwie 2 ostatnie szt na inna rabatę, ale masz rację tutaj też powinny się ładnie prezentować. A ile szt?

To radzisz zaryzykować z tymi trawami?
popcorn 13:41, 14 wrz 2014

aajja napisał(a)

Dziękuję za odpowiedź

To miejsce jest słoneczne ponad połowa dnia jest słoneczna, oraz wyjątkowo mało wietrzne. Turzyce Evergold kupiłam w moim ogrodnictwie 2 ostatnie szt na inna rabatę, ale masz rację tutaj też powinny się ładnie prezentować. A ile szt?

To radzisz zaryzykować z tymi trawami?

Jak już je masz, to posadź, na 90% wywalisz wiosną, bo przemarzną, niestety
Lubię rośliny posadzone nieparzyście, po 3-5-7-9 szt niedaleko siebie. Tych hortek ile masz? 2 widzę na zdjęciu, a moim zdaniem 3 lub 5 takich samych, najlepiej żeby było... i co tam jeszcze masz? Słabo widać na zdjęciu - ale przydałoby się więcej zimozielonych, żeby i zimą nie było smutno i płasko.. wszystko co wymieniłaś będzie smętne zimą..