Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

beaz 08:35, 11 sty 2015

no tera zdjęcia przeszły!
beaz 08:40, 11 sty 2015

zastanawiam się czy nie lepiej byłoby wypwłnić rabatę kamieniem granitowym tak jak to jest pod bluszczem przed i za rabatą byłaby jakaś ciągłość. myślałam o bukszpanach po prawej od rodendrona jakiś stożek i dwie trzy kule pod stożkiem w różnych wielkościach a przy cyprysiku jakieś płożące cyprysiki czy jałowce w żółtym odcieniu no i chętnie wkomponowałabym tam trawy. Z tyłu na murze nasadziłam bluszcz pospolity tu jeszcze mały bo pojawił się w tym roku ale mam nadzieję że szybko zajmie cały mur
beaz 09:12, 11 sty 2015

Wiem ten rododendron to Horizon Monarch znalazłam w sieci
Gardenarium 19:02, 11 sty 2015

Patrzę i sądzę, że tak całkiem to mój ogród nie za bardzo tutaj pasuje. Masz za blisko brzydkiego sąsiada, trzeba by go zasłonić najpierw

Jak duży jest ogród?

Instagram Ogrodowiska
beaz 19:41, 11 sty 2015

Witam - tak w sumie to nie bardzo wierzyłam że ktoś się odezwie w sprawie mojego ogrodu! A tu taka miła niespodzianka! Ta rabata jest z tyłu domu - nie jest to centralne miejsce ale widoczne z okna salonu i jednej sypialni. cały ogród mieści się na 7,28 arowej działce z czego większość zajmuje parterowy dom z dwoma wiatami z obu stron jedna na samochód druga nad tarasem - powierzchnia trawy to 300 m Centralną częś ogrodu widać na zdjęciach tak było rok temu teraz prawie nic się nie zmieniło tylko sąsiad się wprowadził

beaz 19:56, 11 sty 2015

Tak sobie przeglądałam zdjęcia i znalazłam tegoroczne - jednak troszkę się zmieniło Brzózka pięknie urosła!!! a to front domu
beaz 20:04, 11 sty 2015

i jeszcze znalazłam jedno trochę zacienione ale pokazujące tył domu z karmnikiem wogóle to z każdej strony z wyjątkiem tego brzydkiego szarego płotu który powoli zarasta bluszczem jestem widoczna - jak na patelni = trochę mi brakuje intymności nie powiem
beaz 20:21, 11 sty 2015

A w tym roku przybył jeszcze jeden krzaczek i kamień, a Wojtki ubrałam w czapeczki ! A teraz nie wiem już co dalej z tym ogrodem robić boję się żeby go nie "zagracić" a bardzo chciałabym trochę się zasłonić i dodać mu parę ładnych okazów!!!
beaz 07:45, 12 sty 2015

Pooglądałam sobie Danusiu Waszą stronę z przykładowymi rysunkami kompozycji i zastanawiam się czy nie urządzić tam przy karmniku kącika z dużym drzewem i ławeczką lub jakimś wygodnym siedziskiem z poduchami tam jest od południa cień - w upalne dni kłądę się za domem na trawie - kojący chłód tam jest. Mogłabym dosadzić dużo hortensji chyba idealne miejsce dla nich i mieć cichy kącik na poczytanie książki Tylko chyba tego rachitycznego iglaka musiałabym przesadzić i w to miejsce jakąś wysoką choinę posadzić z trawami, hortensjami, kulami i stożkami bukszpanu - raczej zimozielono żeby było!!! Twoja strona Danusiu jest dla mnie inspiracją - a ogród nie tylko bukszpanowy jest cudowny - uwielbiam wyrazistość kształtów i kolorów - to dla mnie najpiękniejszy ogród który widziałam !!!
beaz 09:37, 12 sty 2015

Wildbloom w miejscu przedogródka pobawiłabym się wąskokolumnowymi cis wojtek jałowiec gold cone i płożącymi iglakami, do tego trawy a między nimi sezonowe rośliny kwitnące!!! No i trawkę wymieszałabym ze żwirkiem czy korą - kora wygląda ładnie ale u mnie nie wchodzi w grę strasznie wieje od jeziora - mam wyściółkowane korą donice z bukszpanami i ciągle zbieram kawałki kory wokół schodów W miejscu gdzie są róże na pniu dałabym również na pniu cis lub bukszpan kula a pod nimi kontrastowe trawy np kostrzewę mocno niebieską lub coś bardzo jasno zielonego takiego soczystego i małą kosodrzewinę. A w tym pasku przykrytym igliwiem mocno ciemną lawendę. trochę poszłabym w zimozielone bo zimą nie będzie wogóle ogródka widać. Hortensji nie dałabym na całej linii bo dosyć duża rośnie - dałabym ją w jakimś jednym rogu jako mocno odcinający się element i wokół jakieś krzaczory żeby tą hotrensję mocno było widać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies