Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

brzydula 08:32, 26 mar 2015

AnnaCh napisał(a)
Hej, a mogłybyście wrócić do mojej nieudolnej próby zagospodarowania kawałka płotu?
Pisałam już, że po dodaniu kilku roślin nie pasuje mi perukowiec, pęcherznica? Co sądzicie o hortensji bukietowej w tym miejscu? Dziękuję.

A ja zgadzam się z Małgosią, że do Twojego ogrodu nie pasują mi takie symetryczne drzewa.

wydaje mi się ze perułkowiec tam nie pasuje hortensje leprze,popatrz na moje zdjęcie za studnia jest perułkowiec dopiero drugi rok a jaki duży, za kilka lat będzie wychodził z rabaty. Może cos innego. Ja hortensje wsadziłabym przed tym lilakiem od samego narożnika.
brzydula 08:32, 26 mar 2015

AnnaCh napisał(a)
Hej, a mogłybyście wrócić do mojej nieudolnej próby zagospodarowania kawałka płotu?
Pisałam już, że po dodaniu kilku roślin nie pasuje mi perukowiec, pęcherznica? Co sądzicie o hortensji bukietowej w tym miejscu? Dziękuję.

A ja zgadzam się z Małgosią, że do Twojego ogrodu nie pasują mi takie symetryczne drzewa.

wydaje mi się ze perułkowiec tam nie pasuje hortensje leprze,popatrz na moje zdjęcie za studnia jest perułkowiec dopiero drugi rok a jaki duży, za kilka lat będzie wychodził z rabaty. Może cos innego. Ja hortensje wsadziłabym przed tym lilakiem od samego narożnika.
Malgosik 10:09, 26 mar 2015

brzydula graby - łuk nad furtką to zdaje się formuje Ewa z wątku Pszczelarnia, podpytaj ją
umbry wysokie kulki, Miłorzęby Mariken znowu kulki, ale zwykle niżej szczepione...

AnnaCh, bez linii rabaty dalej ani rusz. Ja niestety straciłam program graficzny i nie mam jak czegoś naszkrabać. Ale od rządku tujek przy śmietniku zrobiłam zaokrąglenie i ujęła to wszystko w 1 rabatę.
AnnaCh 10:36, 26 mar 2015

brzydula napisał(a)

No więc tak, lilak poszedł w sam kąt, a przed nim będzie wawrzynek wilczełyko Alba - zwiastun wiosny, kwitnie na biało, czasami już w lutym. No i jest dość niski, tak do 1 m. dorasta, więc jak lilak pójdzie w górę, to jego łodygę przysłoni wawrzynek. Przypomniało mi się o nim, że mi córka kupiła jesienią I żeby jej przykro nie było musiałam go gdzieś upchnąć
Masz rację z tym perukowcem, że tam nie pasuje, za dużo kolorów. Kupiłam już hortensję bukietową
AnnaCh 10:43, 26 mar 2015

Malgosik napisał(a)

AnnaCh, bez linii rabaty dalej ani rusz. Ja niestety straciłam program graficzny i nie mam jak czegoś naszkrabać. Ale od rządku tujek przy śmietniku zrobiłam zaokrąglenie i ujęła to wszystko w 1 rabatę.

No linia sama wyjdzie mi chyba w tzw. międzyczasie Zaczęłam od zrywania trawy wzdłuż siatki, tam idą te szmaragdy i wysokie krzaki. Ale zrobiłam tak jak piszesz - zaokrąglenie od tujek przy śmietniku i łączę to w jedną rabatę
kzaremba 13:52, 26 mar 2015

potrzebuje pomocy w organizacji rabaty, posadziliśmy tuje wzdłuż płotu, dodatkowo na razie jest jedna koreańska silberlocke no i stare to jakaś choinka karłowata i duży cis kula i nie wiem jak to wszystko poukładać?

dorzucam też rys. całej działki, czy takie skromne zagospodarowanie rabaty wyglądałoby dobrze?

w rogu 4,5, 6 posadziłabym choinki a przed nimi jakieś pasy wrzosów i może jeszcze coś

pomoże ktoś ?
Zuza 15:23, 26 mar 2015

Dobre dusze- podpowiedzcie proszę co zrobić z tą rabatką
Mama takąrabatkę gdzie rosną różne róże- plan był taki, że z tyłu miały rosnąć wyższe a z przodu niższe. Ale jak wiadomo etykieta swoje z życie swoje- nie w tym rzecz. Wcześniej pomiędzy różami rosła kocimiętka ale.... jest zbyt ekspansywna i zaczynała zagłuszać róże. Posadziłam kilka róż okrywowych. Chcę ściągnąć tkaninę bo i tak nasiało się na niej tyle dziadostwa, że nie sposób tego wyplewić I teraz pytanie do Was- co posadzić między różami? Muszę mieć dostęp do róż- wiadomo trzeba mieć możliwość wykonać zabiegi pielęgnacyjne.A może tylko wysypać grubą warstwą kory? Tylko, że u mnie kora nie zdaje egzaminu z dwóch powodów: potężnych wiatrów i tego, że dookoła są pola, chwasty aż po szyję itp zatem sieje się u mnie wszystko jak szalone. Kocham róże ale ręce mi opadają jak widzę tę rabatkę
A może całkiem ją przemodelować i zostawić tylko róże w tylnym rzędzie a z przodu dać coś niższego? Sama nie wiem

p.s to drzewko to wiśnia piłkowana (chyba tak się to nazywa)
AnnaCh 15:57, 26 mar 2015

No i leje Dotarło i do centralnej Polski. Dziewczyny rabata zaczyna się tworzyć Połączona z tujami przy śmietniku. Na dekielku, ustaliłam z M, będzie stała taka duża donica - misa, wielkości dekielka.
Malgosik 21:03, 26 mar 2015

Myślałam raczej o takiej linii rabaty:
AnnaCh 21:30, 26 mar 2015

Malgosik napisał(a)
Myślałam raczej o takiej linii rabaty

Też o takiej myślałam, ale jakoś tak wyszło i zawsze można przerobić. I chyba będę musiała, bo nie mam gdzie wsadzić moich żurawek.