Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Ewa40 19:27, 31 mar 2015

Witam wszystkich, tak pięknie doradzacie... więc ja również nieśmiało poproszę o rady.

Mam taką rabatkę - na użytek własny nazywam ją "cypelkiem". Powstała w myśl zasady, że nie może być widoczny od razu cały ogród wówczas wydaje się większy. A rabatka widoczna jest w drodze do drzwi wejściowych.
Nie wiem czy cel osiągnięty jednak rabatka dla mnie jest do zmiany, poprawy i w ogóle do wymyślenia od nowa.

Generalnie jest to miejsce słoneczne. Przy samym betonowym płocie są maliny (zasadzone jeszcze w czasie budowy) a obok nich, w głębi kalina. W środku "zadyma" czyli jako piętro wyższe wiśnia umbraculifera, a na dole migdałowiec, rododendron, trzy thuje które mają być docelowo max 1 m wysokości. Są też dwie kosodrzewiny, liliowce, hosty, żurawki, horti anabell. Wiem, za dużo gatunków...

No i przede wszystkim nie podoba mi się kształt. Może nie rabat co trawnika, ale właściwie to to samo .
Ewa40 19:33, 31 mar 2015

Latem wyglądało to stosunkowo nie najgorzej. Ale później hosty miały przypalone liście i zrobiły się nieładne. Muszę je przesadzić w mniej słoneczne miejsce. Myślałam, żeby żywopłot z bukszanu przedzielić bukszpanową kulą. Ale to jedyny pomysł.

Jesienią dostałam białe marcinki i dość mocno się rozrosły. Nie wiem czy je wykopać, czy zostawić. Na pewno trochę wypełnią puste miejsca.

Zdjęcia które wklejam są robione trochę z daleka ale nie znalazłam lepszych.

Ewa40 19:40, 31 mar 2015

Obawiam się, że wiśnia nie przeżyje mojego przesadzania i obcinania. Więc można przyjąć, że drzewko do wymiany.

Podobają mi się brzozy, ale chyba są za duże na taki mały skrawek. No i słyszałam, że nic nie chce rosnąć pod brzozami. Chociaż widziałam piękne ogródki z brzozami a pod nimi trawki, wrzosy i żurawki... Poza tym nie bardzo mam gdzie przesadzić rośliny które już rosną bo ogródek malutki.

I jeszcze zdjęcia z innej strony.

Ewa40 19:44, 31 mar 2015

Ostatnia "porcja" zdjęć.

Wymieniając gatunki zapomniałam o pęcherznicy i berberysach i pewnie jeszcze o czymś więcej. Sporo tego.

Tyle ode mnie, bardzo proszę o rady. Sama nie umiem spojrzeć na ten kawałek tak aby dostrzec jeszcze jakieś możliwości. Jedno czego chyba jestem pewna, to chciałabym zostawić maliny. Mają wartość sentymentalną no i są pyszne. Szczególnie na torcie z bitą śmietaną

Malgosik 20:13, 31 mar 2015

Ewa40 ja się nie znam
Ale na tym zakolu to by się o coś prosiło.
Bo coś musi gościa zaskoczyć jak już wyjdzie zza cypelka
okrągły placyk z ogniskiem i siedziskami?
a może hamak z parasolem wśród zieleni?
na cypelek proponowałabym ambrowca, jest piękny, miedzy kosodrzewina a Rh, nieco zasłoni co jest za
a co do kształtu cypelka to trudno coś mówić bez rzutu
ładną masz tą rabatkę przytarasową, bardzo mi się podoba z tą płacząca brzozą
na betonowy płot daj bluszcz lub winnobluszcz jak mocno świeci
kzaremba 08:03, 01 kwi 2015

Malgosik napisał(a)
kzaremba zobacz tutaj, jak Danusia podpowiedziała narożnik

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat?page=181

nie mówię, że u Ciebie ma być taka linia rabaty, może być prostsza, półkole no i bez żywotników

wykorzystam rabatę Danusi nie wiem czy dawać przy płocie 3 choinki np jodły ?
Cisa usunę i nie wiem co z nim zrobię.

i teraz nie wiem jak zmienić linie rabaty, wydawała mi sie ok mogłabys może narysować jak to to byś widziała?
Iwcia 08:25, 01 kwi 2015

Ewa 40
Podoba mi się pomysł tego cypelka i łuk, którym go poprowadziłaś. Moze spróbuj ten cypelek poszerzyć kosztem tego zakola trawnikowego w rogu, tak, żeby to wcięcie nie było takie ostre i głębokie.Przemyśl radę Małgosik, żeby dodać el. zaskoczenia. No i fajnie to wymyśliłaś, żeby przełamać kulą żywopłot z bukszpanu.
aptu 08:58, 01 kwi 2015

Ewa 40
bardzo mi się podoba Twój ogród, ten cypelek może by troszkę przedłużyć, żeby zrobił się taki szpic (ale ja się nie znam, więc może źle radzę) a pomiędzy kosodrzewiną a rh dałabym, chyba coś kwitnącego
Malgosik 10:09, 01 kwi 2015

kzaremba napisał(a)

nie jestem w stanie tego narysować myszką
bo nie dość że jest zepsuta, to jeszcze program graficzny mam demonstracyjny co to nie wszystko w nim działa

tutaj po prawej stronie od cisa troszkę poszerz rabatę, a w narożniku zrób większy, równy łuk, czyli o większym promieniu, jakby na bazie większego koła
za domem po lewej rabata też do lekkiego poszerzenia

nie ruszaj cisa, póki nie zorganizujesz mu miejsca na innej rabacie, szkoda takiego dużego egzemplarza
i tak dopiero jesienią nadawałby się do przesadzenia

czemu chcesz dawać jodły w narożnik?
nie trzeba
skoro rabata ma być odsłonięta od frontu, to wysoko szczepiona śliwa wiśniowa, pod nią piękne białe hortensje bukietowe, dalej miskanty i reszta
trzeba na nią spojrzeć z dwóch stron
kzaremba 11:30, 01 kwi 2015

Malgosik napisał(a)

nie jestem w stanie tego narysować myszką
bo nie dość że jest zepsuta, to jeszcze program graficzny mam demonstracyjny co to nie wszystko w nim działa

tutaj po prawej stronie od cisa troszkę poszerz rabatę, a w narożniku zrób większy, równy łuk, czyli o większym promieniu, jakby na bazie większego koła
za domem po lewej rabata też do lekkiego poszerzenia

nie ruszaj cisa, póki nie zorganizujesz mu miejsca na innej rabacie, szkoda takiego dużego egzemplarza
i tak dopiero jesienią nadawałby się do przesadzenia

czemu chcesz dawać jodły w narożnik?
nie trzeba
skoro rabata ma być odsłonięta od frontu, to wysoko szczepiona śliwa wiśniowa, pod nią piękne białe hortensje bukietowe, dalej miskanty i reszta
trzeba na nią spojrzeć z dwóch stron

w narożniku po lewej rośnie też stara jodła karłowata zostawić ją?
no i tez posadziłam przy tujach jodłe koreańską silberlocke 1.20cm od płotu ale mogę ja gdzieś przesadzić? czy zostawić ?.

Na tego cisa to ja nie mam pomysłu, nigdzie mi nie pasuje ;/

co proponowałabyś wzdłuż płotu po prawej od cisa?