Niestety program do projektowania ogrodów nie zaprojektuje ogrodu (anie prosty ani skomplikowany) robi to człowiek (rośliny, rozmieszczenie funkcji, kompozycja itp.)
Ja osobiście podzieliłabym ten długi pasek na mniejsze, zróżnicowane fragmenty, np. wysokością i grubością. Można to doskonale zrobić z cisów, a w nisze mozna posadzić drzewa szczepione na wysokich pniach, tak aby ich korony nie wchodziły na podjazd na wysokości pasa( np. wierzba - uwierz mi to jest pierwszy zakup niedoświadczonych ogrodników )
Możesz tam gdzie spada śnieg posadzić wysokie byliny a z przodu rabatę miesazaną. A najlepiej odsunąć rabatę spod okapu (nawadnianie?) i umiejscowić ją poza dachem
A czy moglabyś mi wytłumaczyć dokładnie jak podzielić ten pasek,nie mogę sobie tego wyobrazić. W tej chwili to jakoś tak monotonnie wygląda.
Skala właśnie taka, tylko korony drzew luźniejsze i czerwone, bo to nie mają być wiśnie Umbraculifera tylko śliwy wiśniowe. Wybrałabym szczepione na pniu. Pieniek będzie wyprowadzony, prosty i dopiero od miejsca szczepienia się rozgałęziać będą.
Po lewej żywopłot z choin może być krótszy, bo tam jakieś już inne tło wchodzi, a po prawej jeszcze drzewko się dołoży i będzie ok.
Nie jest łatwo zaprojektować taką długą wąską rabatę. Szybko bałaganu można narobić. Ja mam 3 takie do zagospodarowania, szerokie na 1m.
Ewo, nie mam jak odsunąć rabaty, potrzebujemy szerokiego podjazdu, żeby manewrować samochodami. Nawadnianie nie stanowi problemu, tam nie jest sucho, bo zachodnie wiatry zacinają deszczem w tamtą stronę. Zawsze jest wilgotno. Problemem jest spadający zimą śnieg i przyłącze gazowe utrudniające nasadzenia.
Ewa, to zielone to prostopadłościan zrobiony z choiny, nie ma tam miejsca na na inne rośliny
chyba że rezygnujesz z choiny i zamiast niej dajesz szpaler hortensji, czyli same hortensje pod śliwami
możesz jeszcze ewentualnie zrobić ekran z choiny, ale przerywany, czyli w nogach każdej śliwy 2 hortensje, ale nie wiem czy to dobrze będzie wyglądać
w każdym razie musi być rytmicznie i powtarzalnie żeby nie było bałaganu
To nie miejsce dla różaneczników, będą się rozrastać i nie zniosą sąsiedztwa podmurówki i kostki.
Czyli na poczatku calkowicie nie zrozumialam waszej koncepcji
jesli mowimy o choinach to ma byc tak jak Danusia proponowala choiny kanadyjskie?Jakiej wielkości mają być te choiny,domyślam się że nie całkiem malutkie,bo się nie doczekam az urosną
Powiedzcie jeszcze jak to się sadzi- rząd choin i śliwa w przerwie czy bez żadnej przerwy i śliwa przed choiną(Tak obawiam się że nie wejdzie,bo jest tylko metr szerokości)