Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pomarancza 09:31, 14 maj 2015

Robię rabatę magnoliową, wygląda na razie tak:

7 szmaragdów ma za zadanie osłonić trochę to miejsce przed wiatrem. Magnolia 'verbanica' (docelowo do 3m wysokości) jest posadzona 160cm od szmaragdów, a świerk serbski 2m od magnolii. Drzewa nie są za blisko?

Za magnolią chce posadzić różaneczniki: catawbiense grandiflorum i może cheer. A co przed/pod magnolią? Tymczasowo są tam wsadzone trawy, ale wolałabym coś innego.
rabata może być szerzej poprowadzona, niż łuk z trawami.

Co będzie się dobrze czuło pod magnolią? Niskie azalie? Wrzosy? Krokusy? A może nie ma sensu nic sadzić blisko pnia, bo magnolia i tak zabierze wodę a z czasem i miejsce?
Malgosik 10:04, 14 maj 2015

Pomarańcza tuje w dołku wyglądają mi za gęsto. Jakie mają odległości?
Co ma być z przodu rabaty zależy od kształtu jej granicy.
Pomarancza 10:13, 14 maj 2015

Nie narzuciłam kształtu rabaty, bo to zależy od tego, co tam posadzę

Nie wiem po prostu, w jakiej odległości od pnia magnoli nie ma sensu sadzić w ogóle czegokolwiek?

Tuje są co ok 50cm.
Malgosik 10:50, 14 maj 2015

Pomarancza napisał(a)
Nie narzuciłam kształtu rabaty, bo to zależy od tego, co tam posadzę

Nie wiem po prostu, w jakiej odległości od pnia magnoli nie ma sensu sadzić w ogóle czegokolwiek?

Tuje są co ok 50cm.

Tuje mogą być spokojnie co 60 cm, wtedy też stworzą zwartą ścianę.
A powinno być odwrotnie. Kształt rabat powinien być dostosowany do domu, ścieżek, a potem dopiero należy wypełniać rabaty.
Inaczej trudno coś wyrokować. Marzena ma magnolie i doświadczenie z nimi.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5254-madzenie-ogrodnika-cz-aktualna?page=417#post_4
Izabela1603 00:10, 15 maj 2015

Czy taka rabata ma sens?

1. Berberys red pillar (2 szt)
2. Wrzosy
3. Miskant gracillimus (3 szt)
4. berberys tiny gold (5 szt)
5. Lawenda (na przemian z berberysem)
6. Hortensja vanille fraise (6 szt)
7. Berberys admiration (5 szt)
8. Turzyca evergold (na przemian z berberysem)
9 Tuje szmaragd (32 szt)

Dlugosc rabaty 20m :/

Nie potrafie tej rabaty poskladac w jedna ciaglosc ciagle cos mi nie pasuje.
Strona z hortensjami ok, miskanty moze za duzo w jednym miejscu i nie w tym miejscu bo nagle jest spadek do parteru gdzie przeciez sa niskie wrzosy, a moze wrzosy jednak wyrzucic z rabaty ale co na ich miejsce znowu hortensje? Bedzie za schematycznie.
Prosze o pomoc.
Ludwika 00:15, 15 maj 2015

Witam,

ponieważ u mnie w wątku nie ma wielu gości, to pomyślałam, że jeszcze tu wrzucę mój aktualny problem.

Mam do obsadzenia miejsce pod płotem po prawej i lewej stronie chodnika.
Będę wdzięczna za opinie, czy po lewej 4 hortensje bukietowe a po prawej 2 będzie ok.

Chcę je dać ciut odsunięte od płotu a pomiędzy nie i o to ciut bliżej płotu posadzić miskanty gracillimus.

I czy przed hortensjami może być Hakonechloa macra All Gold, czy będzie głupio wyglądało?

DOdam, że jest to miejsce raczej słoneczne. Tam po lewej jest tylko trochę szybciej cień pod wieczór.

danyroz 22:32, 15 maj 2015

Ja równiez prosze o pomoc w zaprojektowaniu półkola które jest w trakcie budowy . Chciałbym aby tam rosły m.in. takie rosliny tylko nie umiem ich jakos wkomponowac. Fajnie bybylo jakby przynajmniej połowe znich udało sie jakos wkomponowac, a może macie pomysl na jakies inne fajne krzewy?
1. Berbeysy czerwony, żółty
2. golden tuffet
3. tuje amber glow
4.juka karolinska
5. jakas trawa?? może rozplenica japonska rubrum,wydmychrzyca piaskowa,
6. moze jakas sosna miniaturowa
7. jodła koreanska na pniu
8. Trzmielina
mucha30 16:38, 17 maj 2015

czy mógłby ktoś mi pomóc w zaprojektowaniu tego skwerku? kompletnie nie mam na niego pomysłu, bo przeszkadza mi winobluszcz puszczony na ścianę ze względu na to ,że na podwórku jest strasznie betonowo i chciałam dać więcej zieleni. ale trudniej jest tam coś wkomponować by odznaczało się na zielonej ściennie. generalnie chciałabym żeby to byłą kolorowa rabata, może dac tam floksy, czerwonego klona, berberysa, i jakieś płożąco-skalniakowe roślinki? moze mielibyście jakąś koncepcję? nie wiem też czy zrobić jeden poziom czy troszkę nierówne podłoże by się wyrówniały roślinki?
mucha30 16:41, 17 maj 2015

i co Wy na to????
mucha30 16:50, 17 maj 2015

zrobiłam sobie taka wizualizacje, co o niej myślicie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies