Witam wszystkich serdecznie

Dopiero rozpoczynam swoją ogrodnicza przygodę. Mam do zagospodarowania spory (jak dla mnie teren), ponad 1100 m kw. Robię to powolutku, kilka zasadzeń za mną, jednak czytając forum, zmieniłam swój tok myślenia i doszłam do wniosku, ze muszę coś zmienić.
Pierwsze zmiany szykują się z tyłu. Przepraszam za rysunek, nie mam zdolności

ale mam nadzieję, ze jest w miarę czytelne.
W domu jest uskok jak na rysunku, w tym uskoku planuję następujące roślinki. Dodam jeszcze, ze jest tam słonce dopiero ok 16.
1.berberys red pilar x 2 sztk
2. berperys greeen carpet z 1 sztk
3.trzmielina x 3sztk
4.berberys maria
5.hortensja , myślałam o anabelle, czy może mi ktoś podpowiedzieć, czy będzie ładnie kwitła prawie w cieniu? może inna odmiana, ale koniecznie na tegorocznych pędach
6. Miskant chiński 'Morning Light'x 1 sztk
7. Żurawka 'Berry Smoothie' x 5 sztk
8. Turzyca'Evergold' x 3 sztk
9. rododenrony x 2 sztk (bialy i rozowy-takie 2 sztk posiadam)
10. cyprysik Ivonne
Bardzo proszę o komentarz, czy według Was tak jest ok? czy coś należałoby poprawić, a może całkowicie wygląda to bez składu i ładu. POMOCY !!!!!
Drugie moje pytanie dotyczy strefy zaznaczonej ? przy placu zabaw.
nr 11 to żywopłot. do celowo, myślę, 1,6-1,7m z thuji kolumna. Chciałabym coś przed nią posadzić, myślałam o trawach, ale w sumie to nie wiem, jakoś ładnie by było, gdyby zagospodarować ten zakręt.
W miejscu gdzie zaznaczyłam grubsza linię na niebiesko, oczywiście musi być jakiś "odzielacz" od sąsiadów, nie ma tam jeszcze nic. Gdzie wpisałam "HUŚTAWKA", miałam na myśli taką dużą ławeczkę na żwirku usypanym w koło i wokół jakieś rabatki. Bardzo mi się podobała Pani Danusi rada odnośnie tego typu kółka, gdzie miała stanąć ławeczka, u mnie to będzie huśtawka.
Jednak nie chcę się rozdrabniać i zajmować zbyt wiele Wam czasu.
Byłabym wdzięczna za analizę mojej rabatki przy tarasie, czy jest ok?
plus przy placu zaznaczony znakiem
?
Będę wdzięczna za każdy komentarz

Pozdarwiam ciepło
Agnieszka