Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

agata76 22:37, 15 sty 2016

Tak, kamień zostaje. Właśnie wydaje mi się że mam te rabatki za małe. Działka ma kształt zbliżony do równoległoboku i chciałabym trochę złagodzić te rogi, jednocześnie taras jest prostokątny a miejsce na basen kwadrat 3x3. Chciałabym to wszystko połączyć jakimś kluczem.
frezja 23:07, 15 sty 2016

agata76 napisał(a)
Tak, kamień zostaje. Właśnie wydaje mi się że mam te rabatki za małe. Działka ma kształt zbliżony do równoległoboku i chciałabym trochę złagodzić te rogi, jednocześnie taras jest prostokątny a miejsce na basen kwadrat 3x3. Chciałabym to wszystko połączyć jakimś kluczem.

Obok tarasu to miejsce na basen..aha

z lewej to cyprysy?? ładnie wybarwione
pospaceruj po wątkach, może wpadnie jakiś pomysł.Dobrze, że myślisz o poszerzeniu rabaty; da to wiele,będzie kolor,którego mało tutaj,zrobi się przytulnie.
W okolicy basenu też może być przyjemnie w otoczeniu roślin..i to nie tylko w sezonie..pomyśl nad tym
podrzucam przykład

http://www.gardenidea.pl/realizacje/dom33.jpg
Izabela36 23:34, 15 sty 2016

Ja bym z kolei poszerzyla rabaty i zrobiła wieksze kwadraty i prostokaty, a racji tego ze masz ostre linie geometryczne w tym kwadracie pod basen.

Iza
frezja 23:42, 15 sty 2016

Cos takiego wymyśliłam...w miejscu tego prostokąta małego może kora...

wersja 1

wersja 2

agata76 08:38, 16 sty 2016

przerzuciłam Twoje pomysły na plan działki z góry i wygląda to tak:

druga opcja podoba mi się bardziej, bo z przodu domu też mam takie faliste linie i wydaje mi się, że to nawiązuje do całości, ale może się mylę ... wszelkie uwagi mile widziane

a koło blaszanego garażu to rzeczywiście cyprysy Lawsona
agata76 08:46, 16 sty 2016

Izabela36 napisał(a)
Ja bym z kolei poszerzyla rabaty i zrobiła wieksze kwadraty i prostokaty, a racji tego ze masz ostre linie geometryczne w tym kwadracie pod basen.

Iza

wiem, że mam te rabatki za małe = wąskie, np. szmaragdy rosną na pasku ok. 80 cm. Mam małą działkę, a chcieliśmy mieć trochę więcej trawnika i tak wyszło. Dlatego myślę o jednej - dwóch konkretnie zarysowanych rabatach, a reszta to trawa.
I właśnie z ich kształtem mam problem, bo nie potrafię grać wszystkiego razem (prostokąty, kwadrat, kółko i linie faliste)
Iwona100 10:08, 16 sty 2016

Izabela36- bardzo dziękuję za pomysł. Jest ciekawy i wezmę go pod uwagę.
frezja 10:48, 16 sty 2016

agata76 napisał(a)
przerzuciłam Twoje pomysły na plan działki

Rabaty przy iglakach do poszerzenia,przy miejscu basenowym faliste linie rabat wysypanych korą...

frezja 11:07, 16 sty 2016

agata76 napisał(a)
przerzuciłam Twoje pomysły na plan działki z góry i wygląda to tak:

druga opcja podoba mi się bardziej, bo z przodu domu też mam takie faliste linie i wydaje mi się, że to nawiązuje do całości, ale może się mylę ... wszelkie uwagi mile widziane

ta opcja jednak lepsza...mniej trawnika zabiera...może sosnę włączyć w rabatę..hmm
agata76 15:24, 16 sty 2016

jeszcze mi przyszedł do głowy taki pomysł:
nie wiem czemu, ale podobają mi się takie okrągłe i faliste kształty
naprawdę nie wiem już w jakim kierunku iść